»

RapidShare ni odgovoren za početje uporabnikov

Slo-Tech - Prizivno sodišče v Düsseldorfu je predvčerajšnjim odločilo, da nemško podjetje RapidShare s sedežem v Švici, ki upravlja priljubljeno stran za deljenje datotek uporabnikov v spletu, ni odgovorno za datoteke, ki jih na njihovo stran naložijo uporabniki.

Deželno sodišče v Düsseldorfu je leta 2008 v primeru GEMA (nemški SAZAS) proti RapidSharu odločilo, da je RapidShare odgovoren za kršitve avtorskega prava, ki ga povzročajo uporabniške datoteke. V ZDA poznajo doktrino varnega pristana (angl. safe haven), ki stranem, ki gostijo datoteke uporabnikov, zagotavlja varnost pred sodnim pregonom pod pogojem, da s spleta nemudoma umaknejo sporne vsebine, na katere jih nosilci avtorskih pravic opozorijo. V Nemčiji podobnega instituta ne poznajo, zato je bila sodba leta 2008 pričakovana. Kazalo je, da bo moral RapadShare začeti pregledovati datoteke po naložitvi na stran, preden postanejo dosegljive za prenos. RapidShare se je pritožil.

Prizivno sodišče je sedaj zavrglo razsodbo deželnega...

11 komentarjev

Sharman Networks proti pankrtom

Slo-Tech - mchaber nas je opozoril na zanimivo dejstvo: če Googlu v isk ponudimo niz, ki razkriva naše sle po programih za p2p spletno izmenjavo, ki so povezani s programom KaZaA, je rezultat -- prečiščen. Tega nepazljiv uporabnik morda sploh ne bi opazil, če nas o tem iskalnik ne bi obvestil:
Upoštevajoč pritožbo, ki smo jo prejeli od organizacije Digital Millennium Copyright Act, smo odstranili 3 rezultatov iz te strani. Če želite, lahko preberete pritožbo DMCA na odstranjene rezultate.
Ogled angleške verzije sporočila na ustnice privabi precej manj nasmeška:
In response to a complaint we received under the Digital Millennium Copyright Act, we have removed 3 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint for these removed results.
Ogled dokumenta nam razkrije naslednje podrobnosti: Prejel ga je Googlov oddelek za pritožbe o kršitvah zakona DMCA (Clintonova avtorsko-zaščitna zapuščina), v njej pa pravni predstavnik Sharman Networks, lastnika blagovne znamke (in...

24 komentarjev

Morpheus 2.0

Musiccity - Pred nekaj dnevi je izšla druga verzija popularnega peer to peer servisa Morpheus. Po mnenju nekaterih je izgubil kvaliteto, ko se je pred nekaj časa preselil na mrežo gnutella. Nato pa je izšla verzija Preview Edition, ki pa je bila še slabše kvalitete in po mojem mnenju skoraj neuporabna. Takrat je Morpheus izgubil veliko uporabnikov, ki so večinoma prešli na servis Kazaa. Nova verzija je boljša, če pa bo Morpheus dosegel staro slavo, bo pokazal le čas.

Dolpotegnete pa si ga lahko tu

1 komentar

Pacient: KaZaA; Diagnoza: Fejst bolan

The Register - Microsoft bi svoj Visual Basic pravzaprav lahko propagiral kot RVDE -- Rapid Virus Development Environment, vsaj sodeč po številu ZlobnihKod™, spisanem v tem okolju.

Kot omenjeno, je p2p omrežje oz. njegove dojemalce napadla tretja gniloba po Benjaminu in K0wbotu, imenovana Duload. Gre za 18432 oz. 7680 (kompresirano) bajtov veliko izvršilno datoteko, ki se po morebitnem prejetju in zagonu skopira v okensko mapo pod imenom SystemConfig.exe. Nato doda ključ v register ter izzove avtomatičen zagon ob vsakem zagonu oken, v mapi Windows naredi podmapo Media ter se vanjo skopira pod 39 različnimi imeni. Na koncu to mapo doda v skupno rabo Kazaa omrežja ter vunpotegne nekaj trojancev za potrebe Remote Desktopa [>:D]. Klik!

