»

Sony: zaključek zgodbe z Rootkitom, ter obtožba s strani Nintenda

Reuters - Tožba Sony BMG Music Entertainment, s strani kupcev "zaščitenih" glasbenih CD-jev, se je končala z poravnavo. Kupci ponesrečeno zaščitenih CD-jev sedaj lahko od Sony BMG-ja zahtevajo nov, "neokžen" CD album in programje za odstranitev "zaščite" ter so dodatno upravičeni do povrnitve v višini sedem in pol zelencev, ter enega zastonjskega albuma, v spletno pretočni obliki.

Britanski šef Nintenda je po drugi strani obtožil Sony, da jim krade ideje. Tokrat gre za predstavljen upravljalnik Wii konzole, oziroma senzor premikanja, ki ga je sedaj najavil tudi Sony za svojo PS3 konzolo.

5 komentarjev

Nič več kopiranja DVD?

Los Angeles Times - Slashdot poroča, da so pri Macrovision razvili novo zaščito pred kopiranjem DVD-jev, ki naj bi zmedla kar 97 odstotkov sedanje programske opreme za njihovo kopiranje (bomo torej kopirali z ostalimi tremi odstotki?!), po drugi strani pa bo še vedno združljiva z današnjimi bralniki in ne bo vplivala na kvaliteto slike. Macrovision še poudarja, da Hollywood vsako leto izgubi milijardo dolarjev od 27,5 zaradi kopiranja DVD-jev in da vsako leto izdajo stotine milijard DVD-jev (kar očitno ne drži!).

Macrovision je že sedaj največji ponudnik zaščite za onemogočanje analognega presnemavanja, kar pa v dobi DVD-jev nekako ni več moderno, saj lahko film 'zripamo' na disk v nekaj minutah. Zaradi tega je potrebno razviti zaščite pred digitalnim kopiranjem, pravi Danny Kaye, podpredsednik pri 20th Century Fox Home Entertainment.

Kljub temu ostajajo mnogi ob Macrovisionovi ponudbi skeptični, da jim je res uspelo kaj inovativnega. RipGuard, kakor se tehnika imenuje, naj bi preslepila programe...

16 komentarjev

Nov absurd uradnikov za intelektualno lastnino?

Slo-Tech - Slovenski Urad za intelektualno lastnino je 18. marca 2004 tržnemu inšpektoratu podal mnenje o presnemavanju glasbenih CD-jev, ki jih TV in radijske hiše originalno posedujejo. Kot namreč vemo, omenjene ustanove (predvsem radijske postaje) glasbene nosilce presnamejo na trdi disk, saj jim to omogoča enostavnejše iskanje in predvajanje pesmi.

Vendar pa je mnenje Urada za intelektualno lastnino, da to ni zakonito. Po njihovem mnenju shranitev dela v digitalni obliki na elektronskem nosilcu pomeni reproduciranje, zato bi vsakdo, ki želi glasbo iz legalno kupljenega CD-ja presneti na disk, potreboval dovoljenje avtorja oziroma založbe.

Izjema je sicer določena v 50. členu ZASP, vendar se nanaša le na privatno in drugo lastno reproduciranje fizičnih oseb in javnih arhivov, javnih knjižnic ter izobraževalnih in znanstvenih ustanov. Po mnenju Urada, pa radijske in TV ustanove ne spadajo v te kategorije, kar pomeni, da svojih legalno kupljenih CD-jev ne smejo presnemavati.

Če bo mnenje...

18 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Andrej Budja je za vse uporabnike in administratorje Windows sistemov spisal poučen članek o tem, kako jih čim boljše zaščititi pred zlobnimi stvarmi, ki prežijo na nas na raznih intra- ter inter- omrežjih. Tako je opisano upravljanje s popravki, požarnimi zidovi ter čiščenje razne navlake, ki vohuni za nami.

Vsekakor obvezno branje in sledenje navodilom za vse obiskovalce NEST-a in ostalih ožičenih zabav.

33 komentarjev

Windows XP ... Reloaded!

