»

Nov način identifikacije ljudi

Slo-Tech - Ob vse boljših spambotih, ki vedno lažje prepoznajo kodo, skrito v sliki, je Oli razmišljal izven okvirjev in se spomnil novega načina, kako ločiti ljudi od skupkov kode. Njegov KittenAuth uporabniku pokaže polje devetih slikic precej srčkanih živalic, na uporabniku pa je, da izbere tri mucke in tako dokaže, da je iz mesa in krvi.

Tak način 'preizkusa človeškosti' ima pred klasičnim kar nekaj prednosti. Ena od njih je ta, da uporabnikom ne bo več treba razmišljati, ali je neka krivulja L ali pa samo zelo zmečkaj I, druga pa seveda ta, da je za programe prepoznavanje vsebine slik še vedno izredno težko, nenazadnje pa se lahko zaradi 84 možnih kombinacij tudi precej hitro ugotovi, ali po slikicah klika človek ali skupek kode.

47 komentarjev

Ko 500 W ni dovolj

Mikhailtech - Potreba po kvalitetnem napajanju se večajo, saj procesorji in matične plošče potrebujejo vedno več elektrike. Zaradi tega so se sposobnosti napajalnikov močno dvignile. Pred nekaj leti je čisto zadoščal 250W napajalnik, ki bi danes lahko poganjal le še slabotnejše sisteme. Že za nomralno uporabo potrebujete vsaj 350 W, če pa imate priključene še kakšne ventilatorje ali dodatne diske, pa se poraba električnega...

10 komentarjev

Tihi napajalniki

Mikhailtech - Zanimiv test sem zasledil na tej strani, saj so pri MikhailTechu pod drobnogled vzeli tri modele Seasonicovih napajalnikov - 300, 350 in 400 vatni model. Podjetje je tako meni kot opisovalcu neznano, po testu sodeč pa vedo, kako narediti kakovosten napajalnik. Njihova posebnost je namreč v tem, da so narejeni iz izjemno kakovostnih komponent, kar jim omogoča, da delujejo brez težav na višjih temperaturah, kot bi jih bili vajeni prenašati v napajalnikih. Hkrati s tem je v napajalnik vgrajen tudi sistem, ki nadzoruje vrtenje ventilatorja. Rezultat? Domala neslišen napajalnik, saj med navadnim delom ne potrebuje prisilnega hlajenja, ampak se zadovoljuje z navadno konvekcijo zraka. Izdelek je zagotovo zanimiv, zato branje testa priporočam.

0 komentarjev

Napajalniki brez ventilatorjev

več strani - Danes sem med brskanjem za novicami naletel tudi na nekaj zelo zanimivih napajalnikov, ki za svoje delovanje sploh ne potrebujejo ventilatorja, ampak delujejo s pomočjo velikih hladilnih reber. Gotovo je vsem jasno, da taki napajalniki niti slučajno niso namenjeni navijalcem, ampak tistim, ki cenijo komponente, ki proizvedejo zelo malo ali celo nič hrupa.
Prvi tak napajalnik sem zasledil na strani podjetja RSG. Ponaša se z močjo 300 W, v podjetju pa pravijo, da bo na voljo še to jesen. Ker nima ventilatorja je njegova obratovalna temperatura od 0 pa tja do 55 stopinj Celzija. Več o tem izdelku si lahko preberete na tej strani.
Drug tak izdelek sem zasledil na spletni prodajalni podjetja Siliconacoustics. Ta napajalnik se prav tako lahko pohvali s tem, da ne vsebuje nobenega aktivnega hlajenja in močjo 300 W. Ker je tako kot zgornji primerek malce nestandardne oblike, najbrž ne bo sedel prav v vsako ATX ohišje. Če vas zanima, potem si ga lahko prisvojite za 195 $. ...

9 komentarjev

Kontaminacija P2P omrežja

Ars Technica - Heh, česa vsega se založniki ne spomnijo, ko poskušajo zajezit izmenjavo datotek po internetu. Njihova najnovejša metoda je zalivanje (floodanje) P2P omrežja z zanič verzijami pesmi, 'spoofi'. Te vsebujejo ali tišino ali 30 sekundne cikle. Ideja za tem je seveda ta, da bo Janez potem, ko bo z interneta naložil že par zanič verzij, brž tekel v bližnjo trgovino in izkašljal 3 Prešerne za najnovejši kos plastike, ki ga je založba izvrgla.

25 komentarjev

Tiho, a močno

Minerva Technology - Česa vsega še nismo videli pri poskusih utišanja naših računal. Od lepljenja preprog, preko menjavanja ventilatorjev na procesorskem hladilniku, do vodnega hlajenja, ki je imel rezervoar s hladilnimi rebri zakopan globoko pod zemljo. Dobesedno vse. No, v tem članku absolutne tišine niso želeli doseči, saj je napajalnik še vedno vseboval (sicer izjemno tihi) ventilator, a vseeno. Pod drobnogled so vzeli obnašanje sistema pod raznimi obremenitvami s pasivnim hladilnikom na procesorju. Testirali so z dvema CPEjema: Intel P3 933@466 ter VIA C3 933@933 MHz. Po pričakovanjih so bile delovne temperature močno višje, a še vedno nič kritičnega. Veselo na branje!

3 komentarji

Test napajalnika

The Cold Shop - Napajalnik je na prvi pogled zelo nepomemben del računalnika, vendar pa vam kljub zmotnemu prepričanju ravno ta tako "nepomemben" del lahko prepreči nadgradnjo računalnika s kakšno malce bolj potratno grafično kartico, večjo količino pomnilnika (velike količine pomnilnika prav tako zahtevajo svoj delež energije), da o energijsko potratnih procesorjih kot sta Petnium4 in Athlon (Thunderbird in XP) ne govorimo. Ravno zato je pametno, da pri kupovanju računalnika vzamete čimbolj zmogljiv napajalnik. Vendar pa zmogljivost ni vse, saj morate gledati še na število molex konektorjev, ki jih kot po Murphyju "zmanjka" ravno takrat, ko je to najmanj potrebno. In katero podjetje izdeluje napajalnik, ki bi vseboval vse te lastnosti...

2 komentarja

Robotski receptor

The inquirer - OK, priznam, tale novica bolj spada v Lady, vendar pa je dober pokazatelj, kje bi računalniki lahko nadomestili človeka ali kakršnokoli živo bitje. Pred časom je v svetu odjeknila novica o robotskemu psu Aibu, ki naj bi nadomestil pravega psa. Njegova največja odlika je seveda ta, da ga, ko ga imamo dovolj enostavno izklopimo. No, Aibo ni nadomestil pravih psov, saj je njegova umetna inteligenca še vedno precej na psu . Nedavno pa so se Japonci domislili še enega projekta, ki bi nadomestil človeka - robotskega receptorja. Robotska različica lahko v marsikaterem pogledu posnema človeškega ustreznika - prepoznava obraze ter ignorira ljudi, ki mu niso všeč. Robotskemu receptorju je ime Sig in je plod projekta ERATO Kitano Symbiotic Systems. Do tukaj vse lepo in prav, vendar je robot brez nog, zato ne more opravljati nekaterih del. Prepoznavanje obrazov tudi ne more delovati v spodobnem času, saj je to računsko zelo zapleten postopek, za katerega si mora računalnik vzeti kar precej...

1 komentar