»

Depresija je evolucijsko orodje

Prefrontalni korteks

vir: Berkeley.edu
Slashdot - Depresija je ena izmed najbolj razširjenih duševnih motenj, kažejo raziskave. V ZDA, verjetno pa nikjer na Zahodu ni kaj drugače, naj bi za hudo obliko depresije vsaj enkrat v življenju trpelo 30 do 50 odstotkov ljudi. Simptomi depresije so znani: težave z vsakdanjimi opravili, nezmožnost koncentracije na delo, socialno odmikanje, otopelost, malodušje in podobno. Ker je evolucija domala izkoreninila večino duševnih bolezni, tako da se te pojavljajo le pri majhnem odstotku ljudi, je vprašanje, zakaj se to ni zgodilo z depresijo. Mar je koristna?

Ena teorija pravi, da je depresija pravzaprav posledica modernega življenjskega sloga, na katerega nas evolucija ni pripravila, a...

45 komentarjev

Zakodiram se sam!

New Scientist - Prenosna računala se velikokrat tarča tatov in zmikavtov, ki se želijo polastiti teh precej vrednih škatlic veselja. Zato so sedaj na Michiganski univerzi izdelali in razsikali posebno brezžično povezavo med notesnikom in lastnikom. Takoj ko je oddajnik, ki ga nosi lastnik računala v neki določeni razdalji od računala se vsi podatki "zaklenejo", celo tisti na ekranu in tako tat ali nepovabljen gost ne more dostopati do podatkov.

Takoj ko je lastnik oziroma oddajnik, ki je podoben zapestni uri, zopet v dosegu se začnejo podatki zopet odklepati, tako da so takrat, ko lastnik/uporabnik sede za računalo podatki že odklenjeni.
Angleško ministrstvo za obrambo bo tovrstna računala sigurno kupila, saj so do sedaj izgubili že kar 600 notesnikov. [:\\] Več o tem si preberite tu.

4 komentarji

Biti ožičen na morju

PinkPonk - Ko seštevam pluse in minuse poletnih počitnic, nepreživetih v bližini luknje (stenske, za telefon ali kabel!), me večkrat spravi v depresijo dejstvo, da nekaj časa ne bom sposoben odgovarjati, niti prejemati emailov svojih premnogih oboževalk.

Tega se zavedajo tudi pri Mobitelovem portalu PinkPonk, kjer so na temo povezovanja prenosnih računal na internet preko gsm telefonov spisali sicer zelo splošen, a marsikomu koristen članek. Klink! Evo, samo še kabel mi manjka...

1 komentar

Magnezij v ohišjih prenosnikov

DigiTimes - Sodeč po tem članku na DigiTimes, se Dell odloča, da bo po novem svoje prenosne računalnike odel v magnezij namesto v plastiko. Podjetje se je odločilo za to potezo, ker je magnezij lažji ter ima višjo toplotno prevodnost (ma nemoj [:D]) od plastike. Zaradi trdnosti zlitin se bo magnezij uporabljal tudi kot zaščitno sredstvo pred poškodbo integralnih delov prenosnega računalnika. Zakaj se proizvajalci kot Dell že prej niso odločili za ta korak? Težava naj bi bila v dobavljivosti takih zlitin, saj so bili produkcijski procesi prepočasni in niso mogli izpolnjevati tako visokih zahtev, kot jih narekuje Dell. Podjetje tudi napoveduje, da bo leta 2003 kar 80% njigovih prenosnikov narejenih iz te zlitine. Vseeno - še vedno si ga ne bi upal metati po tleh [:D].

0 komentarjev

Dvozaslonski prenosnik

Slashdot - Očitno se proizvajalci prenosnikov kar ne morejo več izmisliti, kaj bi nam uporabnikom lahko še nudili. Po raznih ročnih računalnikih, ki jim lahko vrtimo LCD zaslon, raznoraznih prenosnikih in tako imenovanih tablet PC-jih trg ni doživel kakšne bistvene (r)evolucije. Mogoč se bo to spremenilo v prihodnje, saj je podjetje Estari patentiralo izdelavo prenosnika s kar dvema zaslonoma. Mogoče se sliši malce čudno, vendar pa bo ta prenosnik najbolj podoben knjigi (glej sliko). To naj bi ga naredilo bolj domačega uporabnikom. Prenosnik bo gnal preizkušeni operacijski sistem Windows XP. Ali bo naprava doživela uspeh ali pa celo polom na tržišču, pa bomo videli bojda že v četrti četrtini tega leta, ko naj...

