»

Tipkovnica Optimus končno na voljo?

vir: Gizmodo
Gizmodo - Kot že neštetokrat doslej so se pojavile fotografije in napovedi o tipkovnici Optimus, ki je pred časom dvignila veliko prahu z inovativnim pristopom, ki je vključeval OLED zaslonček na vsaki tipki, kar bi omogočalo prilagajanje naprave aplikacijam. Po začetnem navdušenju so avtorji nekajkrat prestavili rok izida, javnosti ponudili zgolj računalniško ustvarjene slike naprave in nazadnje izdali različico s tremi tipkami.

Kot rečeno se je sedaj pojavilo novo upanje - (najbrž) resnična fotografija izdelka in najava, da si bo delujoč primerek možno ogledati na CeBit-u. Verjamete?

41 komentarjev

Infrardeča tipkovnica

Infosync - Se spominjate infrardeče tipkovnice, ki jo je Siemens predstavil na CeBitu? Nekaj podobnega je sedaj začelo proizvajati kalifornijsko podjetje Canesta. Tipkovnico se lahko uporablja na dlančnikih, mobilnih telefonih in drugih prensosnih napravah, kjer primankuje prostora. Sestavljajo jo oddajnik, ki projecira IR svetlobo na površino in sprejemnik, ki zazna, če ste se dotaknili projecirane tipke. Delež napak pa je podoben deležu pri običajni tipkovnici.

Upajmo, da bomo tako tipkovnico kmalu zagledali vgrajeno v kakšen dlančnik. Klik!

9 komentarjev

Linux počasi osvaja tržišče dlančnikov

Infosync - Medtem, ko spremljamo razne novice o novih distribucijah operacijskega sistema Linux za arhitekturo x86 in druge, se Linux nezadržno širi tudi na dlančnike (handhelds). Na tej strani so na kratko predstavili dlančnik SL-A300, ki ga proizvaja podjetje Sharp. Napravica se lahko pohvali s svojo majhnostjo, saj so njene mere 69.4 x 113 x 12.5 mm, obenem pa tehta samo 120 gramov. Napravico poganja Intelov procesor XScale ARM, ki deluje s frekvenco 200 MHz, programe pa lahko shranjujemo na 64 MB pomnilnika, na katerem je že naložen Linux. Ima tudi LCD zaslonček QVGA z ločljivostjo 240x320, na katerem lahko prikazuje 16-bitne barve. Zaenkrat je dlančnik na voljo samo na japonskem, dokler pa ne bo dostopen tudi drugod, pa si lahko ogledujete njegove slike.

0 komentarjev

Za študentski žep

Infosync - Sony je predstavil nov PDA, ki je za 13 % manjši od standardnih dlančnikov (T-serija). Ima visokoločljivostni (320x320 pik!) črno-bel ekran, 8 megabajtov pomnilnika, uporablja pa operacijski sistem PalmOS 4.1. Za energijo skrbita 2 standardni AAA bateriji, ki se jih lahko dobi v skoraj vsaki trgovini, baterije s polnilcem lahko tudi napolnimo. Uporaben je tudi navigator...

11 komentarjev

Dva v enem: 3G telefon in PDA

Cellular News - DoCoMo je združil 3G telefon in dlančnik -- tako je nastal FOMA SH2101V, ki ima vgrajeno kamero in nam omogoča realnočasovno sestankovanje [:P]. Premore prikaz 262.144 barv, ima pa 3,5 inčni zaslon. Podatke lahko sprejema s hitrostjo do 384 kbps, pošilja pa s hitrostjo 64 kbps. Podpira seveda vse novejše tehnologije, kot so i-mode, gledanje filmov, poslušanje glasbe in drugo. Klik! Prodajalci ga bodo na trg poslali 16. julija 2002, cena pa še ni znana.

