»

Microsoft bo močno otežil izdajanje gonilnikov za starejše verzije Windows

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo 1. julija prihodnje leto onemogočil navzkrižno podpisovanje gonilnikov (cross-sign drivers), s čimer bo de facto onemogočil izdajanje novih gonilnikov za vse operacijske sisteme pred Windows 10. Edina možnost bo namreč ostala preverjanje gonilnikov za starejše sisteme s testom HLK/WHQL, ki pa ni primeren za vse naprave.

Trenutno obstajajo trije načini podpisovanja gonilnikov, medtem ko nepodpisani gonilniki iz varnostnih razlogov ne delujejo. Cross signing pomeni, da razvijalec gonilnikov za Windows 8.1 in starejše podpiše z lastnim certifikatom (Code Signing Certificate), potem pa še s certifikatom centralni overitelj (Certification Authority). Če slednjemu Microsoft zaupa, je s tem provenienca gonilnika potrjena. To možnost bo Microsoft ukinil. Ostalo bo podpisovanje prek Partner Center Developer Dashboarda (Attestation Signing), kjer gonilnik podpiše Microsoft. Ta identiteto razvijalca potrdi prek računa v Developer Dashboardu. Možnost deluje le za...

60 komentarjev

Nikonovo digitalno podpisovanje slik razbito

Policisti pri ogledu kraja dejanja tega dodobro dokumentirajo s steganografijo ali fotografijo, avtentičnost posnetkov pa je seveda še kako pomembna. Slika je iz lasvegaške različice serije CSI, kjer proti ustreznemu plačilu dosledno reklamirajo Nikonove izdelke.

vir: Heise
Heise -

Manj znana prednost digitalne fotografije je digitalno podpisovanje slik neposredno na fotoaparatu. S tem lahko imetnik fotografije preveri, če je slednja res avtentična in torej ni bila spremenjena (popularno shopped). Zmožnosti se poslužujejo predvsem sodišča in drugi pravosodni organi, v nevladni sferi pa časopisi, ker želijo od svojih fotografov dobiti originalne vsebine.

Boljši zrcalnorefleksni izdelki podjetja Nikon imajo v svojem nedrju skrit zasebni ključ, s katerim se takoj po snemanju podpisujejo fotografije. Preverjanje podpisa je mogoče z namenskim programom Image Authentication Software, ki ni zastonj (cena je okoli 500€) in za delovanje zahteva celo poseben USB ključek s kodo. Žal nič od tega ne pomaga, če hekerji uspejo priti do zasebnega ključa...

13 komentarjev

Microsoft se izogiba podpori za Linux

Slashdot - V sredo je Microsoft sporočil, da bo njihov program za virtualizacijo strežnikov Hyper-V podpiral naslednje operacijske sisteme: Windows Server 2003 SP2, Novell SUSE Linux Enterprise Server 10 SP1, Windows Vista SP1 (x86), and Windows XP SP3 (x86). Marsikdo je nad tem razočaran. Spletna stran networkworld.com piše, da je takšna odločitev velika napaka. Brez podpore oziroma združljivosti z Red Hat, Fedoro, CentOS in BSD-jem Microsoft daje vedeti, da bo Hyper-V „njihova tehnologija v zgolj Microsoft-svetu“, kar je glede na vročico, ki jo v zadnjem času povzročajo sistemi za virtualizacijo, nerazumljivo. Odločitev za nepodpiranje ostalih linux distirbucij komentirajo s prispodobo, da si v primeru, ko tako ali tako...

15 komentarjev

ZDA zavrnile ponudbo Kitajske po sodelovanju v vesoljskem programu

Slashdot - Kljub temu da je oktobra 2003 Kitajska dosegla velik uspeh s prvim uspešnim poletom človeka v vesolje, v željah po sodolovanju z drugimi državami ni bila tako uspešna. Zaenkrat so Kitajsko prošnjo po sodolovanju zavrnili Američani, in sicer z razlogom, da "njihova tehnologija ni zrela". Ostaja seveda vprašanje, zakaj ZDA resnično nočejo sodolovati s Kitajsko, saj nenazadnje, če neki državi uspe že polet v vesolje, to vsekakor ni dokaz, da je njena vesoljska tehnologija nezrela.

Obstajajo ugibanja, ali se ZDA bojijo Kitajske, ki bi lahko svojo tehnologijo iz vesolja prenesla tudi v vojaško industrijo, kar si ZDA vse prej kot želijo. Kitajci, ki so med tem svoje vesoljske ladje že opremili s posebnimi spojnimi prstani, ki so sposobni spojitve z mednarodno vesoljsko postajo ISS, so se zdaj obrnili na evropsko vesoljsko agencijo ESA.

7 komentarjev

Rapsodija Microsoft: Drugi Akt

ZDNet - Po predlogu poravnave, po katerem naj bi velikan ne le dal veliko sredstev, ampak tudi spremenil politiko do preprodajalcev licenčne programske opreme, bo v sredo, 6. marca, 'zaslišanje' zunanjih prič (naj se mi nestrokovno pravno izrazoslovje oprosti), ki so kakorkoli drugače povezane z računalništvom in informacijsko tehnologijo.

Ta nabor pa skoraj v celoti predstavljajo podjetja in organizacije, ki so Microsoftovi konkurenti, nekatere organizacije pa so financirane iz računov drugih konkurenčnih podjetij. Mnenja.

0 komentarjev

Microsoftovo preverjanje voznikov

The Register - V nemalo publikacijah so se spotaknili (ter večinoma negativno kritizirali) ob novost novih polken -- digitalno podpisovanje gonilnikov. Se pa je našlo podjetje InterTrust Technologies, ki trdi, da je to njihova tehnologija, ki so jo razvili že leta 1995, od takrat pa nekajkrat poskusili prodati (licencirati) Microsoftu. MS to seveda zanika, zadeva pa je na sodišču. Pazite to: da bi se lahko spopadel z velikanom, je InterTrust odpustil nemalo delovne sile. Klik!

0 komentarjev

nVidiinih koliko?

3DGPU - Vas je že kdaj prešinilo vprašanje, koliko različnih procesorjev za obdelavo slike je spesnila nVidia? Ja, otroci, vse se je začelo daaaavnega leta 1995, ko je nVidia izdala čipovje NV1... Čakajte... Pa kaj vam to govorim? Oglejte si tabelo, če vas zanima... Zdržal sem do Geforcea 256 DDR, potem je postalo že dolgčas.

0 komentarjev