»

Audible bo zvočne knjige snemal z reprodukcijo glasov zvočnih igralcev

Slo-Tech - Ponudnik zvočnih knjig Audible bo začel uporabljati umetno inteligenco za pripravo zvočnih zapisov, za kar bodo uporabljali glasove dejanskih zvočnih igralcev. V ta namen so že kontaktirali nekaj znanih zvočnih igralcev v ZDA, ki bodo posodili svoje glasove za urjenje umetne inteligence. Tako bo možno precej hitreje in ceneje izdelovati zvočne knjige. Projekt se začenja ta teden.

Amazon, ki ima v lasti Audible, je lani začel avtorjem, ki knjige izdajajo v samozaložbi, ponujati nekaj podobnega. Njihove knjige lahko prebere virtualni glas, podoben kot slovenski eBralec, ki deluje zelo dobro, a se še vedno čuti kovinski prizvok. Storitev so pisci zelo dobro sprejeli in do danes je takšnih knjig že več kot 40.000. Vendar pa velika večina knjig v samozaložbi zvočne knjige nima - takšnih je kar 96 odstotkov.

Doslej je Audible uporabljal le popolnoma sintetične glasove, medtem ko za reprodukcijo človeških glasov ni imel avtorskih pravic. Z novim projektom bodo pridobili tudi te. Sinteza...

7 komentarjev

Amazon omejil število knjig za avtorje v samozaložbi

Slo-Tech - Po aferi z lažnimi knjigami o gobarjenju, ki so jih nepridipravi sestavili kar z umetno inteligenco in nato prodajali na Amazonu, ob tem v nevarnost spravljali vse kupce, je Amazon ukrepal. Iz podjetja sporočajo, da so omejili število knjig, ki jih lahko objavi in v samozaložbi prodaja posamezni avtor. Po novem je meja pri treh naslovih na dan.

Amazon je v sporočilu za javnost zapisal, da sicer niso zaznali povečanja števila naslovov, a spremembe uvajajo zaradi preprečevanja zlorab. Prek KDP (Kindle Direct Publishing) je namreč možno knjigo založiti in prodajati na Amazonovih straneh brez kakršnihkoli ovir. Za zdaj bo meja pri treh naslovih na dan, a bodo to mejo še spreminjali, če bo to potrebno.

Ob tem dodajajo, da aktivno spremljajo dogajanje na področju umetne inteligence in njen vpliv na branje, pisanje in objavljanje. Sprememba bo vplivala na zelo majhno število avtorjev, menijo v podjetju. Cilj je seveda preprečiti kopičenje nesmiselnih knjig, ki jih piše umetna...

15 komentarjev

Umetna inteligenca prihaja na YouTube

Slo-Tech - Google preizkuša različne uporabe umetne inteligence, pri čemer je ena izmed tarč tudi YouTube. Z umetno inteligenco bomo v prihodnosti dobili boljše opise videoposnetkov. Za zdaj gre za pilotni projekt, ki je omejen na nekaj posnetkov v angleščini. Google bo uporabil umetno inteligenco za avtomatično izdelavo povzetkov videoposnetkov, s čimer bodo uporabniki dobili bolj verodostojno informacijo o vsebini kakor opis, ki ga pripravi avtor. Opisi seveda ostajajo. Za zdaj bo te povzetke videlo sorazmerno malo uporabnikov.

Pilotni preizkus se je začel ta teden, Google pa poziva uporabnike k povratni informaciji, kakšni se jim zdijo povzetki. Nove funkcije lahko preverimo na strani youtube.com/new, pri čemer ni jamstva, ali bomo videli vse. Google namreč funkcije izdaja postopoma in po geografskih območjih. Za nekatere funkcije pa je potrebna naročnina na YouTube Premium. To ni edina storitev, kjer bo Google uporabljal umetno inteligenco. Podobno bo opise pisala tudi za Play Store.

Druga novost pa bo avtomatična sinhronizacija. Google je že lani napovedal storitev Aloud, sedaj pa je praktično nared. Za zdaj podpira portugalščino in španščino, kmalu pa bi lahko tudi indonezijščino in hindujščino, kasneje pa še več jezikov. Aloud...

25 komentarjev

Skupnostno financiranje in povratek stare garde

Richard Garriott kot astronavt

Slo-Tech - Neodvisni razvijalci iger so v skupnostnem financiranju (crowdfunding) našli velikanski potencial. V zadnjih letih je bilo na Kickstarterju, Indiegogo in drugih platformah za skupnostno financiranje nepregledno število igričarskih projektov, ki pri založnikih niso (ali pa ne bi) našli interesa in podpore. Tudi pri ljubiteljih iger se je koncept dodobra prijel: za igro plačati več mesecev (ali celo let) pred izidom je postalo nekaj običajnega, preizkušanje zgodnjih alfa in beta verzij in soustvarjanje iger s sporočanjem hroščev in s komentiranjem na forumih pa je na spletu že skorajda vsakdanjik.

Svojo kupico je temu trendu pristavil še Valve s svojim Steam Greenlight in Early Access, ki...

28 komentarjev

Kindle Unlimited avtorjem porezal prihodke

The New York Times - Kindle je poleti uvedel storitev Kindle Unlimited, ki podobno kot Spotify za glasbo za e-knjige uvaja možnost neomejene izposoje za 10 dolarjev mesečno. Za bralce je storitev ugodna, če letno preberejo več kot petnajst knjig, medtem ko so avtorji, ki knjige izdajajo v samozaložbi, precej manj navdušeni nad novostjo. Njihovi zaslužki so se po zaslugi novosti več kot prepolovili.

Problem je seveda širši, moderna tehnologija oziroma Amazon ga le potencirata. Ustvarjanje del, ki jih je po nastanku mogoče z minimalnimi stroški reproducirati in ki jih lahko uživa neomejena množica ljudi, prinaša hudo konkurenco. Medtem ko lokalnemu polagalcu ploščic ni treba biti najboljši na svetu ali vsaj v državi, da ima dovolj dela in spodobno živi, je...

32 komentarjev