»

Aiptek Pocket DV II digitalna kamera

Digitalna kamera

vir: Dan's DATA
Dan's DATA - Ima vaš sosed majhno digitalno kamero in se norčuje iz vas? Bi jo imeli tudi vi, pa nimate denarja? Potem rabite Aiptek Pocket DV! (Pokličite zdaj. [:D] ) Na Dan's Data so včeraj objavili test, v katerem so prišli do zaključka, da je kamera dokaj dobra, odlikujejo pa jo predvsem cena, mnoge funkcije in poceni pomnilnik (Compact Flash). Bo pa morala pojesti še kar precej tiskanih vezij, da bo zrasla do velikih sester, saj kvaliteta fotografij in posnetkov malce šepa, pa tudi vse funkcije niso tako uporabne kot...

7 komentarjev

Naši članki

Slo-Tech - Ko takole dobivam en kup e-mailov in me ljudje na IRCu sprašujejo vse sorte stvari, z veseljem odgovarjam na "težja" vprašanja, ki jih še nismo obdelali v naših člankih ali forumu, toda če me trije ljudje na dan vprašajo, kako naviti GeForca2 in kako priklopiti ventilator, se mi skoraj zmeša.

Zato sem se odločil, da vas obvestim, da računalniški znalec in overkloker ne morete postati kar čez noč. Potrebno je prebrati precej gradiva - ki ga imamo na Slo-Techu dovolj - se poglobiti in se počasi prebijati naprej. Tudi stare teme na Forumu je treba malce prebrati. Odločil sem se namreč vas malce obveščati o starih člankih na Slo-Techu, vsak teden par, da vas začetnike počasi vpeljemo v overklokanje. V redu?

V prvi vrsti si oglejmo najprej sestavljanje računala, hlajenje sistema, overclockanje za začetnike, optimalne nastavitve BIOSa ter hlajenje grafičnih kartic. Nato pa po forumu poiščite še teme o navijanju različnih procesorjev in grafičnih kartic in naredili ste prvi korak pri...

9 komentarjev

PC Geiger

hardCOREware - Če se še spomnite, je alien-w pred časom za Slo-Tech testiral Asus iPanel Deluxe, srčkano napravico, katero smo vgradili v 5.25" režo ter preko nje spremljali delovanje našega računalnika. No, naprava vseeno ni bila popolna, nekakšno izboljšano sorodnico pa predstavlja PC Geiger, katerega opis si preberite na tej HardCoreWarevi strani. Zadeva je malček neprijazna do končnega uporabnika, saj jo je potrebno sestaviti, kar zna pobrati kakšno urico časa ter tono živcev, a nas prijazno preseneti, ko jo priključimo v delovanje. Poleg tega, da zna izpisati kode med zagonom (HEX POST Code, lastnikom EPoXovih plošč že znana zadeva), nam zna povedati tudi, kako obremenjeni so PCI, FireWire ter USB. Pa še kovinske barve je [:D]! Klik!

1 komentar

Overklokanje je interdisciplinarna veda

Overclockers Australia - Da, znanje pridobljeno pri navijanju in hlajenju računalnika lahko uporabimo tudi pri drugih vedah oziroma področjih, ki na videz nimajo nikakršne zveze z računali.
En tak primer je recimo Boky, eden od Avstralskih navijačev in overklokerjev, ki je imel težave z regulatorjem na njegovi Hondi VFR800 (huuud motror BTW 8-O ). Pregrevanje le-tega je povzročalo električne motnje in zato je enostavno pripel na hladilna rebra 60mm ventilator in ga povezal z 12V tokokrogom od luči. Od tedaj naprej nima več problemov z elektriko... Skoraj zastonj, a učinkovito.

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Tokrat sem stestiral Asusov iPanel Deluxe - ultimativni kos trdine oz. strojne opreme, ki na majhnem LCD ekranču prikaže skoraj vse, kar si overklokerji želijo vedeti o stanju svojega abakusa. Se spomnite tistih senzorjev za temperaturo z ekrani, ki smo jih monitrali na sprednjo stran računalnika in tako odčitavali temperature v notranjosti računalnika? No, to in še več je iPanel. Toda tudi ta ima svoje pomanjklivosti in napake. Preberite si test.

1 komentar

Modifikacija mrežne kartice

Virtual Hideout - Mrežne kartice imajo na zadnji strani LED diodice, ki kažejo pri kakšni hitorsti smo priključeni, če prenašamo podatke in podobno. Kako nam to pomaga, če pa so diodice na zadnji strani računalnika. Bomo lezli pod mizo, da bomo videli, če lučka sveti? Ne bi?
Za take, ki imajo radi veliko lučk na sprednji strani računalnika so na Virtual Hideoutu napisali članek, kako te kontorlne lučke speljati do sprednjega dela ohišja in jih tam namestiti. Klik! Še slika: ...