0 komentarjev

Prenosnik, ki trga gate

Sager Notebook - Samo s temi besedami lahko opišem tole. Komentirajte tole v prenosniku: 15" SXGA zaslon, Pentium 4 2.0 GHz, 512 MB SDRAM pomnilnika, 40 GB diskovnega prostora, 8x8x8x24x DVD/CDRW enota, ATI Mobility Radeon 7500 grafična kartica, 4 USB reže, Infra rdeč vmesnik, digitalni zvočniški izhod ter 10/100 MB mrežna kartica in v90 56k modem. Vse to za 580.000 SIT? Joj, najdite uvoznika za Sager v Sloveniji :D.

10 komentarjev

Vodno hlajeni prenosnik

Slo-Tech - In to ne kot projekt kakšnega entuziasta, ki je svoj presnosni računalnik popeljal na divjo vožnjo ter mu dodal velik rezervoar, radiator od Yuga ter črpalko za velike vodne sisteme - sploh ne! Zadeva postaja industrijsko vgrajena ter serijsko razpošiljana, velikost, teža ter električna poraba prenosnika pa ostanejo enake. Ta drzni korak bo kot prvi naredil Hitachi, saj napoveduje, da bodo vodno hlajeni prenosniki naprodaj že proti koncu letošnjega leta. Napovedujejo tudi, da bo življenjska doba prenosika z vodnim hlajenjem kar 70 odstotkov višja. Bili živeli pa videli...

0 komentarjev

Prenosnik z Geforcem4 MX400 GO

CNet - Tudi to se že najde, ja. Toshiba, eden največjih proizvajalcev prenosnikov na našem ljubem planetu, je izdala pravo pošast, saj njen Satellite 5005-S507 poganja kar 1.1 GHz Pentium 3, sparjen s pol gigabajta pomnilnika in 40 gigabajtnim diskom. Toshiba je torej naredila pravo potezo s tem, ko je celotnemu pošastnemu paketu dodala še, vsaj za prenosne trge zmogljivo, grafično kartico, ki zmore poganjati Q3 (vsaj tako pravijo tukaj, čeprav ne navajajo stopnje detajla) z več kot 100 sličicami v sekundi. Če vam omenim še 15 palčni zaslon ter ločljivost 1600x1200 točk, se lahko vsi strinjamo z enim dejstvom - slin.

3 komentarji

Odtrgano

Slo-Tech - Kaj vse si ljudje ne izmislijo... Kabel-ključavnica. Jao meni... Novico je posredoval OZZY.
SafetyCable ali varnostni kabel je ideja Norveškega podjetja SafetyCable AS. SafetyCable je, kot že ime nakazuje, kabel, ki služi kot zaščita pred krajo za vaš računalnik ali druge električne naprave. Pri nakupu dobite kabel v majhnem paketu in navodila na eni strani. Saj je samo kabel si rečete a je še več. Namestitev kabla je prav preprosta in logična. En konec kabla vtaknete v vtičnico, drugega pa v računalnik. Ker ima 'cable lock'(ključavnico), ki preprečuje da bi bil kabel na silo izdrt, je potrebno malo več sile, da ga spravite v računalnik. Cable lock je jeklen zaskoček, ki popolnoma onemogoča, da bi bil kabel izpuljen. Če ga pa hočete izpuliti, morate najprej vnesti osebno kodo, nato pa odviti zatič. Vgrajena baterija se bo pri prvi uporabi popolnoma napolnila v 48 urah. Ko kabel vtaknemo v vtičnico, vnesemo največ 6-mestno kodo. Nameščenih ima namreč 6 gumbov in sicer številke od...

8 komentarjev