»

Lažne vesti oblikujejo javno mnenje in vplivajo na volitve

Slo-Tech - Zadnje dni se Facebook, Google in številni mediji ukvarjajo z lažnimi novicami (fake news), ki jih na internetu že od nekdaj mrgoli, a so jim prav socialna omrežja dala krila. Zelo glasni so očitki, da so prav družabna omrežja odgovorna za Trumpovo izvolitev, kar je seveda hudo poenostavljanje in posploševanje. A vendarle - neprepoznane lažne novice so tako velik problem, da se je odzval celo Mark Zuckerberg in napovedal prenovo Facebooka, Google pa naj bi razmišljal celo o odstranitvi kategorije V novicah iz splošnih iskalnih rezultatov.

Polemike je sprožil BuzzFeed, kjer so z analizo ugotovili, da so lažne vesti o Donaldu Trumpu na Facebooku povzročile več...

179 komentarjev

Parhelia

X-Bit Labs - Gotovo se še spomnite izida Matroxove Parheliae, poskusa preboja nazaj v samo svetovno špico izdelovalcev grafičnih kartic. No, Matroxu celotna zadeva ni najbolj uspela in Parhelia je tako, kljub dobrim predispozicijam na papirju, neslavno propadla, pri čemer je zagotovo veliko vlogo odigrala prenapihnjena cena.

Toda Matrox očitno še vedno verjame v svojo stvaritev, tako da so danes uradno predstavili Parheliao, sparjeno s kar 256 MB DDR SDRAM pomnilnika. Le-ta tiktaka pri 200/250 MHz, medtem ko je 128 MB različica tiktakala pri malenkost višjem taktu -- 220/275 MHz (GPU, pomnilnik). O samih zmogljivostih ter dobavljivosti še ni znanih podatkov, znana je le cena, 635 do 700 dolarjev na Japonskem ter okrog 570 dolarjev v ZDA. Klik!

18 komentarjev

Podprte igre za Surround gaming

Matrox - Čeprav Matroxova Parhelia kljub pošastnim specifikacijam ni ravno pretirano navdušila in je "poznavalci" ne priporočajo lovilcem FPS, se bo najverjetneje prodajala zaradi zelo uporabnega Surround gaminga. Iger, ki podpira ta način je kar nekaj; če vas zanima kateri naslovi se kitijo s to podporo, potem odklikajte na to stran. Torej, podpora je zagotovljena, na naslednji potezi pa so kupci.

1 komentar

Prvi testi Matrox Parhelie!

več strani - Z veseljem sporočam, da je končno nastopil dan, ko so internetne strani lahko začele objavljati teste Matroxovega dolgo pričakovanega in precej skrivnostnega čuda, ki se imenuje Perhelia. O Parheliji je bilo povedanega že marsikaj, med drugim tudi na naši strani, kjer smo vas, bralce, redno obveščali o tem čipu, ki naj bi Matrox zopet spravil na pota stare slave. Enega izmed prvih testov so spisali na Tom's Hardware, vendar pa očitno ravno te čase doživlja hud naval, zato je do njega nemogoče dostopati. No, če niste ravno zahtevni in obvladate še kakšen drug jezik, potem se lahko odpravite na Hardinfo.dk in Chip.de, kjer si lahko preberete mnenje teh dveh strani. Slednja testa sta resda na nižjem kakovostnem nivoju, vendar pa vas utegneta zadovoljiti do večera, ko bo začetni "slashdotovski" naval na Tom's Hardware pojenjal. S testi pa je prišla še ena pomembna novica - končno smo izvedeli, da Matrox Parhelia sploh obstaja. ...

15 komentarjev

Parhelia že 30. junija?

X-Bit Labs - Novica današnjega dne, to lahko trdim brez dlake dvoma, je ta, da bomo prve primerke Matroxovega prihajajočega 3D čipa, Parhelie, ugledali že 30. junija! Pričakujemo lahko, da bomo na največjih hardverskih straneh ugledali teste te grafikulje že isti dan, začetek masovne prodaje nekje sredi julija, primerke v Sloveniji pa konec prihodnjega meseca. Pošteno povedano komaj čakam prve primerke ter trenutek, ko bo grafična kartica padla tudi v moje roke, saj je res prominentna. Model, ki ga kanijo izdati prvega, bo stal dobrih sto tisočakov, bo imel 220 MHz hitrost jedra ter 550 MHz hitrost pomnilnika, ki ga bo 128 MB. O tehničnih novostih ste pa na naši strani že brali. Klik!

9 komentarjev

Matrox Parhelia - 512

Matrox - Po več mesecih in številnih lažnih novicah smo ponosnil lastniki končno dočakali dan (radosti in veselja seveda), ko se je Matrox kot feniks dvignil iz pepela in predstavil najnovejši GPU, ki milo rečeno trga gate. Vsi tisti skeptiki, ki ste trdili, da je Matrox samo še za v pokoj, kojci odsurfajte na domačo stran podjetja, kjer najdete več podatkov o grafični kartici, ki bo končno dostojno nadomestila mojega Matrox Millenuima II (slava mu!), če le teh podatkov slučajno še niste zasledili po raznih poševnookih straneh.

Da parafraziram lastnosti:
  • slika ostra kot nož
  • 512-biten dostop do pomnilnika
  • delna DX9 podpora (manjek pixel shaderjev 2.0)
  • trozaslonsko igranje - Surround gaming

8 komentarjev

Tualatini že na voljo

Slo-Tech - Da ne boste skakali od veselja: seveda samo v Aziji . 0.13 mikronski nasledniki Pentiumov III tako počasi kapljajo na trg in tudi cene so kar zanimive. 1.13GHz primerek menda stane okoli $260, kar se ne ujema z napovedmi o grozno visokih cenah. Veselje bi utegnila pokvariti le novica, da ti procesorji ne delujejo s trenutno popularnimi i815E in VIA 694x ploščami, delujejo pa na starejših BX. Slabo... Thnx, Miha.

4 komentarji

Ne bo Matrox G 800 grafikulje?

več strani - Tole pa je še ena slaba novica s področja grafičnih kartic. Na kar nekaj internetrih straneh se namreč pojavlja novica, da Matrox v bližnji prihodnosti (še) ne bo izdal G 800 grafične kartice. Se pa bo, nekaj tednov po CeBitu, pojavila nova grafična kartica z imenom G 550, ki pa na žalost ne bo prinesla nobenih večjih novosti, razen morda Matrox Skinninga. Očitno Matrox na področju 3D pospeševalcev (še) ne misli konkurirati nVidi, drugače pa je na področju poslovnih računalnikov. Hvala A.L.T..

3 komentarji

Dva monitorja

AnandTech - Dual display se zadnje čase čedalje bolj uveljavlja in vsako od treh večjih podjetij ima svojo dual display kartico. ATI ima Radeona VE, Matrox G450, nVidia pa Geforce2 MX twin view. Obstaja tudi dual display verzija Geforcea, a ta ne podpira dveh monitorjev, temveč samo monitor in TV. No pa k bistvu. Na Anandtechu so napisali zelo dober članek o prednostih in slabostih dveh monitorjev. Med sabo so primerjali tudi zgoraj naštete tekmece. Največ funkcij omogoča Matrox. To je tudi razumljivo, saj se Matrox s temi rečmi najdlje ukvarja. Sledi mu ATIjev Radeon, ki pa za razliko od Matroxa ne podpira igranja DVD filma na durgem zaslonu. Zadnji po funkcijah, a zato najcenejši, pa je Geforce MX. Če vas to zanima, si članek le oglejte, saj je zelo dobro napisan.

0 komentarjev