»

GeForcev še in še ...

več strani - Danes sem se odločil, da malo počistim svoj slavni "link database", in ugotovil, da se kar precej linkov nanaša na kartice z GeForce x čipom. No, ker so se nekatere GeForce kartice s čipi GeForce 2 GTS/Pro in GeForce 2 MX že tako pocenile, da si jih lahko privoščijo še tako škrti, tiste z GeForcem 3 pa se bodo vsak čas, sem vam za pomoč pri odločanju naredil nekakšen seznam. Do svoje porcije pa bodo prišli tudi tisti, ki kartice s temi čipi tudi navijajo. Gremo lepo po vrsti:

GeForce 2 MX: GeForce 2 GTS/Pro: Quadro 2 Go: GeForce 3:

0 komentarjev

Konec MX 100 grafičnega čipa

X-Bit Labs - Tako kot drugi, tudi Nvidia ni imuna na neuspehe. Eden izmed njihovih največjih neuspehov je bil čip MX 100. Kot gotovo že veste, je Nvidia svojo MX družino razdelila na 3 dele: MX 400, MX 200 in MX 100. Prvi še vedno predstavlja najbolj zmogljiv del družine, drugi naj bi nadomestil RivaTNT 2 procesorje, tretji pa je bil mišljen kot nadomestilo za Riva TNT 2 M64 in Vanta procesorje. Problem je bil v sami zasnovi čipa, ki je bil namenjen uporabi DDR SDRAM-a z 32 bitnim (suxx ) vodilom na 166MHz, podpiral pa naj bi 8MB ali 16MB le-tega. Čeprav čip krasi zveneče ime MX, pa se proizvajalci grafičnih kartic niso dali pretentati, saj so natančno vedeli, da MX 100 zmogljivostno premaga celo grafično tako zastarel čip, kot je Vanta. Pa tudi drugače se proizvajalcem grafičnih kartic ni zdelo potrebno, da bi celotno proizvodnjo že tako uspešnih low-cost grafičnih čipov (Vanta, TNT2 M64) preusmerili na MX 100. Rezultat vsega tega je bil, da se je Vanta čip vrnil med žive in je še vedno na...

4 komentarji

Pomladna linija

NvNews - Nvidia bo danes objavila svojo pomladno linijo grafičnih kartic. Tukaj ne gre za načrte, ampak za dejanske proizvode, ki jih bo Nvidia ponujala to pomlad. Izbirali bomo lahko med:
  • GeForce2 MX 200 je bila objavljena 6. marca in cilja na nizkoproračunske sisteme. GeForce 2 MX 200 je nastala ob ločitvi legendarne GeForce MX družine na dve veji: MX 200, ki je manj zmogljiva in MX 400, ki je bolj zmogljiva. Njena cena ni višja od $100. Jedro deluje pri 175MHz, pomnilnik pri 166Mhz in deluje z 32MB 64bit-nega RAM-a.
  • GeForce2 MX 400 je druga veja GeForce2 MX družine. MX 400 je bolj zmogljiva verzija GeForce2 MX in je tudi bila objavljena 6. marca. Kartica stane okoli $130 in je namenjena srednje dobrim sistemom. Kartica podpira Nvidiino dvomonitorsko tehnologijo TwinView. Njeno jedro deluje pri 200MHz, pomnilnik pri 166MHz, kartica pa ima 64MB 128bit-nega SDRAM-a.
  • GeForce2 Pro je naslednjica GeForce2 GTS, ki je Nvidia ne proizvaja več. Kartica spada v visoki srednji razred in stane okoli...

14 komentarjev

Zarečenega kruha se največ poje

X-Bit Labs - To očitno velja za Hercules. Se še spomnite, kako je govoril, da ne bo proizvajal kartic na GeForce2 MX200/MX400 jedru? Da bo izdeloval le Kyro/Kyro II kartice za srednji cenovni razred. No, sedaj se je odločil, da bo nekaj kartic z Nvidia GeForce2 MX 400 čipom le izdelal.
To pa zato, ker je Nvidia prenehala s proizvodnjo GeForce2 MX čipov. Izdeluje le še MX200 in MX400 čipe. Tako bo Hercules kmalu začel s prodajo grafične kartice na MX 400 čipu z 32MB RAM-a za okoli $135.

6 komentarjev

GeForce2 MX100

X-Bit Labs - Poznamo že MX400 (podoben zdajšnjemu GeForce 2 MX-u) in MX200 (podoben današnji Riva TNT2). Danes pa so se pojavile govorice, da bo Nvidi-a objavila nov čip ekstemno nizkega cenovnega razreda. Imenoval se bo GeForce2 MX100. Zamenjal naj bi Riva TNT2 M64. Čip bo na sebi nosil DDR SDRAM pri 166MHz frekvence. Spominsko vodilo pa je (na žalost) le 32-bitno. Proizvajalce zato skrbi hitrost zaponjevanja (bus bandwidth). Kartice bodo izšle z 8MB ali 16MB pomnilnika. GeForce2 MX100 pa ne cilja na srednij ali visoki trg. Verjetno se bo prodajala kot poceni rešitev, za že sestavljene sisteme. Tukaj so na kratko razloženi vsi razredi nove MX družine.

