»

QuickTimeov čas se je iztekel

Slo-Tech - Nekdaj priljubljeni Applov predvajalnik večpredstavnostnih datotek QuickTime je nenadoma odromal na smetišče zgodovine, ko je najprej Trend Micro opozoril na dve nezakrpani ranljivosti v programu, kasneje pa sta odstranitev programa uporabnikov Windows svetovala še US-CERT in sam Apple.

Povod za to priporočilo sta dve kritični ranljivosti (ZDI-16-241 in ZDI-16-242), na kateri je opozoril Trend Micro in ki ju Apple ne namerava odpraviti. Zaradi tega je ameriški CERT še isti dan objavil priporočilo, naj uporabniki omenjeni program odstranijo. Apple se je odločil, da je QuickTime za Windows preveč luknjičav, da bi ga sploh bilo smiselno še popravljati,...

64 komentarjev

Time Warner dobi delež pri vsaki prodani Guy Fawkes maski

Maska je modelirana po Guidoto Fawkesu, ki je l. 1605 v okviru manjše skupine rimokatoliških upornikov pripravljal bombni atentat na takratnega angleškega kralja Jakoba I., ker je bil slednji pač napačne vere. Modernizirana različica iz novele in filma zadeva boj proti absolutističnemu angleškemu vladarju.

vir: Guardian
Guardian - Maske s podobo Guya Fawkesa, ki jih Anonymousovi privrženci uporabljajo za IRL akcije, se že nekaj let odlično prodajajo ( 100.000 enot letno) in so na samem vrhu najbolj prodajanih mask na ameriškem, nemškem in britanskem Amazonu. Izdeluje jih podjetje Rubies Costume Company, vendar po licenci medijskega konglomerata Time Warner, ki je tudi financiral film V for Vendetta (2006). V ceni vsake od mask je tako vračunana tudi licenčnina za uporabo podobe iz filma.

Time Warner sicer (še?) ni na spisku uradnih tarč haktivistične skupine, je pa vseeno vsaj pomenljivo, če ne že kar odkrito ironično (ali sarkastično, pač odvisno od tega, koga se vpraša), da podporniki skupine z nakupi mask financirajo eno največjih svetovnih medijskih hiš. Time Warner...

16 komentarjev

Testna vožnja z RealPlayerjem 10 za Linux

PC Linux Online - Gary Routh se je za OSNews.com odpravil na testno vožnjo z RealPlayerjem 10 za Linux, o katerega izidu smo poročali nedavno tega. Nova različica programa je povsem prenovljena že na videz in se močno razlikuje od različice za Windows. Routh, ki je 6 let preživel v Angliji in je tako rekoč odvisen od poslušanja BBC, je aplikacijo preskusil v Slackwaru in okolju Dropline Gnome. Nad njo je zelo navdušen, pripravil pa je tudi 4 posnetke zaslona. Klik!

0 komentarjev

Izšla RealPlayer 10 in Helix Player

Slashdot - RealPlayer 10 za Linux in odprtokodni Helix Player, ki je njegova osnova, sta končno na voljo. RealPlayer 10 za Linux vsebuje mnogo novosti, med drugim vstavek za Mozillo, s pomočjo katerega lahko v brskalniku uživate ob ogledih vgrajenih filmov in poslušanju zvočnih posnetkov. Podpira tudi RealAudio 10, RealVideo 10, MP3, Flash ter Ogg Vorbis in Theoro. Helix Player je 100% odprtokoden (odslej je pod GPL!) in podpira SMIL 2.0 in odprtokododne kodeke Ogg Vorbis in Theora. Cilj podjetja naj bi bilo še dodatna popularizacija namiznega linuxa. Menijo, da je to dober prvi korak v to smer. Kot vedno, bo edini pravi razsodnik le čas.

12 komentarjev

Microsoft Media Player 9 Series

The Register - Redni užitkarji Windows Update-a ste verjetno zasledili možnost vunpotega (beta) 9. verzije Microsoftovega medijskega predvajalnika, ki je vključen v vsa Okna (v .Net serverjih manjka le ikonica :)). No, program, ki je vsaj zame postal pogojno uporaben v svoji 8. različici, pa v trebušasti devetki prinaša nemalo novih bonbončkov. Klik!

Tako boste oni, ki cenite umotvore današnjih glasbenikov, veseli vgrajenega servisa za nakup glasbe večjih založnikov; izboljšani so predvajalni kodeki, veliko sprememb pa je deležna koda, ki je odgovorna za predvajanje glasbe preko spleta. No, Media Player 9 bo na mojem strežniškem računalu vsekakor zelo uporaben substitut MM Jukeboxu.

Sedaj si grem pa ogledat postavko 'Streaming media server' v seznamu strežnikov tukajle...