WinNetMag - Po poročanju winnetmag.com naj bi Microsoft, kljub zanikanju tega, pripravljal vmesno različico operacijskega sistema Windows, s katero bo zakril luknjo med izdajo originalnih XP-jev in dolgo pričakovanega Longhorna, katerga izdaja se vztrajno premika proti koncu leta 2005. Izdaja naj bi imela "izvirno" ime Windows XP Reloaded.

Šlo naj bi za nekakšen bolj obširen paket popravkov (v obliki posodobitve bo na voljo tudi vsem dosedanjim uporabnikom XP-je), med drugim vsebujoč Service Pack 2 ter Windows Media Player 10. Zaenkrat več podrobnosti še ni znanih. Vsekakor bo zadeva več kot samo navaden obliž za hrošče. Vprašanje je le, ali bo potešil uporabnike dokler Microsoft ne izda že ničkolikokrat preloženega Longhorna?

19 komentarjev

Microsoft Media Player 9 Series

The Register - Redni užitkarji Windows Update-a ste verjetno zasledili možnost vunpotega (beta) 9. verzije Microsoftovega medijskega predvajalnika, ki je vključen v vsa Okna (v .Net serverjih manjka le ikonica :)). No, program, ki je vsaj zame postal pogojno uporaben v svoji 8. različici, pa v trebušasti devetki prinaša nemalo novih bonbončkov. Klik!

Tako boste oni, ki cenite umotvore današnjih glasbenikov, veseli vgrajenega servisa za nakup glasbe večjih založnikov; izboljšani so predvajalni kodeki, veliko sprememb pa je deležna koda, ki je odgovorna za predvajanje glasbe preko spleta. No, Media Player 9 bo na mojem strežniškem računalu vsekakor zelo uporaben substitut MM Jukeboxu.

Sedaj si grem pa ogledat postavko 'Streaming media server' v seznamu strežnikov tukajle...

10 komentarjev

GameDoctor - popravljalec CD-jev

Overclockers Australia - Ko so iz proizvodenj začeli prihajati prvi CD-ji, jih je večina imela za nekaj skoraj neuničljivega. Ljudje se tako prepričanje dobili predvsem iz televizijskih reklam, kjer so CD-je mazali s kečapom in podobnim svinjarijam, pa so stvari še vedno kot po čudežu delovale. Danes vemo, da temu ni tako in da CD dobi prasko že samo, če ga malo grše pogledamo. Tako se je skozi leta nabiralo vedno več spraskanih CD-jev, ki jih CD ROM enote niso več hotele brati. Potrošniki so lahko te CD-je uporabili kot frizbije, ali pa jih obnovili s kakšnim popravljalcem. Eden takih popravljalcev je GameDoctor, ki obnovi opraskano spodnjo plast CD-ja. V čem je sploh skrivnost popravljanja CD-jev? Če CD spraskate, potem te praske lahko precej motijo laser CD ROM enote, ki zaradi slabega odboja ne more več dobro brati podatkov. Rezultat slabega branja je značilno "kolcanje" enote. Pri dobrih CD ROM enotah (TEAC) navadno ne prihaja do takih problemov, bolj problematične pa so cenene enote neznanih...

2 komentarja

Uporabniki obtožujejo Creative Labs vohunstva

CNet - Nekateri uporabniki so začeli obtoževati priznanega proizvajalca Creative Labs, da jim vohuni po računalnikih. Sporen naj bi bil programček newsupd.exe, ki ga uporabniki dobijo zraven večine proizvodov podjetja. Programček se vsakič poizkuša povezati na internet in pogledati za programske nadgradnje. Ker mora program poslati podatke o trenutni verziji gonilnikov ali drugega Creativovega softvera, so nekateri uporabniki začeli sumiti, da program pošilja še kakšne druge podatke, ki so v računalniku. Dodatno zmedo so povzročila tudi poročila uporabnikov, da so protivirusni programi zaznali ravno ta program, med nenadzorovanim povezovanjem na internet. Stanje pa je še dodatno poslabšalo dejstvo, da se programa in njegovega teženja ne da utišati (beri: programa se ne da izključiti - "disejblati"). Creative je zanikal obtožbe in napovedal, da se bo v naslednjih verzijah dalo tudi izklopiti sporen program. Več informacij na tej strani....

0 komentarjev