»

Creative Labs po več kot dveh letih izdal gonilnike za X-Fi zvočne kartice za Linux

Creative - Creative je podjetje, ki budi v uporabnikih Linuxa mešane občutke. Njihove starejše zvočne kartice so v Linuxu odlično podprte, saj je pri odprtokodnih gonilnikih sodeloval programer iz Creative-a. Ker so odprtokodni gonilniki za zvočne kartice Soundblaster Live! in Audigy dovolj dobri, niti ni bilo potrebe po lastniških. S prihodom X-Fi zvočnih kartic, pa so pri Creative-u spremenili svoj odnos do Linuxa. Na voljo niso dali niti specifikacij niti lastniškega gonilnika. Danes pa so po več kot dveh letih zavlačevanja končno izdali njihov lastniški gonilnik. Gonilnik podpira najnovejšo verzijo ALSA in jedra 2.6. Je pa zanimivo, da je zaenkrat na voljo samo 64-bitna verzija. Uporabniki 32-bitnih sistemov pa bodo morali še malo počakati.

Creative je bil eden izmed prvih proizvajalcev strojne opreme, ki je podprl Linux. Upam, da se bodo vrnili na stara pota.

34 komentarjev

3D Labs izstopa iz sveta PC-jev

3D Realizm 800

Slo-Tech - V 3D Labs so se ukvarjali z razvojem grafičnih kartic, namenjenih za grafične delovne postaje (iz njihovih laboratorijev so bili denimo WildCat-i). Creative, lastnik 3D Labs od leta 2002, je te dni sporočil, da se bodo v tej podružnici odslej ukvarjali s prenosnimi napravami, ki bodo zahtevale močne grafične procesorje, za zahtevne multimedijske vsebine. Za izstop iz segmenta grafičnih delovnih postaj so se odločili tudi, ker se (menda) ta trg zelo krči.

Spomnimo, da je 3D Labs igral zelo veliko vlogo pri podpori standardu Open GL. Kakšne rešitve so ponujali nazadnje, oziroma kako so bile konkurenčne v primerjavi z dvema velikanoma, si lahko ogledate v testu na Anandtechu. V slovo smo...

23 komentarjev

Creative kupil Sensauro

Tech Report - Verjetno ste že slišali za Sensauro - podjetje, ki je bilo vir 3D zvočnih učinkov za skoraj vsa podjetja z lastnimi zvočnimi karticami - razen za Creative. Pri Sensauri so (oziroma bolje, so bila) torej v igri velika in zveneča imena kot so Guillemot/Hercules, VideoLogic, M-Audio, Audiotrak, Voyetra Turtle Beach, Terratec, ESS, Cirrus Crystal Logic, Analog Devices, C-Media, NVIDIA, Realtek, Yamaha, in VIA Technologies, torej skoraj vse česar Creative še ni imel pod "oblastjo". Sensaura je za ta podjetja razvijala gonilnike, da so njihove zvočne kartice podpirale DirectSound3D in EAX.

Se še spominjate Aureala, ki je imela veličasten algoritem za "prostorski" zvok s samo dvema zvočnikoma (sam sem še vedno lastnik ene izmed odličnih A3D kartic)? No, pred kakšnimi tremi leti ga je Creative kupil za lepih 28 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je bila Sensaura kupljena za "ušivih" 6,4 milijona. Kaj se dogaja ne vem, vem pa da po izjavah The Tech Reporta vsi igralci molčijo, izginila...

1 komentar

Nov grafični čip

The Register - 3DLabs je najavil, da bo izdal nov pospeševalni grafični čip s kodnim imenom P10. Prvič ga bomo lahko videli v tretji četrtini tega leta. Podpiral bo DirectX 9 in OpenGL 2.0. Ciljajo pa na trg delovnih postaj in igralcev iger. Podjetje je označilo čip kot VPU ali "Visual Processing Unit". Torej nekako tako kot je nVidia označila svoje čipe za GPU ("Graphical Processing Unit").

Še nekaj specifikacij: 200 programabilnih SIMD (single instruction, multiple data) enot, 256-bit DDR in pasovna širina 20 gigabajtov na sekundo. 3D Labs bo poslal P10 na tržišče ravno v času, ko ATI in nVidia pripravljata svoje grafične čipe nove generacije. Poleg tega je Creative Labs nekaj časa nazaj kupil 3D Labs in posledično ima 3DLabs že zagotovljenega izdelovalca grafičnih kartic z prilotanim njihovim čipom. Zgodba.

