»

Microsoft odprl kodo Chem4Worda za stavljenje kemijskih struktur

vir: CNet
CNet - Medtem ko je pisanje matematičnih simbolov v urejevalnikih besedil že odlično rešeno (najelegantnejše orodje je seveda LaTeX, a tudi Word ima svoj Equation Editor, OpenOffice pa Formulas Feature), predstavlja stavljenje kemijskih enačb in struktur še ne zadovoljivo rešen problem. Microsoft je lani marca izdal beta verzijo svojega urejevalnika Chem4Word, ki deluje kot dodatek za Word 2007 in Word 2010 ter omogoča vnos kemijskih simbolov. Odslej bo Chem4Word odprtokoden.

Razvoj sta leta 2008 začela Microsoft Research in Univerza v Cambridgeu, včeraj pa so izdali prvo stabilno verzijo. Hkrati so razvoj predali Outercurve Foundation, ki ga je dodala v svojo...

1 komentar

Varnostna luknja v Winampu

The Register - V Winampu 5.34, natančneje v sistemu za dekodiranje MP4 datotek, je bila odkrita varnostna luknja. Z njeno pomočjo lahko crackerji na vašem sistemu poženejo ZlobnoKodo™, tako da bodite v bodoče malce bolj pozorni pri odpiranju tovrstnih datotek, posebno zaradi dejstva, da je že na voljo prijazna izvedenka exploita, s katero lahko škodo povzročijo tudi manj sposobni.

Sicer tveganje ni preveč veliko, saj Winamp ne nudi podpore za avtomatsko poganjanje MP4 datotek znotraj brskalnika, edini način okužbe je, da jo odprete sami. Popravek naj bi bil že v pripravi, do takrat pa strokovnjaki svetujejo, da v vašem OS-u nastavite kot privzeti program za odpiranje MP4 datotek kaj drugega kot Winamp.

Izvorna novica.

21 komentarjev

Pipin odprti termin: Emacs never dies

Slo-Tech - Tokrat v Pipinem odprtem terminu urejevalnik zaradi katerega programerjem rastejo dodatni prsti. Urejevalnik zaradi katerega se z večnim rivalom vijem netijo svete vojne v hekerski deželi. Neobaročni urejevalnik, ki je vse razen kuhinjskega korita. V torek 22.3. ob 19.00, v Kiberpipi vas bo Uroš Trebec popeljal v skrivnostni svet Emacs.

Veliko je urejevalnikov besedil v odprtokodnem svetu, malo manj je takih, ki so zares dobri. Nekaj njih je legendarnih, a le eden je Emacs. Pravi "švicarski nož" med programi uporabniku ponuja ogromno, naprednim uporabnikom pa še veliko več.

Po POT bo potekalo drugo podpisovanje certifikatov Thawte. Vabljeni!

23 komentarjev

Napadi na MySQL

NetCraft - Kot poroča Netcraft, po medmrežju operirajo boti, ki iščejo strežnike MySQL na sistemih z Okni. Če ga tak bot najde, poskuša uganiti upraviteljsko geslo in se prijaviti v sistem, kjer nato izkoristi razpoko v knjižnici UDF in naloži ZlobnoKodo™, ki k sreči ne naredi drugega kot da odpre kanal IRC in se tako pridruži omrežju botov, ki iščejo nadaljnje žrtve. Strežniki, ki ne tečejo pod Okni, so menda odporni.

Kakšna so že upraviteljska gesla na vašem sistemu?

22 komentarjev

Varnostna luknja v Microsoft Virtual Machine

Microsoft - Microsoft je 9. aprila objavil najdeno napako v svojem VM. VM je Virtual Machine, ki deluje v Win32 okolju. Vključen je v večino različic operacijskih sistemov Windows ter v večini verzij Internet Explorerja. Novo odkrita varnostna luknja se nahaja v modulu ByteCode Verifier, ki preverja če Java applet vsebuje ZlobnoKodo™. Napadalec bi lahko Java applet z ZlobnoKodo™ postavil na spletno stran ali pa nič hudega slutečemu uporabniku poslal po elektronski pošti. Ko pa bi ta dotično stran odprl, bi se pognala koda, ki si jo je napadalec izbral. Popravek je že na voljo na Windows Update.

Windows Update;
Več informacij!

1 komentar

JPEG ZlobnaKoda

Vnunet - V McAffeejevih laboratorijih so prejeli "demo" prvega virusa, ki okuži slikovne datoteke.

ZlobnaKoda sicer služi kot "tech demo", vendar izpodbija še nedavno miselnost, da se tega ne da storiti. No, virus (ki ga v prosti ponudbi ni moč dobiti) pride kot .exe datoteka, ki okuži slikovje, ki nato okužuje dalje. Žal pa pa bi naslednje verzije prav lahko delovale tudi brez .exe podlage, kar bi pa znalo biti problematično. Še posebej ob dejstvu, da marsikak uporabnik podatkovne datoteke izpušča iz protivirusnega preverjanja. Klik!

16 komentarjev

Lukenj pri luknju

ZDNet - Na ta prelep sončen dan, brez samega oblačka na čistem sinje modrem nebu, ni lepšega kot pisati o težavah v Microsoftovih operacijskih sistemih, tokrat bomo kazali kar na tri: NT 4, 2000 in XP.

Pri prvem kumulusu gre za klasičen buffer overflow (hmm, ima kdo kakšen primeren predlog za prevod te zveze? Sicer si bom jaz izmislil kakšen aforizem.) v sistemu za oddaljeni dostop (RAS). Da tovrstna napaka vdiralcem omogoči nadzor računalnika, mi verjetno ni potrebno več omenjati. Vsaj upam.

Naslednji stratus je očiten epilog dveh predhodnih napak, združen v eno: težava v MS SQL-ovem interpretiranju XML kode.

Tretji cirus pa je skoraj voda na mlin Microsoftovemu oddelku za marketing, saj se pojavi v predhodniku ASP-ja, HTR skriptiranju. Pa en prelep dan še naprej [:))].

4 komentarji

Cenzura: moralna vprašanja

Australian IT - Naj to novico zopet začnem z "Ehh:". Tokrat mi snov dajejo avstralski senzorji, ki menijo da igre, v katerih igralec sam izbira odločitve o določenih dejanjih (na tapeti je igra Getaway za PS2, v kateri oče išče ugrabljenega sina), ne smejo ponujati oz. omogočati dejanj, ki bi bila kakorkoli v nasprotju z moralo. Klik!

Naj se me brcne, ampak v šoli so me na-učili, da gre pri morali za nepisana pravila v določeni družbi -- torej je čisto subjektivna, odvisna od posameznika(/ov). Je torej moralno, da nam vsiljujejo moralno obnašanje? Kot nestrpnost strpnih do nestrpnih.

14 komentarjev

LukenjXP

The Register - Na tapeti je tokrat Outlook v navezi z Wordom kot urejevalnikom e-poštnih sporočl oz. "memotov". Urejevalnik je -- v nasprotju z vdelanim Outlookovim urejevalnikom -- klican v nezaščitenem načinu ter ne loči med stvarjenjem novega ter spreminjanjem prejetega elementa, ob čimer pa rad zažene ZlobnoKodo™. Microsoft se je pak odzval v svojem stilu: Klik!

0 komentarjev