»

Salesforce toži Microsoft

ComputerWorld - Microsoft je letošnjega maja vložil tožbo (PDF) proti Salesforce.com, ker da podjetje krši devet njihovih patentov, ki se nanašajo na uporabniški vmesnik v Windows. V Redmondu so zahtevali sojenje pred poroto, odškodnino in ukrepa začasne in trajne prepovedi prodaje izdelkov do njihove preureditve. Salesforce.com, ki se ukvarja s CRM (customer relationship management, angl. upravljanje odnosov s strankami), je na tožbo odgovoril s protitožbo.

V njej Microsoftu očitajo, da njihova platforma .NET in izdelki iz skupine SharePoint kršijo patente v lasti Salesforce.com. Microsoft naj bi jih kršil namenoma. Da mislijo resno, so pokazali z najemom odvetnika Davida Boiesa, ki je zastopal zvezno vlado v protimonopolnem postopku zoper Microsoft in ki zastopa Oracle v tožbi zoper SAP. Izvršni direktor podjetja Salesforce.com Marc Benioff je dejal, da je spor rešljiv, s čimer je namignil, da bi ob umiku Microsoftovega postopka tudi sami premislili o nadaljevanju tožbe. Temu navkljub v...

0 komentarjev

Microsoftu ne bo potrebno prilagati Jave

The Register - Kljub temu, da je sodnik Microsoftu prepovedal distribucijo lastne 'verzije' Jave in jim odredil prilaganje Sunove, temu ne bo ravno tako.

Ta odredba tako velja le v primeru, ko bi Microsoft želel prilagati Javo -- v takem primeru mora seveda edino pravo, Sunovo. Če pa je sploh ne želijo prilagati, jim to ni potrebno [0:)].

Vprašanje pa je, kolikšne posledice ima lahko takšna Microsoftova odločitev, saj računalnike z omenjenim programjem lahko opremljajo tudi distributerji računalniške opreme, kot sta naprimer HP in Dell, ki sta pomembna podpornika Suna.

20 komentarjev

Microsoft, Sun: Java v Windows XP mora biti

News.com - Po novembrskem poročanju, ko je sodnik Microsoftu začasno odredil prilaganje Sunove Jave Windowsem XP namesto njihove lastne, je sodnik v Baltimoru odločil, da bo temu tako tudi v prihodnje.

Odločitev Microsoftu seveda ni povšeči ter se bo pritožil. Na drugem bregu pa Sun poskakuje od veselja ter naznanja izbojevanje vojne, saj naj bi jih redmondski velikan želel uničiti oz. izpodriniti s svojim izdelkom, .Net. Java namreč teče na vseh operacijskih sistemih ter procesorskih arhitekturah, s čimer programerjem omogoča, da se osredotočijo na kvaliteto programa, namesto da bi čas zabijali s prirejanjem vsem mogočim operacijskim sistemom. Roko na srce, tudi Windowsi XP ter na njih temelječe podrazličice (in seveda prihajajoča strežniška družina) programerjem omogočajo veliko lažje zagotavljanje kompatibilnosti, kot je bilo s tem nekaj let nazaj.

0 komentarjev

Microsoft bo moral prilagati Sunovo Javo

The Register - Sun je dobil še eno pravno bitko: sodišče je Microsoftu odredilo, da mora namesto svoje verzije Jave izdelkom prilagati izvirno, Sun-ovo. Odredba sicer ni trajna, saj velja le v času trajanja sojenja. Sun se seveda trudi, da bi bilo temu tako tudi po koncu sojenja -- poleg tega pa si želijo še odškodnine za pretekli čas, ko je bila svetu široko ponujana pankrstka verzija Jave [>:D]. Klik!

Sodnik Judge Motz pa je med zaslišanjem podal zanimivo tezo, da se v kapitalizmu ne vrti vse le okoli denarja, ampak ima velik pomen tudi ponos izdelka. Nimam česa reči -- trditev mi je smiselnostno všečna.

