»

Avtentikacija fizičnih dokumentov

Površina papirja pod mikroskopom

Slo-Tech - Skupina raziskovalcev, Will Clarkson, Tim Weyrich, Adam Finkelstein, Nadia Heninger, Alex Halderman in Ed Felten je objavila članek, v katerem opisujejo nov način ugotavljanja istovetnosti fizičnih dokumentov (na papirju).

Raziskovalci so ugotovili, da je mogoče z navadnim skenerjem prebrati naravne napake v strukturi lista papirja ter na njihovi podlagi za vsak list papirja izračunati unikatno kontrolno vsoto.



Na ta način je mogoče kasneje identificirati ta list papirja in to celo po tem, ko je na list natisnjeno besedilo, ali pa je bil list prepognjen ali zmečkan.

Vsekakor gre za zelo uporabno odkritje, a morda bo v nekaj letih sprejet zakon, ki bo od prodajalcev papirja zahteval...

13 komentarjev

Steganografsko skrivanje sporočil v VoIP pakete

Slo-Tech - Poljska raziskovalca Wojciech Mazurczyk in Krzysztof Szczypiorski sta objavila članek z naslovom Steganography of VoIP streams, v katerem opisujeta način steganografskega skrivanja sporočil v pakete v VoIP povezavi.

Raziskovalca sta namreč odkrila, da je mogoče izrabiti dejstvo, da VoIP uporablja UDP in ne TCP paketov. Ker UDP protokol ne predvideva potrditve prejema paketa, je VoIP protokol zasnovan tako, da lahko kakšen paket v povezavi tudi manjka, sogovornika pa se bosta kljub vsemu lahko sporazumela.

Tako sta predlagala dva načina steganografskega komuniciranja preko prikritega kanala. V prvem primeru sta uporabila neuporabljena polja v IP, UDP, RTCP (Real-Time Control Protocol) in RTP (Real-Time Transport Protocol) protokolu, v drugem primeru pa tehniko zadrževanja glasovnih UDP paketov (v zadržanih in pretečenih paketih sta nato prenesla skrito sporočilo).

Dobljeni rezultati kažejo, da je mogoče v tipičnem VoIP klicu prenesti več kot 1,3 Mbit podatkov v eno smer. Najbolj...

2 komentarja

Kako zakleniti računalnik

Overclockers Australia - Fantje na OC.AU so objavili članek o tem, kako na nek način zavarovati računalnik z navadno ključavnico. Enostavno so celoten projekt gradili na tem, da brez ključa v ključavnici računala ne morete imeti prižganega. Kako jim je to uspelo? Na ključavnico so povezali žico, ki povezuje osnovno ploščo ter gumb za vklop. Če ključavnica ne daje stika, je zategadelj vklop škatle onemogočen. Seveda ostaja možnost odprtja računala, a kdo bi se obremenjeval [:D]. Klik!

4 komentarji

Arhitektura P4

Ace's Hardware - Ace's Hardware, moji najljubši hardverski strokovnjaki, so objavili članek o zgradbi Pentium4 procesorjev. Tukaj ne gre za kakšen nedeljski člančič, temveč, kot je v navadi pri teh tipih, za zelo poglobljeno in tehnično zahtevno analizo zgradbe in lastnosti novega Intelovega paradnega konja. Branje članka priporočam predvsem tistim, ki se že malce spoznajo na zgradbo procesorjev in bi radi poglobili svoje znanje o Pentiumu4...

0 komentarjev

Vodno hlajenje

AthlonOC - No še ena novica s področja vodnega hlajenja danes. Na AthlonOC so objavili članek v katerem so podrobno opisali in poslikali postopek kako pripraviti Abit KT7 Raid in Athlona 750, da slednji deluje na 1250MHz. Uff, kaj sem Jack, ko imam CPU še zmeraj na neverjetnih 266MHz . Bi se človek kar pogreznil... Uff, bi skoraj pozabil dat link... Tukajle!

1 komentar

Kartonski računalnik

WC Extreme - Bah, kdo rabi draga ohišja s tono ventilatorjev in lepimi lučkami? Mogoče je to bonus, toda v osnovi je vse, kar rabimo, prostor, kamor zložimo računalniške komponente. In to je lahko v bistvu tudi navadna kartonska škatla! Ravno to so naredili fantje pri WC-Extreme (huh, njihov mora biti kar zabasan [:D])... celoten računalnik so stlačili v kartonasto škatlo, vse lepo poslikali in opisali in objavili članek na svoji strani. Mogoče pa bo komu celo zanimivo.

8 komentarjev