»

Windows 8 že globoko v razvoju

Ars Technica - Medtem ko se je razvoj novega Microsoftovega operacijskega sistema pravkar zaključil, je razvoj njegovih naslednikov že pošteno v teku, piše ArsTechnica. Proizvajalci in uporabniki so končno posvojili 64-bitno realnost, zato lahko Microsoft že razmišlja stopničko dlje. Windows 8 naj bi tako izšli tudi v 128-bitnem okusu, za kar sodelujejo z Intelom, IBM-om, AMD-jem in HP-jem. To je v svojem profilu zapisal tudi Robert Morgan, član divizije za raziskave in razvoj pri Microsoftu, a so medtem njegove strani že izginile s spleta. Spletna stran Windows 8 News si je priborila intervju z Morganom, do danes pa lahko bralci zastavijo svoja vprašanja. Seveda ni nujno, da bo Windows 8 dejansko izšel tudi v 128-bitni različici, je pa vse skupaj dokaz, da se premikamo v to...

135 komentarjev

Več podatkov o R300

The inquirer - R300, oziroma Radeon 9700 je čip, ki ga bodo nekateri najverjetneje zelo težko čakali, saj naj bi bil doslej najmočnejši grafični čip, kar so jih videli igričarski PC-ji. Po najnovejših podatkih naj bi bil čip s svojimi 315 MHz in osmimi cevovodi pravi strup za trenutno vodilne GeForce 4 Ti. Za pričakovati pa je, da bomo R300 videli tudi v tako imenovanih "light edition" različicah, ki bodo bolj dostopne večini kupcem. Poleg tega The Inquirer predvideva, da bi lahko z Radeonom 9700 dosegali tudi 15.000 točk v 3D Marku.
Če je to res, potem lahko le ugibamo, koliko točk bo dosegel Radeon 10000, ki bo izdelan v 0.13 mikronski tehnologiji in bo še hitrejši od Radeona 9700. Radeona 9700 bomo bojda ugledali že septembra.

2 komentarja

ATIjev R300

X-Bit Labs - O tej temi je bilo povedanega že dosti, ampak kar nekakšno pravilo je, da se morajo Xbitovci oglasiti enkrat na vsake toliko časa ter vzburiti javnost z interpretacijami izjav za javnost velikih podjetij. Tudi v današnji objavi si lahko preberemo, kakšna pošast točno kani biti ATIjev R300. Sestavljen bo iz, pozor, 107 milijonov tranzistorjev, imel osem cevovodov z možnostjo obdelave dveh tekstur na cevovod. Uporabljal bo 256-bitni DDR pomnilnik ter HyperZ III tehnologijo. Imel bo popolno podporo prihajajočemu DirectX 9, ter AGP 8x, če bo specifikacija do takrat že znana. Cena bo znašala okoli 400 dolarjev, tisti, ki se pa že bojite za težko prislužene solde, pa vedite, da bo polni sledila še okrnjena različica, temelječa na istem procesorju. Aja, ATI trdi, da bo nVidio pustil kakšnih pet mesecev zadaj. Slin!

3 komentarji

Še ena kratka o NV30 in R300

X-Bit Labs - O lansiranju novih grafičnih procesorjev obeh gigantov, tako ATI-ja kot Nvidie, sem že poročal. O R300 je bilo že veliko povedanega, medtem ko so prvi podatki o NV30 prišli šele pred kratkim, saj Nvidia skrbno čuva specifikacije svojega bodočega aduta. Po sklepanju X-bit labsov naj bi Nvidia predstavila NV30 že septembra,vendar pa se bolj nagibajo k predstavitvi čipa koncem leta. Zanimivo je tudi, da naj bi po nekaterih neuradnih podatkih ATI svojega R300 predstavil pred NV30. A to so zaenkrat še vedno zgolj ugibanja.

0 komentarjev

John Carmack svetuje

Webdog - Ne kupujte Geforce4 MX kartic za Dooma, pravi vodilni pri ID Softwareu, John Carmack. Po njegovih besedah (se popolnoma strinjam, mimogrede) je nVidia naredila popolnoma nepotrebno zmešnjavo pri poimenovanju GF4 kartic. Geforce4 linija kartic namreč nima vgrajene strojne podpore Vertex ter Pixel shaderju, kar jo bolj ali manj postavi ob bok grafični kartici Radeon 7500. To pomeni, da bo Geforce4 MX serija grafičnih kartic v novem Doomu, razumljivo, tekla mnogo počasneje, saj bosta v izrabi samo dve enoti za teksturiranje ter, logično, nobena za vertex shading. Pa saj to ste najbrž že vedeli - ampak, ko to reče Carmack sam, ima to dosti večji impakt na nVidio . Klik!

8 komentarjev

ATI R300

The inquirer - Medtem, ko ATIjev zmaj Radeon 8500 šele dobro prihaja na trgovske police in nosi smehljaje vsem (vsaj po srcu) mladim, še zlastim pa tistim, ki bodo monstruma našli pod takšno ali drugačno smrečico, pa ATI že snuje naslednika... Podjetje ArtX, ki ga je ATI lani prevzelo, je namreč zasnovalo grafični procesor za konzolo Gamecube. Ker gre za izjemno močan procesor, ATIjevci pa imajo sedaj proste roke pri njegovi uporabi, bodo procesor nadgradili in še dodatno razširili in ga predvidoma sredi pomladi 2002 ponudili v novi generaciji grafičnih kartic. Procesor ima torej ime R300 (Radeon 8500 poganja R200), in bo strojno pospeševal vse MS DirectX 9.0 funkcije in trike. Željene delovne frekvence še niso znane, dejstvo pa ostaja, da bo čez 6 mesecev na trgu že veliko več hitrejšega in predvsem takrat cenejšega pomnilnika, kar bo omogočilo naslednji veliki korak. Šušlja se celo, da razmišljajo o vgradnji pomnilnika kar v sam procesor, s čimer bi odpravili problem ozkega grla......

4 komentarji

Želje programerjev iger 2.

Voodoo Extreme - No na Voodoo Extreme so naredili že kar spisek želja mnogih programerev iz sveta računalniških iger. Sicer še vedno manjkajo nekatera ugledna imena kot so John Carmack in Tim Sweeney ampak bo že... Sedaj so dodali tudi Deana Sekuliča iz Croteam-a. Kar zanimivo branje. Se bomo mogli enkrat še Slovenci zganiti in barediti eno streljačino ... Tukaj!

2 komentarja