»

Starlink se je uklonil in bo v Braziliji blokiral X

Slo-Tech - V Braziliji blokada X-a še traja, vmes pa dobiva tudi komične aspekte. Brazilija je namreč ob blokadi X-a, ki je posledica preiskave, prepovedala tudi rabo VPN-jev za dostop do strani mimo blokade ter zamrznila premoženje na bančnih računih podjetja Starlink. Skupna točka obeh podjetij je lastnik, to je Elon Musk, hkrati pa Starlink omogoča tudi dostop do interneta in X-a, ki ga ni želel blokirati. Sedaj se bo to spremenilo.

Starlin je na X-u sporočil, da bodo spoštovali sodno odredbo in v Braziliji onemogočili dostop do strani X. Medtem na sodišču še vedno izpodbijajo zamrznitev premoženja v državi. Zatrjujejo, da Starlink ne more biti odgovoren za ravnanje X-a niti za plačilo glob, zato naj bi bila blokada računov protizakonita. Sodišče je v petek odredilo blokado X-a, odločitev pa je v ponedeljek potrdil še senat vrhovnega sodišča. Regulator Anatel je sedaj potrdil, da tudi Starlink blokira X.

Razlog za celoten zaplet pa je X-ova nepripravljenost, da odstrani račune, ki po...

14 komentarjev

Brazilija je blokirala X

Bloomberg - Brazilsko vrhovno sodišče je v petek sprožilo začasno blokado družbenega omrežja X, ker podjetje ni zadostilo zahtevam po pravni skladnosti s tamkajšnjo zakonodajo (plačljiv vir, alternativa).

Vrhovni sodnik Alexandre de Moraes je nacionalni telekomunikacijski agenciji Anatel v petek naročil, naj ukine dostop do platforme X, in dal Applu ter Googlu 5 dni časa, da aplikacijo umakneta s svojih trgovin, čeprav je to zadnjo postavko nato umaknil. Ukrep je sledil neizpolnitvi zahteve, po kateri bi morala družba X imenovati svojega novega pravnega zastopnika v Braziliji, brez katerega podjetja tamkaj ne morejo poslovati. V Braziliji lahko nekatere ukrepe izrekajo tudi posamezni sodniki vrhovnega sodišča, pri čemer pa je de Moraesa tokrat podprl tudi preostanek enajstčlanskega sodišča. V bran mu je stopil tudi predsednik države Lula da Silva, rekoč, da morajo zakone spoštovati vsi, tudi pomembni in bogati.

Kot je mogoče slutiti iz povoda, je spor globlji in traja že dlje časa. Zaostril

86 komentarjev

X (Twitter) testira plačljivo verzijo

Slo-Tech - Družbeno omrežje X, torej nekdanji Twitter, je začelo preizkušati plačljivo verzijo strani. Pilotni projekt so začeli izvajati na Novi Zelandiji in Filipinih, kjer morajo novi uporabniki plačati en dolar na leto. V nasprotnem primeru ne morejo objavljati vsebin ali interagirati z drugimi uporabniki. Na obstoječe uporabnike sprememba ne vpliva, saj bodo še naprej lahko storitev uporabljali brezplačno.

Da si želi Elon Musk uvesti plačljivi X, ni nobena novost. O tem se na glas špekulira že več mesecev, špekulacije pa je podžigal kar Musk sam. Razlogov je več in presegajo zgolj finančni vpliv na stran. Čeprav ima X več kot 13 milijard dolarjev dolgov, je Musk v konkretnem primeru dejal, da gre za drugačen ukrep. Z njim želijo zmanjšati smetenje po platformi, delovanje botov in uravnotežiti njeno dostopnost.

Musk vse od prevzema Twitterja, ki je kasneje postal X, ponavlja mantro o botih in spamu na platformi. A hkrati so bile številne poteze po prevzemu nelogične, na platformi pa se...

