»

Tridimenzionalni fraktali

Mandelbrotova množica v kompleksni ravnini

Slashdot - Fraktali so zanimive matematične strukture, ki so pozornost matematikov pritegnile v zadnjih desetletjih preteklega stoletja, čeprav so njim podobne strukture študirali že v 19. stoletju. Za fraktalne je značilno, da vsebujejo podrobnosti pri poljubni povečavi, da so natančno ali statistično sampodobni, da so definirani rekurzivno ali pa da je njegova razsežnost večja od topološke razsežnosti. Resnejše raziskovanje se je razmahnilo po letu 1975, ko je termin fraktal skoval ameriški Francoz Benoît Mandelbrot. Prav po njem se imenuje ena izmed najbolj znanih fraktalnih množic.

Poglejmo si...

15 komentarjev

Imajo ZDA dostop do bančnih podatkov in večino ameriškega interneta?

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški časopisi The New York Times, Los Angeles Times in The Wall Street Journal objavili članke o skrivnih sodnih pozivih s katerimi sta obveščevalna služba CIA in ameriška Državna zakladnica (Treasury Department) pridobila mednarodne podatke o bančnih transakcijah preko sistema SWIFT.

Preko sistema SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) se pretakajo podatki o mednarodnih finančnih transakcijah iz 7800 finančnih ustanov iz več kot 200 držav. Podatke so kakopak pridobivali zaradi borbe proti teroristom oziroma njihovim financerjem. Po uradnih zagotovilih ni šlo za izkopavanje podatkov (tim. data mining), pač pa so dostopali le do omejenega števila podatkov. Kljub temu je sedaj povsem jasno, da imajo ameriški državni organi preko SWIFT-a dostop do vseh mednarodnih finančnih transakcij. (Mimogrede: se še kdo spomni izmikanj glede prisluškovanja NSA Američanom?) Ameriška administracija je razkritje kritizirala, saj naj bi...

31 komentarjev

Domače branje: "Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books."

Slo-Tech - Kljub temu, da so na internetu informacije dostopne "na klik", pa se - vsaj občasno - splača v roke vzeti kakšno dobro knjigo. Da se boste lažje odločili za klasično branje, bomo do nadaljnjega vsak petek objavili opis izbrane knjige.

Vabljeni k branju.

Knjiga: Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books.

Leta 1952 je ameriški predsednik Harry S. Truman s tajnim ukazom ustanovil NSA - National Security Agency, katere naloga je prestrezanje in kriptoanaliza tujih komunikacij ter razvoj rešitev za zaščito ameriških državnih komunikacij in informacijskih sistemov.

Vendar pa je NSA nekoliko presegla svoja pooblastila. Že predhodnik NSA, Black Chamber legendarnega ameriškega kriptoanalitika Williama Friedmana je namreč začel v ustnem dogovoru z nekaterimi telekomunikacijskimi podjetji prestrezati komunikacije državljanov ZDA. Operacija se je imenovala Operacija Shamrock, prekinili pa so jo leta 1975, da bi preprečili preiskavo ministrstva za pravosodje...

37 komentarjev

Ford preskuša cestni informacijski sistem

Slashdot - Kolikokrat ste že stali v gneči in preklinjali počasno obveščanje o zastojih na cestah ali pa se zgolj pritoževali nad slabim vremenom, ki bi se mu lahko izognili? Ali pa ste ob gledanju predvsem ameriških filmov pomislili, kako si lahko enovit sistem kontrole prometa olajšal delo nadzornikom, ki nepretrgoma gledajo v ekrane?

Da se nam obetjo spremembe, kaže tudi sledeča novica. Tako je Ford začel dvostopenjski program testiranja opreme, ki bo preko merjenja parametrov vozila in okolja napovedovala razmere na cestah. Tako bo možno z merjenjem hitrosti, frekvence zaviranja, zunanje temperature in vlažnosti, pa tudi vklopa sistema za pomoč pri zaviranju ugotavljati prometne zamaške, stanje cest, ter celo vreme, in to v realnem času.

Druga stopnja, ki naj bi se v ZDA začela pozno jeseni letos, bo poleg merjenja vsebovala tudi opozarjanje voznikov z vgrajeno primerno napravo v vozilih. Če bodo rezultati uspešni, analitiki napovedujejo, da bo tehnologija postala komercialno dostopna...

3 komentarji

Problemi z zaposlovanjem

The Register - Dasiravno je računalniška izobrazba v novi dobi široko cenjena in priznana ter da analitiki napovedujejo, da bo še nekaj časa omogočala pridobitev uglednih in dobro plačanih služb, delavcem Deutsche Bank to ne pomaga kaj dosti. The Register namreč poroča, da se je omenjeni nemški gigant odločil prekiniti delovno razmerje 5.500 ljudem, zaposlenim v IT sektorju, oz. polovici v tem sektorju. Tozadevna katastrofa jih seveda ne bo doletela čez noč, saj nameravajo v Deutsche Bank načrt uresničiti v poldrugem letu. Klik!

4 komentarji

Kar milijardo prodanih računalnikov

BBC - Od leta 1975, ko je v prodajo prišel prvi (uspešni) osebni računalnik, Altair, je bilo prodanih že kar milijardo (ja, res je, enka in devet ničel [:D]) osebnih računalnikov. Zanimivo pri vsej stvari pa je, da je trg PCjev že tako razširjen, da analitiki napovedujejo, da bo meja dveh milijard prebita že čez šest let. Klik! Torej, če en računalnik tehta kakih deset kil, na odpadu pa leži kakšna polovica te milijarde...

3 komentarji

Microsoft patentiral ničle ter enice

CNN - CNN poroča, da je Microsoft vložil zahtevo po patentiranju logičnih ničel ter enic. Če jim ta poteza na sodišču uspe, si bodo zagotovili popolni ter nekompromisni monopol, saj mislijo računati 10 centov na pretočeno ničlo ali enico. Microsoft se zagovarja, da je ničle in enice uporabljal že od leta 1975 ter da jih je pretočil kar največ, tako da si pridržuje intelektualno pravico do sestavnih enot vseh digitalnih proizvodov. Apple je že napovedal, da bo šel na analogno, če Microsoft slučajno uspe. Analitiki napovedujejo, da ima Microsoft veliko možnosti.

OK, če niste slučajno iz Lune, ste že ugotovili, da je to vse samo ena prvoaprilska potegavščina, ter da je URL pohekan, saj z navadno varko zamaskira pravi IP naslov, do katerega dostopamo. Hehe... Veselo

6 komentarjev