»

Severna Koreja in Iran sodelujeta v boju zoper internetne napade

vir: Reuters
Reuters - Iran in Severna Koreja imata skupnega sovražnika, in to je Zahod. Državi tega ne skrivata, ampak se vedno tesneje povezujeta in sodelujeta. Severnokorejske naslonjenosti in odvisnosti od Kitajske sicer Iran še ni nadomestil, a v prihodnosti ni izključeno niti to. Trenutno pa državi intenzivno sodelujeta na znanstvenem in tehnološkem področju. Tako sta v soboto v Teheranu iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad in drugi mož v Severni Koreji Kim Jong Nam podpisala sporazum o znanstveno-tehničnem sodelovanju, pri čemer podrobnosti o njem niso znane. Zajemal naj bi sodelovanje v raziskavah, študentske izmenjave, skupne laboratorije ipd. na področjih IT, inženirstva, biotehnologije, obnovljivih virov energije in okoljske...

11 komentarjev

Dell se odziva na predloge kupcev

Ars Technica - Ko je Dell prejšnji teden predstavil stran, imenovano IdeaStorm, je večina ciničnih dolgoletnih uporabnikov PCjev najbrž posmehljivo gledala na celoten projekt, vsekakor pa ni nihče pričakoval, da se bo Dell odzval tako hitro (za tiste, ki jim projekt ni znan - gre za zbiranje idej in predlogov uporabnikov, ki bi se nato potencialno uporabili pri novih Dellovih izdelkih).

Navalu 85.000-članske spletne množice, ki si je zaželela prednameščen Linux, in 55.000 ljudem, katerim bi ustrezal OpenOffice, so delno ustregli že po enem tednu. Ker gre pri tovrstnih prošnjah predvsem za finančne razloge (omenjeno programsko opremo znajo ponavadi uporabniki namestiti tudi sami, nočejo pa plačati še nekaj dolarskih stotakov za Microsoftov ali konkurenčen komercialen softver), so Dellovci najavili, da bodo razširili ponudbo serije n na prenosnike Latitude (omenjena serija so v bistvu izdelki brez prednameščenih programov).

O vzpodbudni potezi, ki jo Dell, če jim lahko verjamemo, namerava v...

25 komentarjev

Tudi letos Googlov Summer of Code

Google - Ker je projekt lansko leto uspel, bo Google tudi letos pripravil program Summer of Code, ki je namenjen štipendiranju razvijalcev odprtokodnih programov. Sodeluje lahko vsakdo, ki je star najmanj 18 let, ima status študenta (pri Googlu so dokaj prožni glede definicije le-tega in se prav nič ne otepajo podiplomcev), ima delovno dovoljenje v državi prebivanja, ni državljan kakšne izmed (po ameriških zakonih) "malopridnih držav" (trenutno so to Iran, Severna Koreja, Sudan in Kuba) ter nima sorodstvenih ali poslovnih vezi z zaposlenimi pri Googlu, znanje angleščine pa je verjetno samoumevno.

Trenutno še zbirajo prijave mentorskih organizacij, katerih seznam najdete tukaj. Ker pa se nezadržno bliža 1. maj, ko bodo pričeli zbirati prijave kandidatov, se naj zainteresirani čimprej usmerijo k pogosto zastavljenim vprašanjem.

Izbranci, ki bodo do sredine avgusta uspešno dokončali svojo nalogo, bodo lahko bogatejši za 4500 zelencev (minus za prispevke vedno nenasitni davkariji), najbrž...

18 komentarjev

RIAA spet razsaja

The Register - Čeprav je naslov novice zelo pomenljiv, RIAA v tem primeru ne pomeni novega nevarnega virusa ali črva, vsaj ne neposredno. Kot vam je znano, gre za marioneto velikih pojdetij, ki jim cvetličarji gredo v nos.

Tokrat so pripravili seznam 204 ljudi, ki po njihovem mnenju nelegalno delijo multimedijske datoteke z avtorskimi pravicami. Vendar sedaj ne bodo udarili neposredno s tožbo, ampak bodo moralnim grešnikom ponudili teden časa za indulgence. Kako točno naj bi ta prehodni čas izgledal, niso izbrskali niti na Registru, kakor pa poznamo farse, v katere se zapleta RIAA, pa lahko tudi tokrat pričakujemo na seznamu nekaj uporabnikov Macov, ki "poganjajo Kazaa-o". Še klik.

3 komentarji

Formatiraj me nežno

Extremetech - Da, da, zdi se mi, da ste se zadnje čase malce preveč razvadili. Kar dosti časa je preteklo od zadnjega opozorila o hroščih v našem priljubljenem brskalniku, kar vam je zagotovo dajalo lažni občutek vaše neranljivosti. Postavite se na trdna tla. [:D]

Na ExtremeTech so nas namreč spet razveselili z novim nedavno odkritim hroščem. Tokrat so nas opozorili, da se lahko z obiskom spletne strani ali prebiranjem HTML e-maila v Outlooku zažene ZlobnaKoda™, ki vam, reci in piši, kar sformatira vaše diskovje. Seveda ni vse tako črno, saj so alternativni brskalniki (Opera, Mozzila ...) na napako imuni, če pa še vedno trmasto vztrajate pri Internet Explorer, si lahko miren spanec zagotovite z izključitvijo scriptinga. Ah, ja.

10 komentarjev

Mozzila ni za Osamo Bin Ladna

Slo-Tech - Hmm precej zanimiv licenčni vložek so si privoščili pri Mozzili, ko so ob izdaji težko pričakovane 1.0 verzije tega internetnega brskalnika zapisali v pogoje dolvleke to, da je izvorna koda podrejena pravilom ameriške administracije za izvoz, kar pomeni, da tega programa ne smejo dolpovleči iz naslednjih držav: Afganistan (in to samo področja pod nadzorom Talibanov), Kuba, Iran, Irak, Libija, Severna Koreja, Sudan in Sirija. Kolikor je znano, gre za projekt odprte kode in naj bi bil kot tak po pravni podlagi brezplačno na voljo vsem, ki se zanj zanimajo. Ampak je očitno po ameriškem zakonu open source koda bolj namenjena političnemu udejstvovanju, kot pa prvotnemu namenu. Žalostno!

7 komentarjev

Primerjava brskalnikov za Linux

Slashdot - Da ima Linux močno podporo med tako imenovanimi Open Source skupnostih najbrž že veste. Ravno dobra podpora prej omenjenih skupnosti pa botruje vedno večjemu številu programov, ki so namenjeni Linuxu. Izjeme niso niti spletni brskalniki, ki jih je za ta operacijski sistem na voljo kar nekaj. Manjši predogled teh brskalnikov so opravili na tej strani, kjer so si ogledali njihove odlike in slabosti ter poizkušali podati končno sodbo o tem, kateri izmed peterice Opera-Galeon-Konqueror-Netscape-Mozilla je najboljši. Med drugimi so primerjali tudi hitrost nalaganja strani, ki za marsikaterega uporabnika predstavlja pomemben dejavnik, ki kasneje vpliva na izbiro omiljenega browserja.

0 komentarjev