10 komentarjev

RealNetworks v težavah

Gambit - RealNetworks, podjetje znano po svojem multimedijskem predvajalniku RealOne, katerega druga verzija je bila predstavljena pred nekaj dnevi, je v težavah. Odpustili bodo 10% svoje delovne sile, ki sicer šteje 800 zaposlenih. Spremembe bodo stale 6 MIO dolarjev, namen pa je zmanšanje stroškov (jaz se zmanjševanja stroškov ne bi lotil z zapravljanjem šestih milijonov [:D]).

Aprila se je podjetje osredotočilo na dobavljanje rešitev kot so video infrastruktura, prezentacije in e-učenje za večja podjetja. Verjetno se poskušajo oddaljiti odvisnosti od internetnih uporabnikov, ki velikokrat neradi plačajo za programsko opremo in vsebine, ki jih lahko drugje dobijo zastonj. Težave so prav tako verjetno posledica konkurence na trgu predvajalnikov, kjer RealOne konkurira Microsoftovemu Media Playeryu, Applovemu Quick Timeu in brezplačnim predvajalnikom, kot je WinAmp. Upajmo, da ne bo zamrla še ena Microsoftova konkurenca.

S predvajalnikom RealOne si lahko ogledate tudi TV program SLO 1 in 2,...

2 komentarja

Winamp se širi!

Slowwwenia - Winamp - produkt ameriškega podjetja AOL Time Warner je zopet dobil nove razsežnosti na področju prikazovanja video datotek - odslej boste lahko na dotičnem programu uvideli tudi modul za zloglasni format Windows Media Player, v kratkem pa tudi za format RealNetworks.

Winamp bo tako ogrožal obstoj sedanjih, nekoliko bolj uveljavljenih tovrstnih programov a la MS Media Player, Apple QuickTime ter RealPlayer podjetja RealNetworks.

Winamp ima velik sloves po organiziranem in dodelanem vmesniku za poslušanje MP3 glasbe in dvomim, da se tudi ostale funkcije ne bi uveljavile na tako visokem nivoju.

Več o tem tule.

3 komentarji

Winamp3 Final Build 488

Winamp - Pa smo ga končno dočakali - Winamp 3! Winamp je tokrat pridobil na uporabnosti in funkcijah. Z njim si namreč lahko ogledujete tudi video datoteke (upajmo, da bo narejen kakšen "Plug-In" za podnapise[:\\] ), seznami predvajanja so sedaj narejeni bolj pregledno, dodano je okno "Thinger", kjer se nahajajo bližnjice do nekaterih funkcij in tako dalje. "Nova" je tudi funkcija Crossfade oziroma gladki prehodi med skladbami.

Nullsoft trdi, da je program napisan popolnoma na novo z namenom, da bi čimbolj zadovoljil uporabnika. No upajmo, da bodo v prihodnosti dodali še nekaj uporabnih funkcij iz serije 2.xx (npr. funkcijo Jump - namesto tega je tu sedaj Select, ki ima podobno namembnost).
Sicer pa je novi Winamp strojno malo bolj zahteven, kar bodo občutili lastniki slabših računal[:)]. Dobite ga tukaj.

PS by alien-w: Izgleda da je Winamp res najbolj priljubljen programčič, ker je poslal novico tudi LordGreg.

14 komentarjev

Winamp

Winamp - Vsi vemo da je program Winamp najbolj priljubljen med uporabniki po svetu za predvajanje mp3 datotek in slovenci zagotovo nismo izjema. Zakaj torej ne bi imeli tudi mi svoj "language pack" za Winamp, če ga imajo že domala vse države sveta [:D]? Na tem naslovu si lahko vunpotegnete "slovenski language pack" za program Winamp (čeprav verjamem, da bi ga vsak znal upravljati sredi noči v hebrejščini če je treba [;)]). Pa vseeno. Ko zadevico pretočite na svoje računalo (cca. 50 kb) in ko file zaženete se vam namesti privzeto v direktorij c:\Program Files\WinAmp\, kar ni nujno prav. Če imate program Winamp v kakšni drugi mapi, preprosto vsebino iz Program Files\Winamp skopirajte v vaš direktorij. Zaženite program, kliknite setup, izberite jezik Slovenščina, Winamp se bo ponovno zagnal in viola, vsa okna in meniji so v slovenščini.

5 komentarjev

Winamp 3

Winamp - Izšla je predogledna različica Release Candidata tretje verzije mojega najljubšega igralnika večpredstavnih glasbenih datotek, Winampa. Klik! Sicer moje mnenje ostaja - ostal bom na 2.xx dokler se bo le dalo ter dokler ne bom imel druge možnosti, saj mi dosedanje alpha in beta različice niso bile všeč. Je pa res, da se tako imenujejo tudi z razlogom [:D]. Naj nas Nullsoft čimprijetneje preseneti!