6 komentarjev

Microsoft Visual J# .Net

ZDNet - Billy-evo podjetje je izdalo orodje VJ#.Net, s katerimi je razvijalcem omogočeno pisanje programov v javi, ki pa delujejo zgolj in le na platformi .Net ter v povezavi s sistemom (politiko?) Web Services. Orodje je lastnikom Visual Studia .Net na voljo zastonj, v oškatelnih verzijah pa bo na voljo čez nekaj tednov. Klik!

Sun se seveda 'buni', saj se s tem izgublja glavna prednost Jave, torej poganjabilnost na vseh mogočih napravah, ki javo podpirajo. Microsoft trdi, da se je s tem znebil obveznosti do plačevanja licenčnin (roko na srce, če bi Sun vodil malce drugačno politiko glede jave, bi bila slednja veliko bolj uporabljana kot je), pričakujejo pa, da bo v roku leta dni okoli 15 % jave spisane s pomočjo orodja J#.

3 komentarji

Microsoft izgubil na sodišču

Vnunet - Stefi Graf ima očitno neprepoznan talent porno zvezde. Na nemoderiranem forumu, ki je gostovan na Microsoftovih strežnikih, se je namreč pojavila slika nje osebno, nage.

Na poziv, naj se slika odstrani, je Microsoft to seveda ukrenil, je pa Stefi, v očitnem boju za denar (hec - $pička? [;)]) zahtevala preprečitev, da bi se ta slika kadarkoli ponovno pojavila na dotičnih strežnikih. Ker MS tega ni želel podpisati, ga je tožila in sodbo na nemškem sodišču dobila. Flik!

Smeh na stran. Kdo tukaj zahteva nemogoče, mi ni jasno -- Štefka v svojem očitno izvrstnem poznavanju informacijskih tehnolgij ali sodišče, avtoriteta, ki se očitno zelo dobro zaveda, kaj zahteva. Kako bodo preprečitev ponovnega pojava dosegli brez moderiranja, mi pa niti najmanj ni jasno. Hash? Spremenimo odtenek barv. Velikost "na disku"? Lepo prosim. Moderator za računalom? Bo za odstranitev potreboval vsaj nekaj sekund - nekod pa bo istočasno prejel mastno odškodnino......

5 komentarjev

Sun toži Microsoft

Wired News - Sun, podjetje, ki je lastnoročno odgovorno za izum, širši množici znan kot Java, toži Microsoft za kar celo milijardo ameriških dolarjev. Sunu se namreč zdi izjemno nefer, da je Microsoft v operacijskem sistemu Windows XP popolnoma umaknil podporo Sunovi platformi, kar označujejo za skrajno monopolno dejanje. Sun in Microsoft sta že imela podobne spore, in to glede Microsoftove lastne različice Jave, ki pa ni podpirala večino Sunovih zmožnosti. Ja, Microsoft je izgleda zavohal priložnost v hitroprihajajoči lastni platformi .NET, ki se izjemno sumljivo zgleduje po Javi - le da je izjemno izpopolnjena ter izkoreninja napake, ki jih je Sun povzročil čez leta. Vse kaže, da bo Microsoft tudi tukaj zmagovalec... Razen če bo milijardna kazen izrečena. Kot pravijo Stari - Bili živeli pa videli.

1 komentar

Java, Sun in Microsoft niso najboljši par

The inquirer - Java je kar zanimiv programski jezik, s katerim se da narediti čuda stvari. Vendar se je Microsoft kljub vsesplošni zanimivosti tega programskega jezika odločil, da v svoje težko pričakovanje Windows XP ne bo vgradil podpore javi. Seveda pa to ne pomeni, da jave pod WinXP nikakor ne bomo mogli uporabljati. Da bo java delovala, bomo morali iz interneta potegniti poseben plug in ali pa upati, da Microsoft in Sun skleneta kompromis. Gotovo se bo kdo vprašal, kaj je pripeljalo do te odločitve. Vzrokov za to je veliko, vendar nekaterih gotovo ne bomo nikoli izvedeli. Mogoče se je Microsoft naveličal stalnega tožarjenja s Sun-om glede jave. Kdo ve ...

3 komentarji