0 komentarjev

400 MHz Xscale PDA

Silicon - Ja, specifikacije so res dih-jemajoče, saj je Intel pač moral poskrbeti za dobršno mero navdušenosti nad svojim novim procesorjem za ŽePCnike™. Kar dvesto megahercev, temelječih na arhitekturi ARM, pri tem, da odda polovico toplote v primerjavi s frekvenčnim ekvivalentom v inkarnaciji trenutnih StrongARM procesorjev. Intel trdi, da bo s svojo novo družino procesorjev dosegal za dlančnike kar vrtoglave hitrosti 400 MHz, in to s smešno majhno porabo elektrike. Kje se torej zatakne v tej pravljici? V optimizaciji programov ter operacijskih sistemov za Xscale. Težava je v tem, da Microsoft svojega operacijskega sistema za dlančnike, Windows CE 3.0, ne namerava optimalizirati za Xscale, kar posledično pomeni tudi, da se razvijalci programske opreme ne morejo odločiti za programiranje programov za obe "platformi". Tudi prihajajoči Microsoftov OS, CE.Net imenovan, naj te podpore še ne bi vseboval. Kaj potem? Vsi upi kažejo na Linux. V branje....

1 komentar

Nov članek

Slo-Tech - Reso in Hlod sta se, oba z digitalnim fotoaparatusom v eni in piškotom v drugi roki, znašla na CeBitu. Oba sta se brez privilegija novinarske kartice prebijala čez brezkončne dvorane največjega računalniškega sejma ter občudovala uporabne pritikline. Je bilo na sejmu videti kaj novega v primerjavi s prejšnjim letom? Naj okoli sto slik pove svoje. Drugače pa - s Primožem sva se zaobljubila, da bova prihodnje leto šla na CeBit, pa četudi na lastne stroške. Press kartica nama je zagotovljena. Sedež na ATIjevi predstavitvi pa tudi :D. Uživajte v branju.

7 komentarjev

Linux PDA-ji na CeBitu

ZDNet - Med množico različnih naprav na CeBitu so se znašli tudi dlančniki, ki temeljijo na posebej prilagojenem operacijskem sistemu Linux. Na ZDNetu so spisali krajši članek o dveh predstavnikih tega dela tržišča. Eden izmed bolj zanimivih predstavnikov je Filewalker, ki je plod znanja inženirjev nemškega podjetja Invair. Njegova posebnost je, da je dlančnik v pravem pomenu besede, saj za njegovo upravljanje potrebujemo samo eno roko. Vse postorimo s kombinacijo treh tipk in koleščka. Ravno zaradi tega Invairjevi inženirji navajajo, da je dlančnik še posebej prirejen za na pot. To potrjuje tudi s svojo težo 98 g, sivinskim zaslonom ločljivosti 160x240 in vzdržljivim ohišjem. Nekaj je govora tudi o Fujitsu-Siemens Pocket LOOXu, vendar pa je, sodeč po napisanemu, ta primerek bolj evolucija, kot revolucija. Več tukaj.

2 komentarja

XBit labsov pregled CeBITa

Jaz - Čeprav vas je večino prejšnjega tedna z raznimi poročili s CeBITa filal že Sergio, sem vseeno moral pristaviti svoj lonček tudi sam. V bistvu me je na ta članek opozoril Timon, toda moram priznati, da je tudi meni precej všeč. XBit Labovci na vse skupaj gledajo z malce bolj resnega vidika, predstavljajo pa predvsem hardverske novosti. Če to leto (tako kot jaz ) niste mogli obiskati CeBITa, vam ta članek toplo priporočam.

0 komentarjev

AMD & Transmeta

ZDNet - Na ZDNetu si lahko preberete zanimivo razmišljanje o skupni prihodnosti AMDja in Transmete. Podjetji že nekaj časa sodelujeta predvsem na področju serverskih procesorjev, toda ZDNetov pisec misli, da bi se morala združati. Moram priznati, da se v določenih pogledih kar strinjam z njim, saj bi podjetji z združitvijo precej pridobili. Ali bi to bilo dobro za kupce ali ne pa je težko povedati, saj je za trg vedno boljše, če je več konkurentov. No, zadevo preberite in premislite sami .

3 komentarji