»

V Južni Afriki obsežen napad na elektronske blagajne

vir: BBC
BBC - Po Južni Afriki se je množično razširil zlonamerni program Dexter, ki okuži elektronske blagajne s programsko opremo za procesiranje plačil s karticami (torej s funkcijo POS-terminalov), na katerih se opravljajo plačila z debetnimi in kreditnimi karticami, so sporočili iz procesnega centra Payments Association of South Africa (PASA). Dexter se je začel širiti v začetku leta, prizadel pa je vse banke, ki poslujejo v Južni Afriki, medtem ko povzročena škoda znaša več milijonov randov.

Seculert je prvo verzijo Dexterja odkril že lani decembra, medtem ko naj bi bil začel krožiti po svetu že lanskega septembra ali najpozneje oktobra. Medtem ko večina kraj številk kreditnih kartic temelji na odtujeni številki kartice v domačem računalniku s trojanskim konjem ali kopiranju magnetnega zapisa s fizično napravo na bankomatu...

18 komentarjev

Z uporabo soli šestkrat večja gostota magnetnega zapisa

Posnetek zapisa z gostoto 3,3 terabita na kvadratni palec z elektronskim mikroskopom

IT Pro Portal - Skupina raziskovalcev z več inštitutov in univerz v Singapurju je razvila proces (izjava za javnost), ki lahko z uporabo kuhinjske soli (natrijev klorid) poveča kapaciteto klasičnih magnetnih trdih diskov do šestkrat. Ekipa je odkrila postopek, ki omogoča gostoto zapisa vse do 3,3 terabita na kvadratni palec, medtem ko imajo današnji največji modeli gostote do 0,63 terabita na kvadratni palec, prve terabitne metode pa so se v laboratorijih pojavile lani.

Ekipa je uporabila posebno metodo nanovzorčenja (nanopatterning), ki omogoča gradnjo polj magnetnih bitov, ki imajo pravilnejše lastnosti od klasičnih naključno razporejenih....

106 komentarjev

3 TB diski za vogalom

Glavni vir višanja kapacitete - bralno-zapisovalna glava

vir: Hexus
Hexus - Dvoterabajtni diski so že skorajda stalnica, saj je Western Digital prvi 2 TB disk iz serije Green predstavil že lanskega maja. Od takrat so pokazali še nekaj primerkov iz drugih serij (npr. Black), sledili pa so jim tudi pri Seagateu, Hitachiju in Samsungu, kjer so predstavili tudi varčneža iz serije ECOGreen. A računalniška industrija se, kot verjetno vemo vsi, razvija bliskovito hitro. Jasno je bilo torej, da 500 gigabajtov na magnetno ploščo, katerih štiri se nahajajo v 2-terabajtnih trdih diskih, ne bo največ, kar bomo ugledali. Proizvajalci bi sicer lahko izdelali 2,5 TB trde diske, če bi uporabili pet plošč, kot je to storil Hitachi s petimi 200 GB ploščami v svojem prvem 1 TB disku, a ima to negativne posledice na hitrost in segrevanje trdega diska. Napredek...

25 komentarjev

IBM in Fujifilm spravila 35 TB na tračno kaseto

vir: IBM
X-Bit Labs - IBM-ovi raziskovalci so dosegli nov rekord v ploščinski gostoti zapisa na linearni magnetni trak, ki velja za eno izmed najbolj zanesljivih in dostopnih tehnologij hranjenja podatkov. To je pomembno, ker je shranjevanje podatkov na njih cenejše in energetsko učinkovitejše kot uporaba trdih diskov, tako da v velikih podatkovnih knjižnicah še vedno najdemo kilometre teh trakov.

V IBM Research v Zürichu so v sodelovanju s Fujifilmom iz Japonske dosegli gostoto zapisa 29,5 milijarde bitov na kvadratni palec, kar je približno 39-krat več od danes uporabljanih magnetnih trakov. Nova tehnologija bi lahko omogočila izdelavo kaset, ki sprejmejo 35 terabajtov nestisnjenih podatkov. V IBM-u...

10 komentarjev

Seagate navdušil z gostoto zapisa

The inquirer - Na prireditvi IDEMA Diskcon, ki se je odvila nedavno, je Seagate predstavil tehnologijo, s katero je možno gostoto zapisa na magnetne plošče v trdem disku povečati do te mere, da lahko na en kvadratni palec shranimo 421 Gigabitov, kar v praksi pomeni, da bomo morda nekoč videli 40-gigabajtne diske s premerom enega palca, 275-gigabajtne 1,8-palčneže in pa diske za prenosnike in osebne računalnike z neverjetnimi kapacitetami do 500 GB in 2.5 TB. Slaba novica je žal, da namerava Seagate tehnologijo na prodajne police spraviti šele do leta 2009.

23 komentarjev

Se nam končno obetajo zasloni z zelo zelo veliko ločljivostjo?

Google News - Colossal Storage Corp. je napovedal prijavo nekaj patentov, ki bodo omogočili izdelavo novih tipov ekranov za prikaz slike. Fosfor še ni za odmet. Ugotovili so, da je možno z magnetnim materialom vplivati na stanje fosforja, tako da ta žari brez dodatnega vira svetlobe. Z magnetnim materialom je tudi možno vplivati na čas ugašanja oziroma na jakost žarenja fosforja.