40 komentarjev

Twitterjev odbor naj bi motril Muskovo prevzemno ponudbo - in jo sprejel

Slo-Tech - Kljub začetnemu odločnemu zanikanju je upravni odbor Twitterja po neuradnih podatkih naklonjen Muskovemu prevzemu podjetja, ki že ima skoraj 10-odstotni delež v podjetju. Včeraj so se začela pogajanja, poroča Reuters. Na mizi je še vedno 44 milijard dolarjev oziroma 54,2 dolarja na delnico, kar je danes njen tečaj dvignilo za pet odstotkov (na 52 dolarjev).

Začetek pogajanj ne pomeni, da se bo prevzem resnično zgodil. A intenzivno sestankovanje med Elonom Muskom in največjimi Twitterjevimi delničarji kaže, da je Musk v nameri odločen. Po neuradnih podatkih naj bi številni delničarji za tem stopili v stik s Twitterjevim vodstvom in jih pozvali, naj ne zamudijo dobre priložnosti. Muskova ponudba je namreč zelo velikodušna. Musk sicer vztraja, da je njegova ponudba resna in finančno vzdržna, a hkrati tudi zadnja in nespremenljiva. Twitterjev upravni odbor mora sicer preveriti tudi pravno ozadje, zlasti ali je Musk kršil pravila z nerazkritim nakupovanjem velikih količin delnic...

132 komentarjev

Brazilci bodo volili zgolj elektronsko

Slo-Tech - Tamkajšnje vrhovno sodišče je namreč na letošnjih volitvah popolnoma prepovedalo uporabo fizičnih glasovnic. To pomeni, da volivci za sabo ne bodo puščali papirnatih sledi, s preštevanjem katerih je mogoče razbliniti morebitne dvome in namigovanja na nepravilnosti. Sodišče se je s tem postavilo na stališče brazilske vlade, ki je pred tem svarila, da je s fizičnimi glasovnicami ogrožena tajnost volitev, eden od sodnikov pa je dvomljivce v korektnost elektronskih volitev gladko oklical za teoretike zarot.

Brazilci so delne elektronske volitve uvedli že leta 1996, do preloma tisočletja pa so papirnate glasovnice povsem izginile. Šele prenovljen volilni zakon je leta 2015 predpisal njihovo vnovično uporabo, ki naj bi jo...

75 komentarjev

Googlov brazilski šef aretiran zaradi počasnega brisanja YouTube posnetka

Pogumni Fábio Coelho Jose Silva.

vir: Globo
Globo - Fábio Coelho Jose Silva, direktor brazilske podružnice Googla (na sliki - on seveda, ne podružnica), je bil včeraj aretiran zaradi "prepočasnega odziva" na sodni nalog za odstranitev YouTube posnetka, ki lokalnega politika sredi predvolilne kampanje kaže v izrazito negativni luči. Policija ga misli po poteku 24-urnega pridržanja še danes izpustiti, v kasnejšem sodnem postopku pa mu grozi do leto dni zapora.

V spornem posnetku lahko slišimo aktiviste, kako...

7 komentarjev

Brazilija je za Linux

Slashdot - Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je znašel še pred enim problemom. V njegovi državi, kjer ima le 10% od 170 milijonov državljanov računalnik, porabijo vladne agencije za Microsoftovo programsko opremo priblibližno 30 milijonov dolarjev letno. To so ogromne količine denarja za državo, ki se ubada z revščino in kjer se vse preveč ljudi komaj preživlja. Tako nameravajo povečati količino odprtokodnih rešitev in s tem prihraniti denar, ki ga bodo lahko porabili za "hranjenje" ljudi.

Vodilni zagovorniki te poteze poudarjajo, da uporaba odprtokodnih rešitev ne bo obvezna ampak le priporočljiva. Microsoftov predstavnik je že označil to potezo kot: "... oddaljitev od svobode in svobodne izbire ..." ter trdi, da so odprtokodne rešitve dražje od njihovih. 68 kiberkafejev, ki ponujajo internetni dostop tistim, ki si ne morejo privoščiti računalnika, pa se ne strinja s tem in neovirano širi računalniško znanje podprto z odprto kodo, prav tako kakor nekateri njihovi vladni...

11 komentarjev