1 komentar

RIAA opustila tožbe proti ISPjem

The Register - Po tem, ko je RIAA tožila večje ponudnike internetnih storitev (upravitelje hrbtenic interneta), da so odgovorni za blokiranje spletnih strani in servisov, ki ponujajo dostop do nelegalnih oz. avtorsko zaščitenih vsebin -- konkretno, listen4ever.com -- so tožbe opustili, saj je kitajski listen4ever.com sam, 'prostovoljno' prenehal z delovanjem. Klik!

Ko bi le pri BSA opustili tožbe proti posameznikom, ko/če bi slednji le takoj zakupili licenčnine za pre-prodano programje in igrovje...

0 komentarjev

RIAA znova na potezi

Yahoo News -

Tokrat so se spravili na ponudnike interneta (ISP) in jih tožijo, ker omogočajo dostop (ga ne blokirajo) njihovim uporabnikom do strani Listen4Ever.

Stran, katere strežnik je lociran nekje na Kitajskem ponuja prost dostop do tisoče glasbenih datotek in omogoča uporabnikom da prosto delajo nelegalne kopije.

Povezave:

10 komentarjev

Ko publika vrne udarec

Slashdot - Še pomnite, ko so pri RIAA najavili, da bodo DOS-ali uporabnike, ki imajo nelegalno skopirano glasbo? Nekomu so se močno zamerili in jim je vrnil udarec. Domača stran RIAA, kjer je že vse po starem, večino dneva ni bila na voljo. Kakor pravi stari rek: "Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade". [8-)] Pa več sreče pri odnosu z javnostjo, RIAA.

6 komentarjev

RIAA versus Sharman Networks

Australian IT - Ameriško sodišče je dovolilo Zvezi Potrošnikov, ups, Recording Industry Association of America, da formalnega lastnika omrežja KaZaA doda v paket z drugimi servisi (Morpheus, Grokster...) v drugi pravni zadevi. Klik!

V avstralskem Sharmanu še niso prejeli odločbe; slednji prav tako vztrajajo pri predhodni sodbi, da upravitelj omrežja ne more biti odgovoren za zlorabo sistema iz strani uporabnikov. Prav tako pa se -- podobno kot v primeru podjetja Elcomsoft -- pojavlja vprašanje jurisdikcije: tako Elcomsoft kot Sharman Networks nista ameriški podjetji, ampak rusko oz. avstralsko.

2 komentarja

Danijel Still: Ko Okna niso Okna

The Register -
Q. My question is: Can the graphical user interface of Windows be removed?
A. I'm sorry. No, I do not believe so. It would no longer be Windows.
V Ameriki je trenutno pravi hit nadaljevanje Rapsodije Microsoft. Vsebina knjige nam razloži ustroj nam znanega sveta: da sta KDE ter GNOME pravzaprav operacijska sistema, da če na Linuxu slednja odstraniš, istočasno odstraniš praktično tudi možnost povezave na internet. Glavna oseba v drami, ki se dogaja na ameriških sodiščih pa sta karizmatični tožilec, Kevin Hodges, ter Poznavalec™ iz MIT-a in Microsoftova priča, Stuart E Madnick.

Celoten izvod komedije si zagotovite tukajle. No, Kliknii že!

12 komentarjev

AMD: Microsoft, proizvajalca najboljši prijatelj!

The Register - Verjeli ali ne, po plazu proti MS-ju nastrojenih kritik raznih prič na ameriških sodiščih, bo AMD pričal za giganta.