Ker imajo molekule fosforja in magnetnega materiala zelo majhne dimenzije je možno močno povečati gostoto prikazovanja informacije. Napovedujejo možnost izdelave od mikrozaslonov do makrozaslonov z ločljivostmi od 200 terapikslov do 4 petapiksle. [8-O]

Več o sami tehnologiji: Colossal Storage Corp.

32 komentarjev

IBM je predstavil rekordno zgoščen disk

X-Bit Labs - IBM je danes predstavil disk z največjo gostoto zapisa podatkov na kvadratni palec. Travelstar 80GN, kot se rekorder imenuje, ima kapaciteto 80 GB ter dosega gostoto zapisa 70 milijard bitov na kvadratni palec. IBM je takšno gostoto dosegel z izboljšavo svoje pixie dust tehnologije ter z uporabo elementa rutenija na magnetni plasti.

IBM napoveduje, da bodo dosegli mejo 100 milijard bitov na kvadratni palec še v prihodnjem letu. Travelstar 80GN je tako eden najhitrejših prenosnih diskov, saj ploščam, ki se vrtijo s 4.200 obrati na minuto, pomaga še 8 MB predpomnilnika. O dobavljivosti, ceni ter kvaliteti (IBM, khm, khm [:D]) še ni podatkov.

6 komentarjev

Pozor: Na vašem nohtu je samo še 5 GB nezasedenga prostora

Vnunet - HPjevi managerji, pardon, znanstveniki, so odkrili način, s katerim so dosegli še večjo gostoto podatkov na kvadratni centimeter. Z dosedanjo tehnologijo naj bi bilo moč doseči nekje 500 Mb na kvadratni centimeter, s svojo pogruntavščino, ki naj bi bila za trg pripravljena v dobi 5 let, pa malce več od 1 Gb. Klik!

Kaj to pomeni? Nič. O podobnih dosežkih iz vseh mogočih področij poročamo skoraj mesečno, vendar gre pri tem povečini res zgolj za znanstvene dosežke, ki pa praktično uporabo ponavadi ugledajo zgolj na daljši rok. Kar pa je seveda razumljivo.

1 komentar

HAMR - rešitelj diskov

Yahoo News - Nekateri "strokovnjaki" še danes poudarjajo, da bi bilo najbolje, če se diski počasi umaknejo na odpad zgodovine in prepustijo prostor drugim manj mehaničnim napravam, vendar pa nič ne kaže, da se bodo diski, katerih tehnologija je starejša od računalnika PC, tako kmalu umaknili drugim rešitvam. Seagate je namreč pred kratkim predstavil svojo tehnologijo HAMR (heat-assisted magnetic recording), s katero naj bi se diskom povečala gostota zapisa na kvadratni palec na kar 50 terabitov. Za primerjavo: največje gostote se zapisa se danes trenutno gibljejo okoli 50 gigabitov na kvadratni palec. In kako naj bi Seagatu uspelo spraviti na magnetno ploščo tako veliko količino podatkov? Tako gostoto zapisa naj bi dosegli s segrevanjem mesta, kamor bi bili podatki zapisani, s posebnim laserjem. Vendar pa je tehnologija še vedno v povojih, zato jo bodo vgrajevali v diske šele čez 5 do 10 let.

5 komentarjev

Diski še ne tako kmalu na odpadu zgodovine

Technology Review - Gotovo obstaja kar nekaj bralcev, ki se strinjajo s tem, da je diskom odbila zadnja ura in da je že skrajni čas, da jih nadomestijo pomnilniški čipi. Diskom so konec napovedovali tudi že prenekateri strokovnjaki, ki so napovedali, da je magnetni zapis dosegel največjo možno gostoto zapisa in da se bo razvoj novih diskov ustavil. No, kljub temu se razvijalci ne dajo in ugotavljajo nove trike, s katerimi bi lahko povečali gostoto zapisa - od bolj občutljivih bralnih glav, preko manjšanja magnetnih zrnc. Korak dalje pa sta pred kratkim napravili tudi podjetji IBM in General Electric, ki sta iznašli novo metodo, kako povečati kapaciteto diskov: podjetji sta magnetna zrnca ločili na nekakšne...

1 komentar

Linux napada - tudi v letu 2002

Linux World - Linuxaši niso znani samo po tem, da vedno znova lezejo Microsoftu v zelje, ampak tudi po tem, da že dalj časa lahko poslušamo njihove napovedi o tem, kako bo Microsoftu odbila zadnja ura, kako bo Linux postal alfa in omega sveta in kako bo vesoljska srenja končno rešena monopolskega velikana, ki razvoj programske opreme pelje v napačno smer. Kljub rahlo nostradamusovskemu tonu teh napovedi, se lahko pro-Microsoftovsko usmerjeni kar upravičeno bojite, saj Linux ni iz trte izvit, njegovi programerji pa tudi niso ravno neki bleferji, ki samo veliko govorijo in nič ne naredijo. Ja, ja Microsoft, črno se ti piše, vsaj če si ogledate teh 10 Linux napovedi za leto 2002, v katerih se omenja, da se bodo v svetu OEM računalnikov počasi začeli pojavljati prvi primerki z dvema operacijskima sistemoma (eden bo obvezno Linux), Linux se bo začel pojavljati v poslovnih računalnikih (to se že zdaj), nekatera podjetja bodo popolnoma odpovedala poslušnost M$-ju, itd.
Upajmo, da ne bo ostalo vse le...

7 komentarjev