»

Kako pokukati v življenje naključnega uporabnika spleta - ChatRoulette

Kolaž podob s ChatRoulette

The New York Times - Predstavljajte si, da bi lahko pokukali v sobo naključnega obiskovalca na internetu. Kup hihitajočih študentk v študentskem domu v Braziliji, trije goli mladci, ki plešejo na glasbo Ricka Astleyja v Amsterdamu, zapornik v zaporu Holloway v Londonu, par iz ZDA, ki prideluje vino na svojem ranču, mistik s Kube, ki prerokuje iz svojega kvartirja. To so le nekateri izmed ljudi, ki so zrli v vas, medtem ko ste vi za trenutek pokukali v njihovo življenje.

Stran ChatRoulette je lanskega novembra ustanovil ruski najstnik Andrey Ternovskiy, neverjetno popularna pa je postala ta mesec z omembo v The New York Timesu. Zamisel je izredno preprosta in uporablja že dlje časa znane tehnologije na nov način. Gre za video različico nekdanjih AOL-ovih...

25 komentarjev

Bo Mozilla zaupala kitajskemu CA?

Slashdot - Med razvijalci Mozille poteka zanimiva debata, ali naj kitajski CNNIC ostane na seznamu zaupanja vrednih overiteljev digitalnih potrdil (CA-jev) ali ne. CA-ji so pomemben steber varnosti na internetu, saj brez njih komunikacija po varnih kanalih s šifriranjem ne bi bila varna. Ko se brskalnik poveže na neko stran, ki uporablja šifrirano komunikacijo (s predpono https), bo strežnik najprej pokazal, da pozna določen ključ za enkripcijo. V drugi fazi pa bo moral dokazati svojo istovetnost, kar se stori z digitalnim certifikatom (cert), ki ga podeli eden izmed zaupanja vrednih CA-jev. Če zaupamo CA-ju, potem ta jamči, da je strežnik res, za kogar se predstavlja, in da ključ ni poznan nikomur drugemu. V nasprotnem primeru je povezava res lahko varna, a kaj ko je na drugi strani lažna stran.

Od lanskega oktobra je v seznamu zaupanja vrednih CA-jev v Mozilli tudi kitajski CNNIC (China Internet Network Information Center). Mnogi so takrat uvrstitvi CNNIC-a v to elitno druščino...

13 komentarjev

Povest o dveh kubitih

Ena izmed valovnih funkcij delca v 2D-potencialni jami

Ars Technica - Na našem forumu se vsake toliko časa razplamti kakšna debata o kvantnih računalnikih, ki jih znanstveniki obljubljajo že več kot desetletje. Razumevanje principa delovanja teh strojev iz prihodnosti terja osnovno poznavanje kvantne fizike, torej čudnega sveta kvantnih delcev in neintuitivnih pojavov. Večina sogovorcev, predvsem nefizikov, bo o njih vedela le, da naj bi bili sposobni faktorizirati ogromna števila, zaradi česar naj bi ogrožali naše kriptografske protokole, in pa za Schrödingerjevo mačko. Da bi razjasnili vso skrivnostnost o kvantnih računalnikih, so na Ars Technici napisali fantastičen članek z naslovom Povest o dveh kubitih: kako delujejo kvantni računalniki, v katerem boste izvedeli vse...

10 komentarjev

Štiri petine otrok igra igre

X-Bit Labs - Pred kratkim se je v našem forumu ob novici o zagrizenem igralcu, ki je (skoraj) preigral World of Warcraft razplamtela žolčna debata o normalnosti igralcev iger. Kakšnih posebnih zaključkov nismo dosegli, je pa k temi zelo relevantna naslednja raziskava, ki so jo izvedli pri NPD Group. Ugotovili so, da je v ZDA med otroci med 2. in 17. letom starosti kar 82 odstotkov igralcev. Njihov delež s starostjo pada, tako da je absolutno največji razred igralcev starih med 9 in 11 let. V povprečju uporabljajo 2,5 naprave za igranje iger (računalniki, mobilni telefoni, konzole ...); mlajši predvsem računalnik, starejši pa se pomikajo proti manj konvencionalnim.

Več kot polovica (51 odstotkov) jih igra igre na spletu, kjer je najbolj aktivna starostna skupina med 9 in 14. Največ časa v igrah preživijo 12 do 14 let stari otroci, in sicer 10,6 ur tedensko. Starejši mladostniki in dekleta za igre porabijo občutno manj časa, kar pripisujejo odraščanju, menjavi interesov in manj časa.

14 komentarjev

Nova zloraba v Linux jedru 2.6.31 omogoča dvig privilegijev uporabnika

Slo-Tech - Brad Spender, znani varnostni strokovnjak iz GR Security je na YouTube objavil kratek video, v katerem demonstrira novo zlorabo v Linux jedru 2.6.31, ki omogoča dvig privilegijev.

V predstavitvi Spender zlorabo prikazuje na sistemu, ki uporablja SELinux in ima naložene vse varnostne popravke. Zlonamerna koda deluje na 32 in 64-bitnih sistemih, omogoča pa dvig privilegijev na nivo Ring 0 ter popolno onemogočanje varnostnih mehanizmov SELinuxa. Debata o ranljivosti že poteka na našem forumu.

Spender je svoj filmček na YouTube objavil pod kategorijo "Komedija" in morda je čas, da razvijalci Linuxa sprevidijo, da varnost vsekakor ni šala...

45 komentarjev

Kako stiskati?

Tweak Town - Ravno danes se je Primož igral z vrhnjo sliko Slo-Techa ter ugotovil, da se da v Linuxu (meni se zdi, da kar v shellu, nisem prepričan - nisem Linuxaš, priznam) dotično sliko pošteno skrčiti brez kakšnega opaznega upada kakovosti prikaza. Rezultat? Iz 52 KB smo dobili 13 KB, kar se izjemno pozna v količini poslanega prometa ter posledično na obremenitvi strežnika. Orgazmično. Za vse nas, uporabnike Oken, pa tale kratek članek, ki opisuje shranjevanje JPG datotek v programu Adobe Photoshop. Tip vztraja na tem, da je za uporabo na spletu stiskanje v razmerju 1:25 popolnoma sprejemljivo. Mu verjamete?

10 komentarjev

Malo o našem forumu

Jaz - Torek. Praznik. Še čričkov ne slišim, toliko je dolgčas. Zajadram na Slo-Tech ter vidim zelo aktiven ter zanimivih debat poln forum. Kliknem na oddelek Loža, pač tako malo, za hec, za odpočitev možganov od računalnika. In kaj vidim? Debate, na katere bi bili še največji filozofi ponosni! Najbolj od vseh izstopa PROTOKOL, najbolj aktivna debata v zgodovini naše strani. Že več kot 200 odgovorov nanjo! Vas mika? Prijavite se ter se udeležujte naših izredno zanimivih debat! Vabljeni!

5 komentarjev