»

ZDA želijo prepovedati vso kitajsko programsko in strojno opremo v avtomobilih

Slo-Tech - Ameriško ministrstvo za trgovino želi prepovedati uporabo kitajske programske in strojne opreme v novih avtomobilih, s čimer naj bi domnevno izboljšali nacionalno varnost. Hkrati bi s tem zaščitili druge proizvajalce, saj bi se znebili vseh kitajskih konkurentov. Ne gre le za kitajske proizvajalce avtomobilov, temveč vseh komponent, ki se vgrajujejo v avtomobile, tudi če so ti drugih znamk.

Bidnova administracija se boji, da Kitajska prek programske in strojne opreme zbira podatke o Američanih. Večina modernih avtomobilov je namreč povezana v internet, zato bi lahko v primeru okužb ali zlonamerne programske opreme sproti poročali o opažanjih. Bela hiša je zato že februarja letos naročila preiskavo, ali uvoz kitajskih vozil s tehnologijo za povezljivost z internetom predstavlja grožnjo za nacionalno varnost. V ekstremnih scenarijih se omenja prava apokalipsa, ko bi sovražni akter na daljavo prevzel nadzor nad vozili in povzročil nesreče in zablokirane ceste.

Najenostavnejša...

89 komentarjev

Volvo opustil idejo o zgolj električnih vozilih po letu 2030

Slo-Tech - Volvo je še pred tremi leti zatrjeval, da bodo po letu 2030 proizvajali le še električne avtomobile. Cilj se sedaj odmika, tudi po tem datumu pa bodo proizvajali vsaj še hibridna vozila, so povedali v švedskem velikanu, ki je sedaj v kitajski lasti. Povpraševanje po električnih avtomobilih se sicer v Evropi umirja, k čemur so prispevale tudi nižje subvencije, dražja vozila, počasno širjenje polnilne infrastrukture in carine na kitajska vozila. Te sicer prizadenejo tudi Volvo, ki je v kitajski lasti in ima tovarne v tej državi.

Investitorji najave niso dobro sprejeli, saj je delnica v zadnjem tednu dni izgubila skoraj desetino vrednosti, podjetje pa je sedaj vredno tikrat manj kot leta 2021. Volvo sicer napoveduje, da bodo leta 2030 več kot 90 odstotkov njihovih avtomobilov predstavljali električni avtomobili in priključni hibridi, preostanek pa bodo klasični hibridi.

Direktor podjetja Jim Rowan poudarja, da še vedno verjamejo v električno prihodnost, a da je pot do tja bolj...

109 komentarjev

ZDA želijo še zaostriti sankcije zoper Huawei

Slo-Tech - ZDA razmišljajo o zaostritvi ukrepov zoper Huawei, ki mu je že danes prepovedano uvažati komponente iz ZDA, kar ga omejuje tako pri strojni opremi (čipi) kakor programski opremi (Android). Reuters poroča, da želijo ZDA prepovedati tudi tujimi (torej neameriškim) dobaviteljem, da bi poslovali s Huaweijem. Tak primer je tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki sodi med največje na svetu. Za zdaj so tovrstni ukrepi še v fazi načrtovanja, zato ni nujno, da se bodo tudi dejansko zgodili.

Ukrep bi lahko dosegli s spremembo Foreign Direct Product Rule, s čimer lahko ZDA postavljajo omejitve na izvoz v tujini izdelanih izdelkov, če vsebujejo komponente ameriške tehnologije ali programsko opremo, ki zapade pod ameriške zakone. V konkretnem primeru bi ZDA od tujih podjetij (npr. TSMC), ki pri proizvodnji čipov uporabljajo ameriško tehnologijo, da za izvoz Huaweiju pridobijo posebno ameriško licenco. V Huaweiju in TSMC-ju so se zavili v molk in "hipotetičnih" situacij ne komentirajo. Tudi...

111 komentarjev

Applovi četrtletni rezultati slikajo negotovo prihodnost

vir: Wikipedia
Apple - Zadnje četrtletje poslovnega leta 2018 se za Apple ni izteklo prav bleščeče, zlasti ne za družbo, ki je bila pred slabega pol leta razglašena za prvo bilijon dolarjev vredno zasebno podjetje. Da bodo rezultati slabši, se je sicer vedelo že kmalu po novem letu, ko je bilo vodstvo prvič v zadnjih šestnajstih letih primorano popraviti kvartalne napovedi, za kar so okrivili ohlajanje kitajskega trga in slabšo prodajo iPhonov.

Skupni prihodki četrtletja so tako znašali dobrih 84 milijard, kar je 5 % manj kot v enakem lanskem obdobju, dobiček pa se je ustavil tik pod 20 milijardami, kar je pol odstotka manj kot lani. Če pogledamo malo podrobneje, so iPhoni v prihodke prispevali 52 milijard, kar pomeni 15 % padec...

97 komentarjev

Trumpove carine ujezile ameriško združenje polprevodnikov

vir: Wikipedia
Reuters - Ameriška administracija namerava 6. julija pričeti s pobiranjem carin na nekatere vrste uvoženega blaga, s čimer se je že zapletla v celo vrsto bilateralnih sporov, denimo z EU, Mehiko in Kanado, pa seveda s Kitajsko. 25 odstotne carine bodo namreč uvedene tudi na polprevodnike in povezane izdelke, katerih vrednost letnega uvoza v ZDA ocenjujejo na 16 milijard dolarjev.

A ameriško združenje Semiconductor Industry Association (SIA) je opozorilo, da gre za v veliki meri pljunek v lastno...

20 komentarjev

ZTE reševal sam Trump

Slo-Tech - Ko je kitajskega proizvajalca mobilnih telefonov ZTE doletel sedemletni ukrep prepovedi uporabe ameriških komponent v svojih izdelkih, je imelo to tako hude posledice, da je ZTE napovedal domala ukinitev proizvodnje. Tako drastično kazen si je ZTE prislužil, ker je kljub ameriškim sankcijam zoper Iran in Severno Korejo omenjenima državama prodajal izdelke, ki so vključevali ameriške komponente in o tem lagal. Prvotno pogojna kazen se je kasneje udejanjila, ko je bil ZTE tarča tudi očitek o vohunjenju in predajanju informacij o ameriških uporabnikih kitajski vladi. Sedaj pa se je v nenavadnem zasuku dogodkov za rešitev podjetja zavzel kar ameriški predsednik Donald Trump.

Potem ko je ZTE minuli teden napovedal...

73 komentarjev