»

Windows 7 praznuje

Windows Vista Team Blog - Na današnji dan pred enim letom je bilo mogoče kupiti prve osebne računalnike s prednameščenim Windows 7 oz. namestitveni DVD najnovejše različice namiznega Microsoftovega operacijskega sistema. Seveda so ga mnogi zahvaljujoč beti in pobeglim končnim različicam, namenjenih velikim proizvajalcem, dodobra preizkusili že prej, a mnenje je bilo vseeno enako. Šlo je za odlično zamenjavo za Visto ter vrednega naslednika Windows XP z mnogimi izboljšavami.

Le leto kasneje je Microsoftu uspelo prodati že 240 milijonov licenc, s čimer je Windows 7 postal najhitreje prodajan operacijski sistem v zgodovini računalništva. Ena izmed različic Windows 7 je naloženih na kar 93 % vseh novih računalnikov, medtem ko njegov svetovni tržni delež znaša 17 %....

66 komentarjev

Lenovo IdeaPad S10

IdeaPad S10 v črni izvedbi

vir: engadget
engadget - Zdaj že dobro znanemu EeePCju, MSI Wind, Acer Aspire One in podobnim malim prenosnikom, oz. UMPCjem, se bo pridružil še nov član iz skupine IdeaPad. Lenovo je linijo IdeaPad prenosnikov izdal z namenom ustvariti multimedijsko linijo prenosnikov, 17, 15,4 ter 11 palčni modeli imajo tako odličen zvočni sistem, še bolj pa so znani po oblikovanju, saj jih odlikuje visoko sijajno ohišje, potiskano z rožastim vzorcem. Žal pa se podobnega ohišja ne bo posluževal novi, 10 palčni prenosnik. Glavni razlog je skorajda zagotovo cena, saj naj bi bil, glej ga zlomka, vreden okrog 400 dolarjev. Zgrajen je okrog Intel Atom procesorja, pride s 512 megabajti (in 80 GB trdega diska) oz. gigabajtom (in 160 GB...

16 komentarjev

Božiček rahlo drugače

Slashdot - Če ste med skeptiki, ki ne verjamejo, da lahko Božiček v eni sami noči obdari vse otroke na svet (no, vsaj one ta pridne), berite dalje. Po prepričanju Dr. Larryja Silverberga ima Božiček na svoji strani določena fizikalna, nanotehnološka, bioinženirska in računalniška znanja, ki jih ljudje (še) ne obvladujemo.

Tako so na primer njegove sani popolnoma avtonomno transportno sredstvo, ki s pomočjo izjemno močnega računalnika komunicira s podzemnim centrom za vodenje. Jeleni so opremljeni s posebnimi reaktivnimi nahrbtniki in imajo spremenjen vid - da lahko vidijo tudi ponoči. Še ena posebnost so igrače - ne dostavljajo se na staromoden način, skozi dimnik, ampak jih pod božično jelko zgradijo posebni nanorobotski izdelovalci igrač.

Kako pa izve, kaj si otroci želijo? Preprosto - s kombinacijo razširjene GSM tehnologije in EKG-ja ima neposredno povezavo do misli otrok. Pisma? Preveč zastarelo za ultramodernega Božička. V izvorni objavi je še nekaj govora o relativnostni teoriji,...

14 komentarjev

ATI Multi-GPU CrossFire Technology

ATi CrossFire

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Davnega marca 1998 je 3Dfx splavil grafični pospeševalec Voodoo 2. Njegova posebnost je bila v tem, da je imel možnost dodati še eno identično kartico in jo s posebnim SLI kablom povezati v skupno delovanje, ter s tem povečati hitrost izrisa grafike, kar je zelo pospešilo igre. To tehnologijo smo nato videli še pri Voodoo 5 (kjer so bili procesorji na sami kartici povezani s SLI povezavo), in danes pri Nvidii in njeni 6600/6800 seriji grafičnih kartic.

ATi že dolga leta poskuša razviti podobno tehnologijo (Rage Fury MAXX; Radeon MAXX, ki je ostal samo pri prototipu), sedaj pa je kot odgovor na Nvidiin SLI splavil tehnologijo CrossFire.

Kot je znano, potrebujemo za delujoč SLi sistem dve popolnoma enaki grafični...

12 komentarjev

Prihajajo Bartoni?