10 komentarjev

Creative kupuje 3D Labs

X-Bit Labs - Creative je pred kratkim izrazil željo po nakupu podjetja 3D Labs, ki je znano predvsem po svojih profesionalnih karticah Oxygen in Wildcat. Celoten postopek naj bi potekal na osnovi izmenjave delnic.
Odkrito povedano, da ne vem, zakaj se je Creative odločil ravno za nakup 3D Labsov, saj je znano, da se Creative ne ukvarja več tako aktivno z grafičnimi karticami kot se je nekoč, saj je proizvodnjo pred časom zaupal podjetju MSI. Manj je tudi verjetno, da bi Creativu uspel veliki preboj na trg s 3D Labsovimi procesorji, saj so le-ti vedno bolj pod udarom konkurenčnih Quadrov. Vendar pustimo se presenetiti.

0 komentarjev

Kaj dela Creative

X-Bit Labs - Creative je danes tudi uradno najavil prihod štirih novih grafičnih kartic. Seveda bodo bazirani na Nvidiinih čipih. V prihodnjih dneh lahko torej pričakujemo:
  • 3D Blaster GeForce2 MX200 AGP (32MB 64bit SDRAM) - $99
  • 3D Blaster GeForce2 MX200 PCI (32MB 64bit SDRAM) - $99
  • 3D Blaster GeForce2 Pro (64MB 128bit DDR SDRAM) - $199
  • 3D Blaster GeForce3 (64MB 128bit DDR SDRAM) - $399
Začuda pa kartic ne bo izdeloval Creative sam. Za Creative jih bo izdeloval MSI, ki se je v zadnjem času zelo povezal z Nvidio. MSI je namreč izdelal prototipe kartic za GeForce3. Creative je tako sklenil, da bo svoje kartice dal v izdelavo tistemu, ki najbolj ve, kako se stvari streže. Ampak vseeno se mi zdi čudno, da bo Creative samo prodajal MSI-jeve kartice pod svojim imenom...

9 komentarjev

Ali bo Creative predstavil VSA-100 kartice?

Savage News - Na Savage News lahko zasledite zanimivo novico. Menda izhaja iz precej zanesljivih virov in tudi logika za njo ni tako napačna, vseeno pa se sliši malce neverjetno. Creative naj bi namreč kmalu začel proizvajati kartice z VSA-100 čipi, tako Voodooje4 kot Voodooje5. Te kartice bi naj bile proizvedene v 3DFXovi mehiški tovarni, gonilnike za njih pa naj bi razvijala Creative in PowerColor. Vse skupaj dejansko ima smisel, saj je Nvidia z nakupom 3DFXa verjetno dobila ogromne zaloge VSA-100 čipov in je to edini način, da se jih znebijo. Več informacij naj bi bilo na voljo okoli maja.

2 komentarja

Najhitrejši 3D pospeševalec

NvNews - No vas zanima, kateri je najhitrejši 3D pospeševalec na svetu? GeForce? Radeon? Voodoo 5? Nope, nič od tega . 3D Labs (??)je izdal novega Wildcata II 5110. Nič, kaj hočemo, zadeva je blazno hitra, blazno dobra, in predvsem blazno draga (pa je konec veselja). Zdej pa k onima vprašajčkoma za 3D Labs. Hja, tudi v profesionalnih vodah smo bili lani očitno priča prevzemu, in sicer je 3D Labs (ki drugače izdeluje grafične kartice Oxygen) kupil podjetje Intense (ki pa je izdelovalo Wildcate). Pač se svet tako vrti, kaj moremo... Klik.

3 komentarji

Zamenjava LEDic v miškah

Geek News - Vem, da to ni nič novega in je do sedaj bilo kar nekaj podobnih projektov, toda takšne stvari so vedno zanimive. Zakaj bi bili takšni kot vsi in imeli optično miško z rdečo LEDico, če imate lahko modro (zelene so že iz mode [;)])? Pa še celoten postopek je v bistvu zelo preprost, le spajkalnik in nekaj znanja potrebujete. No, zadevo so se spravili delat tudi na GeekNews, celoten postopek pa so seveda temeljito poslikali. Tako je nastal nekakšen foto priročnik za modificiranje mišk in verjamem, da po ogledu le-tega s posegom ne boste imeli večjih problemov.

0 komentarjev