»

Kuba predstavila Novo

Reuters - Zadnji trend, ki je zajel države po svetu, je očitno razvoj lastnega operacijskega sistema ali vsaj svoje distribucije Linuxa, ki naj bi jim omogočila neodvisnost od ameriške dobre volje. Kitajcem in Rusom bodo sledili tudi Kubanci. Reuters poroča, da je Kuba ta teden izdala svojo verzijo Linuxa, ki se imenuje Nova.

Ob predstavitvi na konferenci v Havani so oblasti izpostavile željo, da bi ta distribucija zamenjala Microsoftovo programsko opremo na večini računalnikov na otoku. Pravijo, da je uporaba zaprte kode problematična, ker utegnejo imeti ameriške obveščevalne službe dostop do izvorne kode. Ironično je, da ameriški embargo seveda večini otežuje legalen nakup Microsoftovih programov na Kubi, tako da si lahko mislimo, kako so do njih prišli. Vladne službe in univerze že sedaj v veliki meri uporabljajo Linux, so dejali, problem pa predstavljajo državna podjetja, kjer se bojijo težav z združljivostjo. V petih letih naj bi se na Linux preselilo petdeset odstotkov računalnikov,...

62 komentarjev

Nič več golih računalnikov na Kitajskem

Slashdot - Pred kratkim smo poročali, da je Microsoft britanske prodajalce računalnikov pozval, naj ne prodajajo računalnikov brez nameščenega operacijskega sistema. Zdaj so sledili še Kitajci, saj je kitajska vlada zapovedala, da morajo imeti vsi računalniki, ki se prodajajo ali proizvajajo znotraj kitajskih meja, prednameščen operacijski sistem. Uradni razlog za to odločitev je zatiranje piratstva, ki je na Kitajskem še vedno zelo pogost pojav, zaradi česar se bo kitajski predsednik konec tega meseca tudi sešel z ameriškim kolegom. Microsoft je se že znašel in z nekaterimi podjetji sklenil pogodbo o namestitvi njihovega operacijskega sistema.

85 komentarjev

Tudi ti, Venezuela?

The Register - Tudi v Venezueli so doumeli, da je mogoče naftne dolarje porabiti še kako drugače kot za metanje skozi Okna - npr. za razvoj domačega znanja. Vlada je zato sprejela načrt, po katerem naj bi celotna državna uprava v roku dveh let prešla na uporabo odprtokodnih rešitev, začenši pri državnih oblasteh, sledil bo prehod pri regionalnih upravah, v tretji fazi pa se bodo z odprto kodo seznanili še pri mestnih upravah. Pomislili so tudi na človeški faktor in v mestu Merida ustanovili t.i. odprtokodno akademijo, ki bo izobrazila potrebne kadre za izvedbo tega projekta. Še klik do novice na Registru.

Po eni strani je kar škoda, da naša vlada ne premore kakšnega Falcona z dosegom do Caracasa ...

21 komentarjev

Linux oddaljen dostop

Slo-Tech - Bi radi uporabljali Linux, pa ne veste kako ga namestiti? Nič lažjega so rekli pri Workspotu.

Za 9.95$ vam ponujajo dostop do Linux namizja preko interneta. Za zadevščino so uporabili kar VNC (Virtual Network Computing), ki je nekakšen de-facto standard za oddaljena namizja, ki deluje preko vseh mogočih operacijskih sistemov (Linux, Windows, PalmOS...). VNC ponuja v bistvu enake možnosti kot Remote access ali PC Anywhere v Oknih, le da je seveda zastonj in neodvisen od operacijskega sistema, viewer pa lahko teče tudi kot java applet.

Torej, če ne veste kako preizkusiti Linux je to kar dobra rešitev. Zanimivo je tudi, da sem VNC videl vključen tudi že v kak drug komercialen izdelek, kjer morajo podjetja nuditi direktno podporo uporabnikom...

1 komentar

Voice Control

ZDNet - Sicer je ukazovanje računalniku z glasom prijetna zadeva, ki pa se kljub poskusom proizvajalcev programske opreme ni prijela pri uporabnikih.