The inquirer - Kot pravi The Inquirer, so v zadnjem času AMD-jevi najzmogljivejši procesorji AthlonXP 2800+ postali "bolj redki kot leteči prašiči ali kure z zobmi" [:D], kar po naše pomeni, da jih ni moč dobiti v trgovini. Kot še dodajajo, naj bi se kmalu začela proizvodnja AthlonovXP 2800+ z novim jedrom, poimenovanim Barton. Kmalu v tem primeru pomeni le nekaj dni.

Barton je novo jedro AMD-jevih procesorjev, ki bo imelo 512kB predpomnilnika v samem jedru (to je prav toliko, kot ga imajo P4), poleg tega pa računalniška skupnost pričakuje še 200 megaherčni FSB, kar bi lahko kar močno pospešilo delovanje tega kosa silicija.

Poleg procesorja z oznako 2800+ pa lahko kmalu pričakujemo še Bartona 2500+ in pa najmočnejšega 3000+. Upajmo, da bo AMDju uspelo in nas bo presenetil z izdelkom, ki bo ob predstavitvi že v trgovinah, ne pa s ti. "papirnatimi izdajami". Klik!

18 komentarjev

Athlon XP 2500+ že v trgovinah

News.com - Najhitrejši AMDjev mlinček z realno frekvenco 2 GHz je že v trgovinah - seveda ne pri nas. V njem tiktaka 0.13 mikronsko Thoroughbred jedro, novega lastnika pa olajša za kar zajetnih 412 zelencev. Stvar se da dobiti tukaj, vendar ne vem, če dostavljajo v Slovenijo. Hja, bomo morali le počakati, da procesor pride tudi v naše trgovine...

5 komentarjev

Slike Thoroughbreda

Overclockers Taiwan - Vsi ga pričakujemo z veliko naglico - in izgleda, da je vsak dan bližje. Thoroughbred, novi AMDjev procesor, naslednik Athlona XP (Palomina), grajen na 0.13 mikronski tehnologiji bo Intelu povzročil še več preglavic, kolikor jih ta gigant že ima z AMDjem. Slikice, porečete? Slini se! Sicer je pa danes zelo počasen dan glede novic, kar je logično, saj je nedelja. Da se ne boste bentili, češ da sem len [:D].

3 komentarji

Thoroughbred prihaja na naša namizja

The inquirer - Še nekaj iz Inquirerjevih logov: Thoroughbred, AMDjev naslednik Athlona XP, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji ter (moje skromno mnenje) procesor, ki bo Intelovega P4 še bolj peljal na malo potrebo, bo izšel dvajsetega marca. Seveda ne gre brez izdaje poslovilnega AMDjevega Athlona XP z oznako 2100+, ki bo tempiran pri 1733 MHz, uradno bo pa izšel 13.3., kar je, seveda po golem naključju, ravno otvoritveni dan CeBita. Blagor tistim, ki procesor dobijo na test ekskluzivno... :D

7 komentarjev

Razlike med Palominom in Thoroughbredom

X-Bit Labs - Gotovo že veste, da je Intel pred kratkim začel svojo agresivno oglaševalsko kampanjo, ki oglašuje 0.13 mikronske Northwoode kot procesorje, ki bodo končno dobili vojno proti vedno neugodnemu nasprotniku AMD-ju, ki že dolgo časa preseneča kupce s svojimi Athloni. AMD trenutno nima kakšnega posebnega odgovora na Northwoode, saj se Palomini počasi bližajo kritičnim hitrostim, ki jih jedro Palomino ne bo več zmožno prenesti. AMD-ju tako ostane samo še čakanje na izid 0.13 mikronskega jedra Thoroughbred. To jedro pa na žalost pride v proizvodnjo šele proti koncu prve četrtine v letu 2002. Po nekaterih podatkih se od Palomina ne bo razlikovalo po ničemer, razen po tem, da bo izdelano v 0.13 mikronski tehnologiji. Vendar to še ne pomeni, da bo procesor popoln podn proti trenutno vodilnemu Northwoodu, saj AMD-jevci pravijo, da bo jedro še manjše, kar pomeni, da bo za njegovo izdelavo potrebnega manj silicija in bo zaradi tega cenejši, poleg tega pa tudi hladnejši. Prvi 0.13 mikronski...

0 komentarjev

AMD ukinja Athlone

X-Bit Labs - AMD bo v prvem četrtletju 2002 prenehal s proizvodnjo procesorjev družine Athlon, ki bazirajo na jedru Thunderbird. Nadomestil jih bo s procesorji AthlonXP na 0.18 mikronskih jedrih Palomino, ter nekaj kasneje (najkasneje Q2/2002) z 0.13 mikronskim Thoroughbred jedri.

2 komentarja