»

Kyro II

hardCOREware - Testov Kyra II se je na internetu pojavilo že kar nekaj. Tule je še eden, tokrat iz HardCOREwarea, kjer se ubadajo s Kyrom bolj iz teoretičnega zornega kota. Kyro II ponuja novo tehnologijo tile-based rendering, ki je nekaj podobnega, kot je bil HSR (Hidden surface removal) pri 3dfxovih karticah, le da je pri Kyru to strojno podprto. Učinek tile-based renderinga je izrisovanje le tistih delov slike, ki so tudi dejansko prikazani na zaslonu. Kyro to doseže z določanjem trikotnikov, ki so v ospredju. Tiste, katerih se ne vidi, pa spusti in kasneje nanje tudi ne lepi tekstur ter jih ne osvetljuje. Naslednja svetla stran Kyra je (za razliko od GeForce MXa), da vse dela v 32 bitnih barvah, tako da se uporaba samo 16 bitnih barv ne izplača. Kyro podpira tudi Environmental Bumb Mapping, ki sliko, če to igra podpira, močno izboljša... pa saj veste, kaj je to. Številsko je Kyro na pogled zelo boga kartica, saj zmore le 230 Mpixlov in Mtexlov na sekundo (Geforce 2 MX 350Mpx/s, 700Mtx/s), a...

12 komentarjev

HSR na Voodoojih

PC Reports - Sicer to, da so zadnji gonilniki za Voodoo4/5 sposobni HSRja, niti pod razno ni kakšna huda novica, je še vedno marsikdo, ki ne ve, da je HSR mogoče usposobiti tudi na Voodooju3. Tudi postopek za to ni ravno splošno znano dejstvo, tako da ta članek na PC Reports pride zelo prav. V njem boste (v polomljeni angleščini) našli navodila in vse potrebno, da HSR usposobite na bilo katero 3DFXovi kartici novejše generacije. Vseeno pa bi vas rad opozoril, da ti gonilniki nikoli niso (in ne bodo) dočakali konca razvoja, tako da je HSR za dejansko igranje precej neuporaben...

4 komentarji

Per pixel lighting v praksi

FullOn3D - No ker v mojem prejšnjem članku ni bilo kakšnih konkretnih primerov iger, ki bi uporabljale per pixel lighting (dot product 3), se bom sedaj malo oddolžil z dvema screen-shotoma iz Giants: Citizen Kabuto. Tukaj boste našli primerjavo med sliko na Voodoo 5 5500 in GeForce 2 Ultra. Per pixel lighting v akciji, razlika pa očitna!! Ko bi bilo več takih iger... In kdo ima sedaj najlepšo sliko?

10 komentarjev

3dfx umika Voodoo-je

Voodoo Extreme - 3dfx počasi resno zapira svoja vrata. Na Best Buy so tako s prodajne liste že umaknili celotno linijo Voodoo-jev od (Voodoo 3 2000 pa vse do Voodoo 5 5500). Tukaj! Pa še slaba novica za vse lastnike dotičnih kartic: 3dfx bo prenehal z tehnično pomočjo po 15. februarju... Upajmo, da bo kdo drug še izdajal gonilnike za Voodoo-je (Quantum 3D??)...

2 komentarja

Detonatorji 7.27

3DGPU - No, pa smo spet dočakali nove Detonatorje (je bil že malo predolgo mir [>:D]). In kaj je to kaj posebnega, rečete [:\\]? Na NVitalia (novica z 17. decembra) pravijo, da ti novi Detonatorji vsebujejo HSR (Hidden Surface Removal) lastnost, ki je bilo tako opevana v zadnjih 3dfx-ovih gonilnikih za Voodoo 5 5500. Še kaj novega? Ja, zadeva naj bi bila strojno pospešena! Ker je novička v Italijanščini (se priporočam, da mi kdo, ki zna italjansko, prevede besedico za besedico [:D]), je na 3DGPU objavljen delni prevod. In kolikor se da razbrati, naj bi HSR sedaj delal pod OpenGL na GeForce-ih in sicer preko "register combinerjev" in to strojno! Tole mi je mal porušilo moje predstave o HSR-ju! In če se mi prav dozdeva, je NVidia pogruntala en novi algoritem za HSR... P.S.: Se res priporočam, da mi nekdo prevede tisto v slovenščino.

5 komentarjev

3DFX in HSR

AnandTech - Pred par dnevi je računalniško sceno precej razburkala novica o 3DFXovih HSR gonilnikih za Voodoo4/5, in Nvidia je instantno izginila iz centra zanimanja. Kako da ne, saj HSR ponuja neslutene pospeške (sicer samo v Q3A in igrah s tem pogonom, toda koga zanimajo podrobnosti [>:D]) in iz prej nezanimive kartice dela zelo dober nakup. Toda, ali je res tako? In kaj za vraga se sploh skriva za to čudno okrajšavo? No, na ta vprašanja vam odgovarjajo fantje z AnandTecha v novem članku na to temo. Članek si vsekakor oglejte, saj je zares kvaliteten. Tehnologija in ozadje je razložena zelo dobro, pa tudi praktični pogled ne manjka. Odlično!

0 komentarjev

HSRja za GeForce2 ne bo!

Jaz - To pa je res žalostna novica za vse lastnike GeForce/GeForce2 grafičnih kartic. Na internetu so se namreč pojavile govorice, da bo v naslednjo BETA verzijo Detonatorjev vgrajena podpora HSR (Hidden Surface Removal) tehnologiji, toda to na žalost ni res. Diane Vanesse je za Planet GeForce spregovorila o tej tehnologiji in Nvidiinih načrtih in jasno ter glasno zanikala vsako možnost vgradnje te tehnologije v sedanjo serijo kartic. O NV20 pa tudi ni hotela govoriti, saj naj bi ji to prepovedovala pravila znotraj podjetja. Whatever... Thnx, DanKick.

6 komentarjev

HSR tudi v Detonatorjih

NvNews - Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se HSR pojavil tudi naslednjih Nvidiinih Detonatorjih. Če ste zadnje tedne preživeli pod kamnom, potem ne veste, da je 3DFX v zadnji beta izdaji gonilnikov za Voodoo4/5 kartice omogočil nekakšen softverski HSR, ki je dvignil precej prahu. Seveda Nvidiia ne sme zaostajati, tako da je ta govorica o HSR Detonatorjih precej verjetna. Vsekakor bi ta poteza povrnila staro razmerje moči, ki se je z izdajo HSR Voodoo gonilnikov kar malce porušilo.

2 komentarja

HSR deluje tudi na Voodoo3 karticah

Jaz - Igor sporoča, da mu je HSR uspelo usposobiti tudi na njegovem Voodooju3 2000. Kot veste, je 3DFX nekaj dni nazaj izdal nove beta gonilnike za Voodoo4/5 kartice, ki podpirajo tudi HSR ali Hidden Surface Removal. Zadeva baje opazno pospeši delovanje iger, vendar je trenutno utripanje slike nevzdržno (tako pravi Igor). Gonilniki so v beta fazi, tako da upajmo, da bo 3DFX utripanje odpravil. Torej, vse kar rabite, so BETA Voodoo4/5 gonilniki ter ta registerski hack in pod 3DFX Advanced Features menijem boste dobili možnost za nastavljanje HSRja. Thnx, Igor!

7 komentarjev