Uradna AMD-jeva obrazložitev je, da so monolitna oz. nemodularna Okna še vedno boljša -- vsaj za proizvajalca. Nekako ne gre omenjati potencialne nekompatibilnosti tisočinene verzije našega ljubega OS-a ter kopice programja ter trdine zanj. No, pa da ne bomo ostali pri proizvajalcih: tudi kupci v taki situaciji ne bi bili ravno na najboljšem, kar pak jako skrbi tožilstvo. Če že moram, bi kot primer problematičnosti modularnosti (predvsem za "domače uporabnike") izpostavil (že vidim, kako bom tepen) -- Linux. Klik!

13 komentarjev

Kazaa v težavah!?

CNet - Pred kratkim sem pisal o dodatni nepotrebni (nevarni?) "solati", ki se nam instalira skupaj s tem priljubljenim programom za izmenjavo datotek. K tej zgodbi se je zopet odprlo dodatno poglavje: CNET na svojih download straneh odsvetuje uporabo tega programa zaradi "kršenja pravil". Še več, z njihovih strani tega programa več ni mogoče sneti, preberete si lahko le neke vrste opozorilo. Je ta program res tako nevaren?

11 komentarjev

KaZaA: nedolžna

Newsbytes - Presenečenje. Nizozemsko sodišče je razveljavilo sklep nižjega sodišča, da KaZaA, priljubljen P2P program oz. omrežje, krši zakone o avtorskih pravicah: uporabniki jih! Klik!

Če ste trenutno v stanju zelo odprtih uči, pa se 'pomirite' ob obrazložitvi sodbe: KaZaA ne potrebuje centralnega strežnika, kot je bilo to pri Napsterju, ki je -- kratkomalo -- umrl (a še vedno brca! Novička kmalu), poleg tega pa je namenjen prenašanju tudi drugačnih, ne-glasbenih vsebin.

4 komentarji

Crkot Morhpeusa: zarota?

Slo-Tech - Verjetno vas je nemalo, ki ste opazili, da Morpheus 'ne dela' več. Razlog temu naj bi bila nadgradnja omrežja KaZaA, katerega so pred prevzemom s strani mističnega podjetja Sharman Networks upravljali avtorji samega pogona FastTrack, ki poleg omenjenih omrežij poganja tudi Groksterja.

Zakaj je temu tako, pa ni ravno jasno. Ali zaradi lenobe programerjev Morpheusa, ki se niso zmigali ter izdali popravka; ali pa je ravno ta popravek omrežja oz. odjemalca KaZaA sporen, saj naj ne bi naredil nič drugega, kot spremenil ono besedilo o avtorskih pravicah ter -- blokiral dostop drugih odjemalcev? Kakorkoli, o tem so na The Register spisali novico, bralec model pa nas je opozoril na dotični članek.

6 komentarjev

KaZaA le ne rešena?

CD Freaks - Pred dnevi smo poročali, da je program KaZaA kupilo avstralsko podjetje Sherman Networks, da bi le-ta peer-to-peer razpečevalski program rešili gotove pogube ter finančne kazni 45.000 angleških funtov za vsak nadaljni dan omogočanja prenašanja datotek čez ta servis. Kot tudi veste, se to lahko naredi samo če se neha razpečevati sam program, kar so avtorji tudi storili. Problem pa nastopi, ker KaZaA nima osrednjega strežnika, ampak vsak računalnik, povezan v internet, služi kot vez med drugimi (node). Da preidem k bistvu - Sherman Networks ne obstaja. Ni jih v imeniku, noben še ni slišal zanje. Tudi v poenotenem imeniku avstralskih podjetij niso omenjeni. Smo bili spet nategnjeni?

0 komentarjev

KaZaA mora prenehati z delovanjem!

The Register - Nemalo priljubljen sistem za doljemanje multimedije KaZaA si je, kot vemo, v kompaniji z Groksterjem ter Morpheusom nakopala tožbe iz strani RIAA-e. Nizozemski sodnik je razsodil, da mora Consumer Enpowerment, podjetje, ki sistem KaZaA poganja ter prav tako razvija tehnologijo FastTrack (uporabljena kot motor v toženih sistemih), v dveh tednih delovanju narediti konec, za vsak dan zamude pa plačati $40,317.

15 komentarjev