»

Poplave na Tajskem velik problem za proizvajalce trdih diskov, najhuje WD-ju

vir: Reuters
Reuters - Poplave, ki so prizadele Tajsko in zaradi katerih sta dve tretjini države pod vodo, so v računalniški branži največ škode povzročile podjetju Western Digital. Zaradi poplav so morali ustaviti vso svojo proizvodnjo na Tajskem, kar bo vplivalo na globalno poslovanje podjetja, poroča Reuters.

Že med koncem tedna je voda prestopila protipoplavne ščite in zalila nekatere prostore v obratu v Bang Pa-inu, zaradi česar so morali ustaviti proizvodnjo. Včeraj je voda prestopila valobrane še drugem obratu v Navanakornu, tako da je moral Western Digital ustaviti vse operacije na Tajskem. Več bo znanega na jutrišnji novinarski konferenci.

Proizvodne obrate imajo še v Maleziji, Singapurju in ZDA, a posledice izpada tajske proizvodnje in logistične mreže bodo velike. V drugem letošnjem četrtletju je Western Digital iz Tajske poslal...

23 komentarjev

Canon izstopil iz Megapixel dirke

Canon PowerShot G11

vir: TechCrunch
TechCrunch - Glavno merilo povprečnih in manj ukih uporabnikov za kakovost digitalnega fotoaparata je ponavadi število pik, ki jih lahko zajame senzor. V zadnjem času so tudi majhni senzorji žepnih fotoaparatov presegli 10 megapixlov, kar je seveda zavidanja vredna številka. A več pik s seboj prinese tudi vedno več šuma, ki je na majhnih in natrpanih senzorjih pogosto že dobro viden.

Prvi, ki se je spametoval, in ugotovil, da število pikslov navsezadnje ni vse, je Canon. Njihov najnovejši kompaktnež za srednje zahtevne uporabnike, G11, zajame le 10 milijonov pik, medtem ko je njegov predhodnik, G10, zajel kar 14,7 milijona pik. pri slednjem so se uporabniki pogosto pritoževali nad slabšimi slikami, ko...

113 komentarjev

Bo Western Digital kupil podatkovni oddelek Fujitsuja?

bit-tech.net - Glede na govorice naj bi Fujitsu izrazil željo po odhodu s trga shranjevanja podatkov in upa, da bo imelo podjetje Western Digital interes za nakup tega oddelka. Očitnega razloga za prodajo ni, saj ni poročil o nenormalno velikem številu okvar, prav tako pa ne o finančnih težavah zaradi napačnih poslovnih odločitev. Prodaja, težka nekje med 480 in 725 milijoni evrov (odvisno od stanja, v katerem bo podetje ob prodaji) bo v teh težkih finančnih časih dobrodošla injekcija za Fujitsu, WDju pa bo prinesla precej večji tržni deleč in ga tako pripeljala lna le 5 % zaostanka za največjim, Seagate-om.

Podjetji naj bi bili v zaključnih fazah pogajanj, dogovor pa naj bi bil dosežen še pred koncem leta. Ni pa še jasno kaj bo WD naredil s kupljenimi obrati in delavci. Povečane proizvodne zmogljivosti bi znižale proizvodne stroške (in morda tudi cene?), zaprtja obratov na Japonskem, Filipinih in Tajskem pa se zagotovo najbolj boji prav 15000 delavcev.

2 komentarja

Hitachi odpušča

Slo-Tech - Japonski proizvajalec trdih diskov Hitachi bo odpustil enajst odstotkov, oziroma 4500 zaposlenih. Odpuščanje delavcev je le eden izmed ukrepov, s pomočjo katerih namerava Hitachi v petih letih privarčevati kar tristo milijonov ameriških dolarjev. Med drugim naj bi ukinili svoje obrate v Mehiki in jih prenesli na Filipine, na Tajskem pa so ustanovili nov obrat za izdelavo 2,5-palčnih trdih diskov.

Več o tem v Hitachijevem sporočilu za javnost ter na DigiTimes.

9 komentarjev

Hotmail z 250 MB prostora

vir: Neowin
Neowin - Uporabnike Hotmaila je danes prijetno presenetila neuradna novica, da namerava Microsoft povečati njihov poštni predal z borih 2 MB na 250 MB. Prav tako bodo velikost priponk povečali s 3 na 10 MB. Uporabnike, ki so pripravljeni plačati, pa bodo razveselili z dvogigabajtnim predalom ter dvajsetimi megabajti za priponke in s podporo dostopu POP3.

Microsoftova poteza ni presenetljiva, saj je Yahoo! prejšnji teden povečal poštni predal svojim uporabnikom na 100 MB. Seveda imamo na spletu tudi ponudnike, ki vam že sedaj ponujajo 1 GB ali večji poštni predal. Takšna sta na primer AvantureMail z 2 GB in SpyMac. Pri vsem tem se je potrebno poleg ogromne količine spletnega prostora vprašati tudi, kakšen spletni...

61 komentarjev

Zopet pomanjkanje DDR čipov?

The Register - Pred dvema letoma in pol so bili na Tajvanu (in ne Tajskem, kot se mi je predhodno - napačno - zapisalo) oni potresi. Rezultat? Nemalo poškodovanih računalniških proizvodnjih linij, pametni ekonomisti pa so staknili glave ter še dodatno ustvarili umetno pomanjkanje RAM čokoladic. Ko pomislim na cene ramov v tistem času, me zaboli glava.

Se pa bo morda to -- zopet -- ponovilo. Hynix namreč namerava proizvesti manj čipov od načrtovanih. Podjetje namreč še vedno posluje v rdečih številkah, vsako povišanje cen pa mu gre hudo na roko. Če bodo njegovemu zgledu sledili tudi drugi proizvajalci (posebej Micron in Samsung), se nam v kratkem zopet obeta skokovito povišanje cen. Klik!

12 komentarjev

Slovenska inovativnost

Slo-Tech -
Kdor redno spremlja forum, mu je jasno, da so vodni bloki, poslikani zgoraj, plod slovenske inovativnosti ter ustvarjalnosti. Boeing ter morphling1, naša izumitelja, sta staknila glave ter iz načrta, ki ga je naredil morphling1, naredila blok. V tej temi v našem forumu lahko vodni blok tudi naročite ter izveste vse potrebne informacije. Mene je design tako navdušil, da sem poslal povezavo do teme v forumu tujim OC stranem. Uganite kaj - Avstralci so nas že omenili . Lep dan, ja.

24 komentarjev

Lepi časi

X-Bit Labs - Obetajo se nam lepi časi. Odkar so se P4 procesorji tako občutno pocenili, je edina ovira, da ljudje ne začnejo z množičnim kupovanjem teh procesorjev to, da pomnilnik (RDRAM) še vedno stane ogromno denarja. To se bo spremenilo.
Januarja letos je Samsung, največji proizvajalec RDRAM-a, izdelal 5 milijonov "čokoladic" na mesec. Ob koncu marca je ta številka bila že 10 milijonov. Junija bo, ob izdatni pomoči Intela, Samsung izdelal po 20 milijonov "čokoladic" na mesec. To znaša 30% celotne Samsungove proizvodnje. Toshiba bo septembra izdelala po 8 milijonov "čokoladic" na mesec, kar znaša 60% njene proizvodnje moči. Tudi drugi proizvajalci povečujejo število izdelanih RDRAM čokoladic. Cena modulov je zato vsak dan nižja...

5 komentarjev