3 komentarji

Winamp in XMMS odslej še bolj povezana

Slashdot - Tisti, ki vam Linux ni ravno španska vas, ste se gotovo že kdaj seznanili s programčičem, ki se imenuje XMMS. No za tiste, ki nimajo pojma, kaj naj bi ta kratica pomenila, naj povem, da gre za nekakšen Linuxaški Winamp, ki v marsičem celo presega izvirnik. XMMS-ovo zgledovanje po Winampu pa se odraža tudi v številnih priključkih (plug-inih), ki jih uporabniki izdelujejo ali predelujejo ravno za ta Linuxaški predvajalnik zvočnih datotek. Nekateri so s predelavami šli celo tako daleč, da so za XMMS predelali tudi Winampove priključke. Če vas zanima, kako jim je to uspelo, potem klik!

0 komentarjev

QuickTime zamuja

Vnunet - Nova verzija Applovega multimedijskega programčka bo zamudila: glavni razlog so nesprejemljivi pogoji nosilca mpeg-4 patenta, ki poleg vložka v višini $1 MIO ter $0.25 po izdelku (kar bi Apple z veseljem plačal) zahteva še plačevanje za vsako uro doljemanja mpeg-4 filmčkov. Pogajanja so tako črni točki, Apple-ovi predstavniki pa ljudstvo naprošajo, naj v znak protesta pišejo na licensing@mpegla.com.

8 komentarjev

AOL Messenger & Trillian

ZDNet - Dragi uporabniki Arthurjevega (inu a-jevega, seveda) dekleta, če ste IM programček uporabljali tudi za komunikacijo s prijatelji na AOL-ovem omrežju, imam za vas slabo novico: AOL Time Warner (ki ga zadnje dni precej po zobeh vlačim) se je iz 'varnostnih' razlogovo odločil, da blokira dostop preko vse-v-enem programčka Trillian. V zadnjih dneh je šlo med programerji obeh strani za pravo malo vojno, saj so samo programerji odjemalca kar dvakrat v dnevu ali dveh izdali novo verzijo, ki je zaobšla - trenutno - blokado. Klik!

2 komentarja

Zastonjski nateg

Microsoft - Microsoft je že pred časom izdal Plus! XP paket, o katerem sem že pisal ter smo se skupaj navduševali nad 3D temami . Sedaj pa so izdali 18 MB velik 'Windows Media Bonus Pack', ki se pravzaprav izkaže za zelo zelo omejen 'Plus! demo'.

Stvar je resda zastonjska (in podarjeni kobili ne pregledujemo stegen), vendar dvomim, da se bo pretok z neta splačal (niti broadbandašem!). Kaj dobimo? Med drugim...
  • Plus! MP3 Audio Converter LE
    pretvorba glasbenih CDjev v wma format
  • Windows Media Player for Windows XP PowerToys
    nove vizualizacije, skini, možnost izvoza playliste v Excel, orodje za nadzor iz opravilne vrstice
  • Windows Movie Maker Creativity Kit
    dodatki v obliki glasbe, zvočnih efektov, slikic...
Več podatkov dobite tukaj, polno inštalacijo pa tu.

4 komentarji

AOL-Time Warner spet lačen

The Register - Če gre verjeti The Registerju, se nam obeta še en prevzem s strani medijskega velikana AOL-Time Warner. AOL-Time Warner tokrat kaže apetite po angleškemu založniku revij IPC. IPC je znan po svojih revijah ko so Loaded in NME (ne poznam), zadnje čase pa izdajajo tudi internetno revijo Web User. Z nakupom naj bi si medijski velikan razširil tržišče tudi na evropsko področje. Seveda pa nakup ne bo lahka stvar, saj se govori o znesku, ki kar krepko presega milijardo funtov. Ob dejstvu, da združitev AOL-Time Warner ni bila ravno z rožicam postlana (izguba), bo to kar problem. Ali pa tudi ne ...

1 komentar

MusicNet: glasba na podlagi naročniškega sistema

Excite News - RealNetworks, ki ga vsi poznamo po programu RealPlayer, bo sodeloval z največjimi glasbenimi založniškimi hišami, AOL Time Warner, Bertelsmann AG in EMI Group, ki bodo ponujale glasbo na podlagi naročniškega sistema. Ta storitev, imenuje se MusicNet, bo na voljo še to leto.
MusicNet bo omogočal glasbenim navdušencem, da bodo dol-povlekli željeno glasbo preko interneta, vendar pa bodo morali zanjo plačati.
MusicNet bo verjetno imel največjo konkurenco v Duet-u, partnerstvu med Sony-jem in francoskim medijskim konglomeratom Vivendi Universal, ki obljublja na tisoče pesmi na internetu za dol-vleko, seveda tudi na podlagi naročnine.
Nekaj informacij o MusicNet-u si lahko ogledate tudi na uradni strani, tukaj.

8 komentarjev