»

Decembra prvi Wii

PC World - Analitiki podjetja NPD Group so povedali, da je bila decembra najbolje prodajana konzola Nintendo Wii, ki je v ZDA dobila 3,8 milijona novih srečnih lastnikov. To je za polovico več kot leto poprej in absolutni rekord za število prodanih konzol v enem mesecu. Konkurenta Xbox 360 in PlayStation 3 sta prodala trikrat manj enot.

Tudi pri prodaji iger, ki so v resnici glavni vir zaslužka, je bil Wii daleč spredaj. Najbolj prodajana igra je bila New Super Mario Bros. Wii (2,82 milijona kopij), sledita pa ji Wii Fit Plus (2,41 milijona) in Wii Sports Resort (1,79 milijona). Na četrtem mesto so najboljši konkurentje, in sicer Modern Warfare 2 za Xbox 360 oz. PS3 (1,63 oz. 1,12 milijona kopij).

27 komentarjev

Ballmer mora pričati

ComputerWorld - Poročali smo že o skupinski tožbi proti Microsoftu zaradi domnevno zavajajočih oznak Vista Ready, ki se še vedno vleče kot jara kača. Microsoft je že pretekli mesec poskusil preprečiti pričanje izvršnega direktorja Steva Ballmerja, ki da naj ne bi imel notranjih informacij o Visti. Takrat so krivdo poskušali prevaliti na Jima Allchina in Willa Poola.

V petek je sodnica odločila, da se mora kljub temu Ballmer v tridesetih dneh pojaviti na sodišču, kjer bo največ tri ure odgovarjal na vprašanja. Tožnike še zlasti zanimajo njegovi pogovori s predstavniki Intela okrog časa, ko je Microsoft znižal zahteve za pridobitev oznake Vista Ready, za katere Ballmer trdi, da so bili zgolj kratke diskusije o tehničnih zahtevah in časovnem okviru. Primer bo šel pred poroto aprila.

11 komentarjev

Symatec in Adobe proti Microsoftu

Neowin - Microsoft je zadnje čase priljubljena tarča različnih tožb in ostalih pravniških neprijetnosti. Očitno se to ne bo kmalu spremenilo, saj Neowin poroča, da sta v ozadju sporov z EU zaradi Viste tudi Symantec in Adobe.

Symantecu namreč ni všeč Security center, vgrajen v Visto in zahteva, da mora biti v celoti odstranljiv iz sistema, da bi ga lahko nadomestile aplikacije katerih drugih proizvajalcev programske opreme. Pri tem ga ne ovira dejstvo, da Microsoft omogoča vključevanje programske opreme ostalih proizvajalcev v Security Center in celo uporabo logotov in ikon proizvajalcev v sporni programski opremi. Obenem Symantec moti tudi novost, poimenovana Kernel PatchGuard, ki onemogoča spreminjanje kernela Vista med delovanjem, kar ZliKodi™ preprečuje izvajanje nevarnih posegov. Symantec se s tem ne strinja in hoče, da se novost kratkomalo ukine.

Drug tožnik pa je Adobe, ta se pritožuje zaradi Microsoftovega XPS-a, ki vključuje del funkcionalnosti PDF zapisa dokumentov. Adobe, ki...

42 komentarjev

Odgovor VeriSigna MID-u

Ministrstvo za informacijsko družbo - Danes je Ministrstvo za informacijsko družbo objavilo sporočilo za javnost, v katerem so predstavili uradni odgovora podjetja VeriSign.

Naj spomnimo, da je podjetje VeriSign v svojem varnostnem poročilu, ki ga je objavilo julija, Slovenijo uvrstilio na četrto mesto na lestvici držav z velikim deležem goljufivih spletnih transakcij.

MID je zato od VeriSigna po diplomatski poti zaprosil za pojasnilo. VeriSign je odgovoril, da "še naprej verjame v verodostojnost svojih podatkov", vendar pa natančnejših podatkov o tehnikah analize in velikosti slovenskega vzorca niso navedli, saj so jih opredelili kot poslovno skrivnost.

So pa pri VeriSignu zagotovili, da se Slovenija v naslednjem varnostnem poročilu, ki izide novembra 2004, gotovo ne bo pojavila med prvimi desetimi državami po deležu goljufivih spletnih transakcij.

To pa verjetno pove marsikaj o kvaliteti VeriSignovega poročila ...

16 komentarjev

Microsoft izgubil na sodišču

Vnunet - Stefi Graf ima očitno neprepoznan talent porno zvezde. Na nemoderiranem forumu, ki je gostovan na Microsoftovih strežnikih, se je namreč pojavila slika nje osebno, nage.

Na poziv, naj se slika odstrani, je Microsoft to seveda ukrenil, je pa Stefi, v očitnem boju za denar (hec - $pička? [;)]) zahtevala preprečitev, da bi se ta slika kadarkoli ponovno pojavila na dotičnih strežnikih. Ker MS tega ni želel podpisati, ga je tožila in sodbo na nemškem sodišču dobila. Flik!

