»

Zalman "brezventilatorsko" ohišje

Nordic Hardware - Pridem domov, se stegnem pod mizo in preklopim stikalo na električnem razdelilcu. Prižge se računalo in kmalu zavihra še mojih šest ventilatorjev. Hrup, ki se pri tem sprošča, se lahko kosa z večjim sobnim ventilatorjem pri višjih hitrostih. Ugasnem tiste na ohišju, saj jih za deskanje po internetu ne potrebujem in kmalu slišim samo še glasbo iz radia, brez nadležnega vrtinčenja zraka. Navijanje ima svojo ceno. [:(] A obstajo tudi drugačne rešitve. Pred skoraj enim letom smo objavili slike doma narejenega ohišja brez vsakega ventilatorja (glejte povezani novici), tokrat pa vam predstavljam še industrijsko rešitev.

Zalman - sveti križar v vojni proti hrupu - nas zopet preseneča. Veliko je bilo špekulacij okoli tega čudeža moderne tehnike hlajenje, a izgleda, da se sanje uresničujejo. Popolnoma tiho delovanje omogoča njihovo 25 kg težko aluminijasto ohišje, ki je polno toplotnih cevi oz "Heatpipeov". Zadeva je sicer še prototip, a izgleda pripravljen na izdelavo. Za ceno €700 - €1000...

26 komentarjev

Tišina na SilentPCReview

Silent PC Review - Na Silent PC Review so spisali članek, kjer vam priporočajo komponente računalnika, ki bodo povzročale najmanj hrupa. Svojo zgodbo so nadaljevali od najtišjih ventilatorjev, hladilnikov, trdih diskov, napajalnikov in matičnih plošč, do najnovejšega članka o priporočljivih ohišjih. Če vas grozno bolijo ušesa si članek le preberite, a ne vem, če boste imeli srečo in kakega od ohišij dobili tudi v Sloveniji.

2 komentarja

ZlobnaKoda™: KaZaA in Kowbot malce podrobnejše

Slo-Tech - Glede na to, da je bilo v komentarjih na novico o golazni, ki je napadla Gamespy ter KaZaA, kar nekaj uporabnikov, ki so bili okuženi, bom dodal še nekaj podatkov.

Ko se računalo okuži, se virus razmnoži v 150 datotek v mapi, kjer se nahajajo datoteke v 'skupni rabi'. Ti okuženi filetki so veliki 19 kB ter naj bi vsebovali razne multimedijske vsebine, recimo videospote, glasbo. Virus prav tako prevzame nadzor nad računalom, skozi zadnja vrata pa se preko irc protokola nadgrajuje ter je lahko uporabljen v ZleNamene. Odstranitev virusa je rahlo tečna, navedel pa bi navodila na Symantecovi strani.

Dodatek: kriko je v komentarjih napisal kratka navodila za odstranjevanje. Beri!

5 komentarjev

Še manjši tranzistorji

Sillicon Strategies - V komentarjih na spodnjo novico ste se nekaj prepriali, da je 0,13 mikronov že zastarela tehnologija. Če upoštevamo to novico, je to sigurno res!

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC v nadaljevnaju) so raziskali in omogočili proizvajanje (ne, ni napaka) 9-nm, to je 0,009 mikrona, velikih tranzistorjev. To je kar 1/10.000 (ena desettisočina) debeline človeškega lasu. Današnja super-računala, ki zasedejo kar kakšno halo ali dve, bi tako lahko spravili v prostor velik toliko, kot je velik noht.

Sicer takih čipov še ni možno proizvajati, saj bo potrebno še kar nekaj časa, da bodo izpopolnili naprave in predelali postopke izdelave. Imajo pa že delujoč 0,035 mikronski primerek, trenutno pa delajo na 0,025 mikronskem, ki je še v poskusnem stadiju. Celotno novico si oglejte tu.

0 komentarjev

Neslišno računalo - drugič

Slo-Tech - Se še spomnite tistega neslišnega računala o katerem sem objavil novico v nedeljo? Saj veste, tisto računalo, ki je brez ventilatorjev in z vodno hlajenim napajalnikom. No, tipo, ki je to zadevico izpeljal nas je po e-mailu kontaktiral in se nam "zahvalil" za omembo njegove strani na Slo-Tech-u. (Tukaj si oglejte, koliko ljudi si je ogledalo najegovo stran v primerjavi z drugimi stranmi. )
Ker je videl, da je bilo na novico kar nekaj komentarjev in je rekel, da bi rad pomagal, sam mu novico in vse vaše komentarje prevedel v angleščino in poslal. Kmalu mi je odpisal, zelo vesel prevoda. Njegov e-mail pa se je glasil nekako takole:
Pozdravljen Janez,
hvala za take dobre komentarje. Moram...

11 komentarjev

Izdelava vodnega bloka

KreAture's Home - Nekaterim se zdi izdelava vodnega hlajenje skoraj nemogoč postopek, saj se zaplete že pri izdelavi vodnega bloka in ponavadi je potrebno le-tega naročiti od kakšnega "maherja" ali pa iz tujine. Se pa najdejo tudi nekateri, ki stvar dobro premislijo in pridejo do zelo zanimivih rešitev. Ena izmed zelo nezapletenih in zelo učinkovitih je tale. Vodni blok je narejen na osnovi starega zračnega hladilnika. Vse kar potrebujete je star hladilnik, pleksi steklo, epoksi lepilo ter malo spretnosti in vodni blok lahko izdelate resnično hitro pa še rezultat lepo izgleda in učinkovito hladi. Ogled zelo priporočljiv!

1 komentar

Višanje napetosti

Jaz - Znida mi je poslal e-mail in me napotil na njegovo stran s člankom o višanju napetosti na katerikoli FCPGA matični plošči. Članek je napisan zelo dobro in razumljivo, za izvedbo takega trika pa potrebujete kar nekaj znanja o spajkanju. Torej, če imate kakšnega Celerona II ter mu ne morete dvigniti voltaže, se le odpravite na to stran.
10x Znida

15 komentarjev