»

Peter Sunde odslužil svojo kazen

TorrentFreak - Konec maja letos je policija potrkala na vrata na hiši v predmestju južnošvedskega mesta Malmö. Odprl jim je eden od ustanoviteljev torrent trackerja ThePirateBay.com, Peter Sunde. Že tisto noč je spal v bližnjem zaporu, po tednu dni evaluacije pa so ga premestili v visoko zavarovan zapor v Gertrudsviku zunaj Stockholma. Te dni je zaključil prestajanje svojih 5 mesecev zaporne kazni zavoljo "pomoči pri kaznivem dejanju kršitve materialnih avtorskih pravic".

Sunde je bil danes izpuščen. Spet je začel twittati (v zaporu ni imel dostopa do interneta), napovedal je že tudi vrnitev k svojim obstoječim projektom - mikrodonacijski platformi Flattr in k dobro šifrirani platformi za mobilni klepet heml.is.

Pred kratkim, še v zaporu, je opravil daljši...

14 komentarjev

Zaporniku za vdor v bazo podatkov o paznikih 18 mesecev zapora

The Register - Poročali smo že o zaporniki Francisu G. Janosku, ki je leta 2006 vdrl v bazo podatkov o osebju v zaporu, kjer je bil zaprt. Dobil je osebne podatke (imena, naslove, številke zdravstvenega zavarovanja, rojstne podatke) 1100 zaposlenih, ki jih je nato ponudil tudi ostalim sojetnikom. Povezal se je tudi z internetom, kjer je našel še fotografije paznikov in objekta. Ta teden se je končalo sojenje zaradi tega prestopka, ki je potekalo na zveznem sodišču v Bostonu. Janosko se je izrekel za krivega, tako da mu je bilo dosojenih dodatnih 18 mesecev zapora.

3 komentarji

Pozor! Igra vsebuje "nasilen" tekst...

BayArea - New Jersey - Policija je aretirala tri najstnike stare 14, 15 in 18 let, saj naj bi ti z revolverjem grozili vozniku, z namenom odtujiti mu njegovo vozilo. Prav tako naj bi načrtovali "pokol" po mestu. In kje naj bi dobili inspiracijo? Le kje drugje kot v računalniških igrah. Za spremembo tokrat to ni CS ali kaka druga streljanka, temveč internetna tekstovno-potezna FRP-jka Warriors Of Freedom. To so ugotovili s pomočjo strica 18-letnika, ki je "bistroumno" povezal dejanje fantov z "nasilno" igro. Več o tem tukaj.

Še malo pa bodo tudi na šah lepili ESRB nalepke.

16 komentarjev

Test plošč na nForce2

Bench House - nVidiino vezje za matične plošče, imenovano nForce2, se je obneslo izredno dobro. Sedaj lahko sklepamo, da se bodo tovrstne matične plošče pocenile, saj v veljavo prihaja novo vezje, imenovano Ultra 400 nForce2. Kaj bi si še želeli. Na Bench House so si pogledali osnovne plošče, ki temeljijo na nForce2 vezju. Test vsebuje matične plošče vseh priznanih proizvajalcev, vsled česar je dokaj obsežen. V branje.

6 komentarjev

Dvajset milijonov šeststo tisoč za internet

Vnunet - Internet uporabljam zgolj za e-maile: se mi bolj splača dvajsetkrat dnevno se povezat na internet za eno samo minutko, ali pa enkrat dnevno za dvajset minut?

Morebiti kdo ni razumel "pasti", t.j. da se pri tem ne plača zgolj za vsako na internetu preživeto minuto, ampak tudi vsak klic in bi v prvem primeru prav lahko naklamfali strošek štiridesetih minut dnevno (kar pa so računovodje pri SiOL-u pred časom odpravili).

Pikolovstvo? Niti ne. Angleški ravnatelj je tako prejel račun za -- reci in plačaj -- 57.000 angleških funtov (tečaj cca. 361 SIT). Interneta v tem času koristili kakopak niso, ker je med montažo novega strežnika prišlo do napake, vsled česar je usmerjevalnik noro poskušal vzpostaviti zvezo z internetom, a vedno neuspešno; klici so bili seveda pravilno zaračunani.

Uporabnikom svetujemo: med nevihtami izklopite električno napajanje računala, ko pa niste na internetu, modem za vsak slučaj ugašajte. Če imate Okna.

p.s.: Leto dni nazaj se je nekaj podobnega storilo meni,...

2 komentarja

(US)Politiki vs (US)Akademiki

Vnunet - Kakor politiki po vsem svetu dobro izkoriščajo ljudske pravljice za nabiranje glasov pri najmnožičnejših populacijah (beri: ostareli), pa se jim 'akademiki' (beri: koristniki raznih 'arnesov') vse premalokrat postavijo po robu. Klik!

Tokrat pa se slednji zavzemajo za nas, iger (posplošeno :]) željno populacijo. 33 raznovrstnih učiteljev, ki si kruh služijo na samih uglednih (ameriških) ustanovah (MIT...), namreč predlagajo umik zakona, ki mladim omejuje dostop do nasilnih vsebin. Ta naj bi bil namreč postavljen na podlagi zelo plehkih (beri: spolitiziranih?) raziskav.

Kaj, za _tega_ da bi volil? Ne bo šlo, zaradi njegovega zakona pred 40 leti nisem smel igrati redalerta 5... Owce ne pozabimo.

1 komentar

Barbie v zaporih?

News.com - "Nasilne računalniške igre" so zelo problematična stvar, saj nas namreč privajajo k sproščanju nasilja, vsled česar se dogajajo pokoli na šolah, v podjetjih, na Slo-Tech Piran Eventu in podobno.

Še bolj kot pri otrocih pa je to problematično pri zapornikih. V avstralskih zaporih so zatorej prepovedali vse naslove; vsakega posebej bo posebna komisija ocenila ter ali odobrila ali zavrnila. Na koncu bojo igrali Barbie Pet Shop... Klik!

8 komentarjev

Cenzura: moralna vprašanja

Australian IT - Naj to novico zopet začnem z "Ehh:". Tokrat mi snov dajejo avstralski senzorji, ki menijo da igre, v katerih igralec sam izbira odločitve o določenih dejanjih (na tapeti je igra Getaway za PS2, v kateri oče išče ugrabljenega sina), ne smejo ponujati oz. omogočati dejanj, ki bi bila kakorkoli v nasprotju z moralo. Klik!

Naj se me brcne, ampak v šoli so me na-učili, da gre pri morali za nepisana pravila v določeni družbi -- torej je čisto subjektivna, odvisna od posameznika(/ov). Je torej moralno, da nam vsiljujejo moralno obnašanje? Kot nestrpnost strpnih do nestrpnih.

14 komentarjev

Pridite v Piran

Slo-Tech - Da vas spomnim - v Piranu organiziramo 11. in 12. maja prireditev, imenovano Slo-Tech Piran 2002. Vljudno vabljeni, pridite, prinesite svoja računala! V soboto boste z abaki lahko tekmovali (verjemite, splača se prinesti tudi star računalnik, mogoče celo dobite nagrado [:D]), v noči iz sobote na nedeljo nažigali igrice v hitri lokalni mreži ter nato to početje nadaljevali čez celo nedeljo. V soboto bodo zadevo spremljala še poučna predavanja, ki jih bodo vodili naši znani forumaši. Vas že kaj bolj zanima? Klik! Prijavite se čimprej, da do naslednjega tedna dobimo okvirno število tekmovalcev. Nagrade bodo zelo privlačne - se splača priti [:D].

1 komentar