Smeh na stran. Kdo tukaj zahteva nemogoče, mi ni jasno -- Štefka v svojem očitno izvrstnem poznavanju informacijskih tehnolgij ali sodišče, avtoriteta, ki se očitno zelo dobro zaveda, kaj zahteva. Kako bodo preprečitev ponovnega pojava dosegli brez moderiranja, mi pa niti najmanj ni jasno. Hash? Spremenimo odtenek barv. Velikost "na disku"? Lepo prosim. Moderator za računalom? Bo za odstranitev potreboval vsaj nekaj sekund - nekod pa bo istočasno prejel mastno odškodnino......

5 komentarjev

Rapsodija Microsoft Tretjič: Odlog, prosim!

The Register - Ko je sodišče ugodilo želji tožnikom, da se zasliši še nemalo Microsoftu predvsem nenaklonjenih prič, je bilo javnosti znano stališče tožnikov verjetno malce drugačno, kot je danes. Kdo bi si mislil, kaj vse lahko pomeni nekaj besed: Microsoft je -- uradno -- menil, da 'državice' želijo predvsem 'čista Okna'. Torej, brez (ne-) potrebnega šodra v obliki Internet Explorerja. Sedaj pa je znana malce drugačna verzija: želeli bi le 'modularna' okna. Torej taka, ki jih uporabniki ali preprodajalci lahko sestavijo po svojih merah: posledica te spremembe pa je Microsoftova prošnja, da bi se zaslišanje odložilo za dva tedna.

Ahem, sicer hvalevredna poteza, a se bojim, da bi bila cena vseh modulov, ki bi sestavljali današnja okna, veliko višja od nekega homogenega izdelka, kot ga poznamo danes. Tožnike pa itak skrbi zgolj in le blagor potrošnikov.

0 komentarjev

Rapsodija Microsoft: Drugi Akt

ZDNet - Po predlogu poravnave, po katerem naj bi velikan ne le dal veliko sredstev, ampak tudi spremenil politiko do preprodajalcev licenčne programske opreme, bo v sredo, 6. marca, 'zaslišanje' zunanjih prič (naj se mi nestrokovno pravno izrazoslovje oprosti), ki so kakorkoli drugače povezane z računalništvom in informacijsko tehnologijo.

Ta nabor pa skoraj v celoti predstavljajo podjetja in organizacije, ki so Microsoftovi konkurenti, nekatere organizacije pa so financirane iz računov drugih konkurenčnih podjetij. Mnenja.

0 komentarjev

Rapsodija Microsoft

Reuters - Sveži podatki iz Reutersa pravijo, da sta Microsoft in tožilstvo dosegla nov predlog poravnave. Če obudim spomine, naj bi po prejšnjem predlogu poravnave Microsoft vladi namelil nemalo računalniške opreme, s čimer pa se niso strinjala druga podjetja (oz. v njihovem imenu nekatere zvezne države), zatorej so se pogajalci vrnili za svoje mize. Po tokratnem predlogu naj bi velikan moral spremeniti politiko do svojih distributerjev ter jim dovoliti večjo svobodo pri nameščanju različnih operacijskih sistemov v nova računala.

Trenutno se devet od osemnajstih držav tožnic s predlogom strinjam, ostalih devet pa (še) ne.

0 komentarjev

Be Inc. tožari

The Register - Po zapletu z raznimi 'oem' računali, ki so imeli naložena kar dva operacijska sistema -- Okna in BeOS -- kjer je slednje Microsoft s svojimi pogodbami uspešno zatrl, ter tožilci teh dejstev nekako niso želeli omenjati v najbolj vroči zadevi proti Microsoftu, se je Be odločil za samostojno iskanje pravice.

I, porečete, česa pa Be obtožuje velikana? Jah, zgolj tega, da jim je 'uničil biznis'. Z uporabo svojih pogodb ter 'sredstev' je zatiral vsakovrstne dejavnosti tožeče stranke, ob ustanovitvi zbijal ceno delnic ter onemogočal dokapitalizacijo.

0 komentarjev

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Tako sem pred kratkim poimenoval novico, v kateri sem obrazložil zahtevek 9 držav v nam najbolj znani zadevi proti Microsoftu. Bolj pa me preseneča (no, v bitsvu sploh ne), da je Colleen Kollar-Kotelly zahtevi dejansko ugodila. Sedaj bodo torej nepristranski programerji (itak) poskusili dokazati, da je IE dejansko moč ločiti od samega operacijskega sistema -- v tem primeru gre kar za kodo oken XP!

No, MS se bo verjetno pritožil, tako da se bo zopet čakalo. Pa saj stvar ne pride nikamor že od vsega začetka...

1 komentar

Microsoft se ne bo razdelil

več strani - V protimonopolnem sporu proti Microsoftu je pritožbeno sodišče razsodilo v korist Microsofta in odločilo, da bo vrnilo v ponovno sojenje na prvi stopnji, ampak drugemu sodniku. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je sodnik Thomas Penfield Jackson nepravilno postopal v tem sporu, in je tako pustil vtis, da ni nepristranski.
V Microsoftu so seveda navdušeni nad to odločitvijo, njegovi konkurenti pa pravijo, da niso bili presenečeni, čeprav z odločitvijo seveda niso zadovoljni.
Po drugi strani pa Justice Department, ki je tožil podjetje Microsoft, pravi, da je to tudi zanje zmaga. Tako imajo spet nove možnosti za rešitev tega primera, vključno s pogovori za poravnavo, pritožbo na Vrhovno sodišče in zahtevo za odškodnino proti Microsoftu od novega sodnika.

13 komentarjev