»

DPI tehnologija v Sloveniji

Slo-Tech - Ena izmed pomembnih tehnologij, ki lahko vplivajo na komunikacijsko zasebnost na internetu so tim. DPI (Deep Packet Inspection) tehnologije. Gre za tehnologije, ki omogočajo (masoven) vpogled v vsebino elektronskih komunikacij in so se v preteklosti že pojavljale kot tehnologije za zagotavljanje varnosti omrežij, samodejno prepoznavo virusnih in hekerskih napadov, neželene elektronske pošte in podobnih nevšečnosti, v zadnjem času pa se pojavljajo pojavljajo predvsem kot tehnologije množičnega nadzora in zbiranja osebnih podatkov, prestrezanja komunikacij in cenzure oziroma omejevanja prostega pretoka podatkov na internetu.

Na spletnem mestu Pravokator je objavljen članek z naslovom DPI tehnologija v Sloveniji, kjer so predstavljene nekatere sporne rabe DPI tehnologij v svetu (npr. prakse zbiranja osebnih podatkov uporabnikov spleta za namene vedenjskega oglaševanja in vstavljanje oglasov), predstavljen pa je tudi primer sporne prakse uporabe DPI s strani slovenskega delodajalca...

19 komentarjev

Intimna preiskava mladoletnikov v ZDA ni več dovoljena

EPIC - 25. junija 2009 je ameriško Vrhovno sodišče presodilo, da intimna preiskava 13-letne učenke s strani zaposlenih na šoli predstavlja nedovoljen poseg v njeno zasebnost.

Pritožnico iz Arizone so uslužbenci šole preiskali na podlagi izjave nekega učenca, da naj bi omenjena skrivala tablete analgetika Ibuprofena. V okviru preiskave so jo slekli in jo temeljito preiskali, vendar pri njej niso našli nikakršne nedovoljene substance.

Vrhovno sodišče je skoraj soglasno (za odločitev je glasovalo 8 sodnikov, eden je bil proti), presodilo, da je bila preiskava izredno vsiljiva, kljub temu pa po mnenju sodišča šolski uslužbenci niso civilno odgovorni, saj v času preiskave ni bilo povsem jasno, da je takšna preiskava nezakonita.

Šolsko osebje je v postopku sicer trdilo, da so tovrstne preiskave nujne zaradi preprečitve zlorab drog in zdravil in da morajo šolski uslužbenci imeti pravico proste presoje glede tovrstnih preiskav, če se v šolskih okoljih želijo soočiti s problemom drog in...

16 komentarjev

Živčna omrežja

Ars Technica - Eden največjih problemov, ki je prišel z poslovanjem po internetu, je zagotavljanje varnosti podatkov. Nov način, kako preprečiti prisluškovanje, temelji na delovanju nevronov v naših glavah, razlago pa si lahko preberete tukaj. Zadeva je nedvomno zanimiva, saj bo, ko (če) jo bodo uresničili, omogočila veliko varnost podatkov, ki potujejo prek interneta, kar je v današnjem svetu še kako pomembno.

0 komentarjev

Tožarjenje okoli ventilatorjev

Maximum PC - Mhja, v današnjem svetu se tožijo glede vsega, tako da se ne bom čudil, če se bodo kmalu konkurenčni peki bureka spravili eni nad drugi v sodnim dvoranah. Namreč, Sunonwealth (bolj znan kot Sunon) je nedavno vložil tožbo proti Creativu, Nvidii in ADDAi zaradi kršitve njihovih licenc, ki se nanašajo na majhne aktivne hladilnike, ki jih ti podjetji uporabljata na sovjih grafičnih karticah. Sunon trdi, da je lastnik tehnologije mini integriranih aktivnih hladilnikov, in da ti dve podjetji kršita njihove licence in patente z uporabo hladilnikov konkurenčnega podjetja ADDAe (ki ga tožijo v posebni tožbi). Mislim, krneki . Več lahko preberete tukaj.

1 komentar

Klima za računalnik

vir: GotApex
GotApex - V nenehnem teženju za čim nižjimi temperaturami so overclockerji v svoj računalnik pripravljeni vgraditi marsikaj. Tudi mini klima naprave... Yup, ravno to vam po novem ponuja GlobalWin, znan izdelovalec aftermarket hladilnikov. V bistvu gre za sistemski hladilnik, ki ga namestite v prosto 5.25" režo in potem stvarca piha mrzel zrak v računalnik ter znižuje temperature. IStorm, ko je zadevi ime, so testirali na GotApex in njihove izsledke lahko preberete tukaj. Zadeva jih ni ravno impresionirala, še posebej glede na ceno, ki se giblje okoli $40....

5 komentarjev