1 komentar

Izboljšan LeadTekov GeForce 2 GTS 64 Mb

Target PC - Izboljšan v tem, da je na njem 64 MB 5.5 ns DDR RAM - a, kar pripomore k večjim hitrostim le - tega in posledično tudi višji hitrosti renderiranja, saj je pomnilnik ozko grlo današnjih grafičnih pospeševalcev. Na kartici so še tri LED diode, ki pokažejo, kdaj je kartica vključena, če je zaznala kako napako in če dela v AGP 4x načinu, na njej pa je še orenk hladilnik z ventilatorjem. Lepo. Celoten test si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Kitajski GeForce2 mutanti

X-Bit Labs - Prav zanimivo je videti, kako nekateri proizvajalci trdijo da nekaj ni možno, potem pa drugi naredijo ravno to in sem jim za hrbtom hahljajo. Nvidia je, recimo, vseskozi zatrjevala, da GeForce2 GTS kartice ne podpirajo SDRAM pomnilnika. Potem pa se prikaže neko neznano kitajsko podjetje, UNIKA, in najavi kartico, zaradi katere vodilni v Nvidii še zdaj ne morejo spati. Samo poglejte si tega mutanta: GeForce2 Pro pri 200MHz, 32MB 5.5ns SDR SDRAMa pri 190MHz. Urg ? Še več... na kartici obstaja poseben jumper, s katero ID čipa spremenite iz GTS Pro v Quadro2 Pro. Heh jop, niče več lotanja in premikanja majhnih uporčkov, samo en jumper je potrebno premakniti. Cena zadeve? Okoli $120, kar je v bistvu cena MXa. Jaome . Stran...

7 komentarjev

GeForce2 Pro vs GeForce2 Ultra

Legion Hardware - Nvidio bi res lahko oznašili za hiperproduktivno podjetje: samo poglejte koliko različnih modelov so iztisnili iz svojega zadnjega procesorja. Dva zadnja, Pro in Ultra sta si med seboj v bistvu zelo podobna in zato se postavlja vprašanje kakšne so dejanske razlike ter ali se izplača vložiti tistih dodatnih $100 v Ultro. Na to vprašanje so poskušali odgovoriti na Legion Hardware s svojim primerjalnim testom. Meni osebno bi še MX čisto zadostoval .

0 komentarjev

Per pixel lighting v praksi

FullOn3D - No ker v mojem prejšnjem članku ni bilo kakšnih konkretnih primerov iger, ki bi uporabljale per pixel lighting (dot product 3), se bom sedaj malo oddolžil z dvema screen-shotoma iz Giants: Citizen Kabuto. Tukaj boste našli primerjavo med sliko na Voodoo 5 5500 in GeForce 2 Ultra. Per pixel lighting v akciji, razlika pa očitna!! Ko bi bilo več takih iger... In kdo ima sedaj najlepšo sliko?

10 komentarjev

3dfx umika Voodoo-je

Voodoo Extreme - 3dfx počasi resno zapira svoja vrata. Na Best Buy so tako s prodajne liste že umaknili celotno linijo Voodoo-jev od (Voodoo 3 2000 pa vse do Voodoo 5 5500). Tukaj! Pa še slaba novica za vse lastnike dotičnih kartic: 3dfx bo prenehal z tehnično pomočjo po 15. februarju... Upajmo, da bo kdo drug še izdajal gonilnike za Voodoo-je (Quantum 3D??)...

2 komentarja

Božično drevesce a.k.a. Wannahave

Digit Life - Kdo si nebi želel takega drevesca [:D], sicer pri meni ne bi dolgo ostal tako poln, ampak vseeno. Od leve proti desni začenši zgoraj si sledijo:
  • S3 Savage4
  • NVIDIA GeForce2 GTS
  • NVIDIA GeForce2 MX PCI
  • NVIDIA GeForce2 Ultra
  • Matrox G400
  • 3dfx Voodoo4 4500
  • NVIDIA GeForce2 Pro
  • NVIDIA GeForce256 DDR
  • NVIDIA GeForce256 SDR
  • 3dfx Velocity100
  • 3dfx Voodoo5 5500
  • ATI Radeon DDR
  • NVIDIA GeForce2 MX
  • STM KYRO
  • NVIDIA GeForce2 MX DDR
  • S3 Savage2000
  • ATI RAGE128 Pro
  • ATI Radeon SDR
  • 3dfx Voodoo3 3000
  • NVIDIA GeForce2 GTS 64MB
  • NVIDIA Riva TNT2 Ultra
  • NVIDIA Riva TNT2 M64
Koliko novcev bi odšteli za to? ... brez komentarja [:D]

5 komentarjev

GIGABYTE GA-7ZMM Matična plošča

Jaz - Gigabyte predstavlja novo matično ploščo, ki je namenjena kupcem, ki jim je pri nakupu najpomembnejša cena in ne toliko kvaliteta. Seveda gre za MP z integrirano grafiko in zvokom. Za grafiko poskrbi integriran S3 Savage4 3D in S3 Savage2000 2D grafični čip, za zvok pa so vgradili Creative CT5880 ki podpira 4 kanale na izhodu. Plošča je zgrajena okrog VIA-inega KM133 čipovja, ki poskrbi za podporo 4-im USB priključkom, ima 2 kanalni UATA 33/66/100 IDE krmilniik, 3 PCI, 1 AGP, 1 AMR in 2 DIMM reže za max. 1gb SDRAM. Ima pa tudi eno zelo zanimivo funkcijo, ki omogoča flashanje biosa direktno iz Windows (luštno ... wanna have). Kot sem že rekel, plošča ni namenjena hardcore overclockerjem in hardcore gamerjem, toda če ste omejeni z tanko denarnico, je to lahko vaša izbira. Link !

1 komentar

Test grafikulj

Jaz - Pri Slo-Techu smo se spet podali v svet grafikulj in naredili že zelo potrebni primerjalni test trenutno aktualnih grafičnih kartic. Na testu so se znašle 4 kartice: ATI Radeon 64 VIVO, 3DFX Voodoo5 5500, Winfast GeForce2 GTS in Winfast GeForce2 MX, ki smo jih pošteno zmrcvarili in primerjali med seboj ter seveda na koncu podali zaključno modrost. Ogled obvezen!

18 komentarjev