»

Qualcomm razmišlja o nakupu dela Intela

Slo-Tech - Po poročanju Reutersa se Qualcomm zanima za nakup Intelovega dela, ki se ukvarja z načrtovanjem čipov. Intel ima sicer več oddelkov in je eno redkih podjetij, ki še vedno pod isto streho združuje tako načrtovanje novih čipov kakor tudi livarne, ki ne proizvajajo le lastnih čipov, temveč tudi čipe za druge proizvajalce. Slednji del za Qualcomm ni zanimiv, prvi pa precej bolj.

Intel je trenutno v težkem položaju, saj podjetje posluje z izgubo, izgublja boj s konkurenti in na veliko odpušča. Konsolidacija njihovega poslovanja je na primer vključevala prodajo deleža v ARM-ju, spogledujejo pa se tudi z drugimi odprodajami. Izključena ni niti razdelitev podjetja. To so začutili tudi drugi igralci, ki so ogledujejo zanimive kose podjetja. Qualcomm se po Intelovih zatrjevanjih uradno še ni obrnil na Intel, v Qualcommu pa navedb ne komentirajo. Po neuradnih podatkih še vedno preučujejo različne scenarije in lahko še spremenijo mnenje.

Intelovo minulo četrtletje je bilo katastrofalno, zato...

22 komentarjev

Intel želi nazaj na veliki oder - z novimi tovarnami

Slo-Tech - Mimo so časi, ko je bil Intel nesporen vladar, AMD pa zaokrožitvena napaka na trgu procesorjev. V zadnjih letih ni zgolj AMD pripravil procesorjev, ki so mu vztrajno najedali tržni delež, temveč ga je po desni prehitela Nvidia, ki je postala največje ameriške podjetje na področju čipov in polprevodnikov. Intelu pa nič ne gre, kot si želijo, zamude in zapleti pa se vrstijo po tekočem traku.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger, ki je na čelu podjetja dve leti, težave priznava. Dejal je, da se v črni luknji niso znašli, ker bi vse potekalo idealno. Imeli so težave z vodstvom, kadri, metodami dela in podobno. Dodal je, da je ključna napaka neuspel prehod v novo dobo dizajna in proizvodnje čipov, ki sta postala ločeni opravili. Medtem ko je Intel uspel kot podjetje, ki je počelo oboje, se je svet vmes spremenil, Intel pa se ni. In sedaj ima Gelsinger načrt.

Intel bo zgradil še več tovarn. Načrtujejo ogromna, več sto milijard dolarjev vredna vlaganja v nove tovarne, kjer bodo...

12 komentarjev

Broadcom bo kupil VMware

Slo-Tech - Broadcom je potrdil govorice in napovedal prevzem VMWara, za kar bodo odšteli 61 milijard dolarjev in obenem prevzeli osem milijard dolarjev dolga, ki ga ima tarča. Prevzem, ki bo plačan s kombinacijo denarnih sredstev in delnic, je eden največjih v zgodovini. Pred prevzemno ponudbo je bila tržna kapitalizacija VMwara 50 milijard dolarjev, od prejšnjega tedna pa je poletela za tretjino. Delnice Broadcoma so sprva izgubile tri odstotke, sedaj pa so izgubo že nadoknadile. Investitorji torej verjamejo, da bo prevzem uspel in da ne bo negativno vplival na podjetje.

Broadcom je podjetje, ki proizvaja polprevodniške čipe. S tržno kapitalizacijo 220 milijard dolarjev je sposoben kupiti VMWare, vprašanje pa je, kaj bi s tem pridobil. Spomnimo, da je Broadcom že leta 2018 za 18 milijard dolarjev kupil CA Technologies, leto pozneje pa za 11 milijard dolarjev Symantec. A če sta bili ti podjetji v zreli ali celo pozni fazi svojega življenjskega cikla, je VMware živahno podjetje, ki deluje na...

9 komentarjev

Intel prodaja portfelj patentov za pametne telefone

Slo-Tech - Intel je začel prodajati portfelj svojih patentov, ki pokrivajo povezljivost v mobilnih telefonih in sorodnih napravah. Skupek več kot 8200 patentov je razdeljen v dva portfelja. V prvem je približno 6000 patentov, ki se nanašajo zlasti na tehnologije 3G, 4G in 5G, in 1700 patentov za implementacijo brezžičnih povezav, denimo Wi-Fi. V drugem, manjšem portfelju, pa je 500 patentov iz področja polprevodnikov in elektronike. Kljub tej prodaji bo Intelu ostalo še znatno število patentov za brezžično povezljivost. Ponudbe zbirajo do začetka avgusta.

Intel prodaje uradno ne komentira, tako da ni jasno, koliko namerava za patente iztržiti. Ko je Nortel leta 2011 prodajal svoj portfelj patentov, je zanje iztržil 4,5 milijarde...

3 komentarji

Broadcom želi kupiti Qualcomm

Slo-Tech - Obeta se nam eden večjih prevzemov v tehnološki branži, saj se po poročanju Bloomberga Broadcom pripravlja na 100 milijard dolarjev težak prevzem Qualcomma. Temu primerno je cena delnic Qualcomma v petek poletela za 12 odstotkov in dosegla 62 dolarjev, medtem ko analitiki ocenjujejo, da naj bi Broadcom za podjetje ponudil okrog 70 dolarjev, deloma v denarju in deloma v lastnih delnicah.

Za Qualcomm se utegne prevzem izkazati kot odlična rešitev, saj ima podjetje v zadnjem času precej težav. Ena izmed največjih strank je namreč Apple, ki je od Qualcomma kupoval telekomunikacijske čipe za svoje iPhone. Toda zgodba z Applom se zapleta, saj ste se podjetji zapleti v tožbo, češ da naj bi Qualcomm Apple izsiljeval s previsokimi licenčninami. Qualcomm po drugi...

21 komentarjev

Apple ni največje podjetje na svetu

Apple si želi takle sedež.

Slo-Tech - Za podjetje, ki je ustvarilo največji dobiček v zgodovini, se skorajda spodobi, da postane tudi največje v zgodovini. Apple je tako postal prvo podjetje, katerega tržna kapitalizacija je presegla 700 milijard, če štejemo le podjetja, s katerimi se trguje na organiziranem trgu. Daleč zadaj je na drugem mestu naftni gigant Exxon Mobil, ki je vreden 380 milijard dolarjev. Poglejmo si od bliže to številko in predvsem, kaj se skriva v ozadju, ter zakaj Apple ni največje podjetje, pa četudi mediji trdijo drugače.

Podjetje ni enako podjetju, tržna kapitalizacija pa je tako ali tako dobro definirana, a v praksi precej nedosegljiva vrednost. Dobimo jo tako, da pomnožimo borzni tečaj delnice s številom vseh delnic in v...

46 komentarjev