5 komentarjev

Nočna lučka

Bit Technologies - Še ena novica, ki nam jo je poslal Darko Pevec:

Na bit-techu so sprobali še en luškan mod. Tokrat so se lotili značke na računalniku. To je tista nalepka na sprednji strani računalnika na kateri je ponavadi logotip podjetja, ki vam je prodalo računalnik. V bistvu je kar enostavno. Oni so to stvarco kupili za 10 dolarjev, jaz bi pa to kar sam naredil (važna je ideja :). Klik!

4 komentarji

Senfu LCD probe

RipNet - Največja nadloga oveclockerjev je toplota, ki lahko v preveliki količini trajno poškoduje komponente v računalniku, zato morajo biti navijalci vedno informirani o temperaturi sistema in kritičnih komponent. Temperaturo lahko odčitavamo na različne načine. Čipa se lahko dotaknemo s prstom in tako ugotovimo kako vroč je, ali pa gremo v BIOS in tam pogledamo, kakšna je temperatura. Prva metoda se ne obnese kaj pretirano, ker je treba vedno imeti odprto ohišje, pa še čutila se da hitro zmesti (poizkusite enkrat trik, ko daš prst v vodo in videli boste, kaj mislim). Druga metoda je kar v redu, vendar je treba vedno skakljati v BIOS in oprezati za temperaturo, pa še ta (BIOS) meri samo temperaturo na procesorju (CPU). Za najbolj uporabno se izkaže možnost vgradnje LCD prikazovalnika. ASUS z I-panel ni dosegel kvalitete svojih matičnih plošč, zato nam (če ne nameravate sami izdelati LCD prikazovalnika) ostane Senfu LCD probe. Senfu LCD probe ni eksotičen prikazovalnik, saj pokriva samo...

1 komentar

ASUS i-panel in "home made" LCD prikazovalnik

več strani - Tokrat sem naletel na test ASUSovega I-panela. I-panel je prikazovalnik LCD, ki ima vgrajenih nekaj zanimivih funkcij. Poleg prikazovalca stanja računalnika, je tudi orodje, ki ugotavlja, kje je problem, če pride do napake pri bootanju. Zmore pa še marsikaj drugega. To je teorija. V praksi pa se I-panel izkaže precej slabše. Zakaj? Preberite si tukaj. Zanimanje za I-panel še dodatno zbije dejstvo, da je na voljo samo za ASUS-ove matične plošče.
Zahtevni overclockerji nad I-panelom gotovo ne boste navdušeni, zato se boste gotovo raje odločili, da naredite svoj LCD display. Če je temu tako, potem se odpravite na to stran, kjer boste našli vse potrebne podatke za izdelavo. Izdelava LCD displaya ni ravno enostavna, saj gre že skoraj za manjši projekt, zahteva pa tudi nekaj cinjenja. Ko pa se boste prebili skozi vse postopke izdelave, pa vas čaka še programiranje prikazovalnika. Ne ustrašite se! Tudi če niste vešči programiranja, boste lahko še vedno končali svoj projekt, saj...

1 komentar

Jet Panel

X-Bit Labs - ASUS je s svojim iPanelom dosegel kar precejšenj uspeh na tujem trgu in ni čudno, da so se začele pojavljati razne kopije dotičnega pripomočka. Pogojno bi za eno izmed njih lahko označili tudi Jetwayev Jet Panel. Za razliko od iPanela, je Jet Panel v bistvu le malce nabildano hladilno ležišče za diske, torej nima LCDja in gumobv za "hitre funkcije". Kot takšen je tudi precej manj zanimiv, je pa res, da dela na vsaki matičnih plošči, ki ima dodatne izhode za USB. Večina vas bo verjetno rekla "krneki" in v trenutku pozabila na vse skupaj, toda za tiste, ki vas zadeva zanima, je tu še povezava.

0 komentarjev

ASUSov iProbe

X-Bit Labs - Večina uporabnikov je zelo zadovoljna z Epoxovim POST Debug zaslončkom, ki ga najdemo na njihovih matičnih ploščah, tako da niti ni presenetljivo, da je idejo posvojil tudi ASUS. Goliat med proizvajalci matičnih plošč bo tako kmalu začel proizvajati iProbe pripomoček. iProbe bomo našraufali na prosto razširitveno mesto na zadnji strani računalnika (kamor pritrdimo razne kartice), na njem pa bosta dva LED zaslončka in 2 USB izhoda. Preko LED zaslončkov bomo lahko, podobno kot pri Epoxovih ploščah, spremljali zagon računalnika in tako ugotovili kaj je narobe, če se kaj zalomi. iProbe bo z matičnimi ploščami povezan preko AFPANEL konektorja, ki je že v uporabi za iPanel. Tako bomo iProbe lahko uporabili samo na ploščah, na katere lahko priključimo iPanel.

0 komentarjev