Vendar, kot kaže, ima tehnologija ekonomsko prihodnost, saj je je Microsoft odločil, da nadaljuje razvoj glasovnih ukazov. Tako lahko beta testerji že dobijo svo izvod .Net Speech Software Developer Kit (SDK) 1.0 beta 2, ki temelji predvsem na glasovnih ukazih v pisarniškem okolju Office (nekaj od tega je tudi že vključeno v Office XP). Tako naj bi oprema omogočala, da bomo besedila pisali glasovno, prav tako pa se bo še povečala uporabnost branja besedil. Ta je sicer že mogoča v Oknih XP, vendar pa je to le manjši del tega, kar nam bo ponudil .Net Speech. Naslednji korak je podpora v (Microsoftovih?) igrah.

Sicer pa Microsoft v tem poslu niti ni tako osamljen, saj sta svoj lonček kmalu pristavila še IBM in Sun, ki razvijata VoiceXML. Več najdete tukaj

Kot kaže, bo prihodnost glasna.....

0 komentarjev

Smo res e-država?

Gambit - Zadnje čase smo Slovenci priče medijskega bombardiranja, kako postajamo e-država, uvaja se elektronska dohodnina in podobne zadeve. Če se spomnite, je bila Slovenija pred časom celo omenjena kot modelna država za razvoj digitalizacije poslovanja.

To je očitno pravljica, ker je Slovenija še daleč od želja. Tako sem zasledil podatek, da kar 30 odstotkov Američanov uporablja digitalno poslovanje z državo. Podatka za Slovenijo seveda ni najti. In naša vlada se lahko požre :O

3 komentarji

MiD vabi na klepet

Slo-Tech - Ministrstvo za informacijsko okuž^H^H^H^Hdružbo vabi na javni klepet na njihovih domačih straneh. Naslov bo "MiD včeraj, danes, jutri", stvar pa bo potekala danes (torek) ob 20:00. Več piše tule. Pogovarjal se bomo lahko z ministrom Kantarjem in dvema skretarjema. Joke joke, kar se mene tiče, je to edino ministrstvo v naši vladi, ki ima približno idejo, kaj bi sploh rado naredilo.

10 komentarjev

Hancom Linux

Slashdot - Korejsko podjetje Hancom, ki poleg distribucije izdeluje tudi pisarniško okolje za Linux je s korejsko vlado sklenilo pogodbo o namestitvi 120000 Linux namizij. Korejska vlada je s tem prihranila več kot 80% v primerjavi z Microsoftovo ponudbo. Za podobne smernice se odločajo tudi na Kitajskem, čeprav gre tam bolj za strah pred ameriškimi obveščevalnimi programi v Oknih.
Kaj pa dela naša vlada z našim denarjem?

3 komentarji

10 potrebnih stvari za Linux namizje

About Linux - Če so 3,7 in 9 ljudska števila, potem 10 zagotovo postaja kar računalniško število (10 razlogov za Linux, 10 razlogov proti Linuxu, 10 potrebnih stvari za Linux namizje , itd.). Pa pustimo sedaj števila. Mislil sem, da je prerekanja okoli desktop Linuxa že konec, vendar izgleda, da temu ni tako. Zopet se je predramil tip, ki je napisal slavno Selitev na Linux. Tip je napisal 10 potrebnih stvari, ki jih Linux potrebuje, da bo lahko konkuriral ostalim desktop OS-om. Preberite si jih, če se vam da.

6 komentarjev

Alpha PAL6035 proti Zalman CNP S3100

vir: WCHZ
WCHZ - Alpha PAL6035 že nekaj časa velja za najbolj uporaben Socket (A in 370) hladilnik. Sicer ni najboljša, toda ni veliko tistih, ki so pripravljeni prenašati hrup GW FOP38 ventilatorja ali plačati ceno za Hedgehog bakreni hladilnik. No, morda se dnevi Alphine slave iztekajo, saj je Korejsko podjetje Zalman ponudilo več, kot spodobno konkurenco. Njihovi eksotični hladilniki (glej sliko!) sicer še niso razširjeni in počakati bomo morali na še nekaj testov, toda sodeč po tem testu je zadeva več, kot odlična. S pomočjo velikega in počasnega ventilatorja je namreč dosegel precej boljše rezultate kot Alpha, da o manjšem hrupu niti ne govorimo. Vsekakor upam, da se bo našel kakšen uvoznik za...

5 komentarjev