»

OpenAI predstavil novi model O1

Slo-Tech - OpenAI je v četrtek predstavil nov generativni model O1, ki je trenutno na voljo v izvedenkah o1-mini in o1-preview. Ključna razlika v primerjavi s predhodnikom GPT-4o je bolj celostno razmišljanje, saj je model namenoma narejen tako, da se odziva nekoliko počasneje in da premisli o celotnem vprašanju, preden izpljune odgovor. To so dosegil tako, da so ga učili na povsem novem podatkovnem nizu, hkrati pa so uporabili nove algoritme. Za zdaj še nima večmodalnosti, zato ne more analizirati fotografij ali slikati.

Hkrati je tudi precej dražji, zato bo uporaba prek API od tri do štirikrat dražja, uporabniki plačljive spletne inačice pa bodo dobili le omejeno število poizvedb na teden. OpenAI O1 v resnici še ni povsem končan, zato ga označujejo kot preview. A kljub temu je pri vprašanjih, ki terjajo celostni premislek, denimo pri reševanju matematičnih zagonetk, presenetljivo natančen. Ker pa nima dostopa do interneta in ima drugačno vrsto znanja, je manj natančen pri odgovarjanju na...

25 komentarjev

V OpenAI prestopil nekdanji direktor NSA

Slo-Tech - OpenAI je sporočil, da je njihov upravni odbor dobil novega člana. Podjetju se je pridružil upokojeni Paul M. Nakasone, ki je bil med aktivno kariero general v ameriški vojski in kasneje direktor NSA. Prav tako je bil direktor US Cyber Commanda in Central Security Service. V OpenAI bo Nakasone tudi član novoustanovljenega Odbora za varnost (Safety and Security Committee). Odbor presoja varnost prihajajočih modelov, nato pa upravnemu odboru predlaga priporočila, ki so tudi javno objavljena.

V upravnem odboru so že Adam D’Angelo, Larry Summers, Bret Taylor in Sam Altman, od marca letos pa še Sue Desmond-Hellmann, Nicole Seligman, in Fidji Simo. Edward Snowden je v objavi na X-u zapisal, da je OpenAI snel maske in da je to še en razlog, zakaj podjetju ne bi smeli nikakor zaupati.

Prav tako so v podjetju zaposlili dva nova vodilna uslužbenca. Sarah Friar, ki je dotlej delal kot finančna direktorica v Nextdoorju in Squaru, bo postala nova finančna direktorica. Novi produktni direktor...

21 komentarjev

OpenAI začel uriti nov model

Slo-Tech - Špekuliralo se je, da bi lahko GPT-5 dobili že letos poleti, a trenutno nič ne kaže na to. Ravno nasprotno, saj so iz OpenAI sporočili, da so pravkar začeli trening novega modela, ki bo nasledil GPT-4. Prihajajoči GPT-5 se je torej začel uriti, kar bo trajalo več mesecev, morda tudi leto dni. Tudi ko bo trening končan, pa GPT-5 ne bo takoj romal na splet. Pred tem ga morajo temeljito preizkusiti in preveriti, da ne počne (preveč) neumnosti, nato pa prilagoditi za končno uporabo. To vključuje tudi blokado določenih poizvedb, ki so neprimerne za širšo rabo zaradi etičnih ali zakonskih omejitev ali pa zgolj v neskladju s politiko podjetja. Po zelo optimističnem scenariju to izid postavlja v sredino leta 2025.

Ali Sam Altman govori res govori o GPT-5 ali pa morda celo o njegovem nasledniku, ne vemo. Označil ga je kot "frontier model", kar označuje sposobnejši model od trenutnih. Končni cilj podjetja je seveda ustvariti splošno umetno inteligenco (AGI), ki se bo kosala z ljudmi na vseh...

28 komentarjev

Ilya Sutskever odhaja iz OpenAI

Slo-Tech - Direktor in soustanovitelj OpenAI Sam Altman je sporočil, da se dosedanji glavni znanstvenik Ilya Sutskever poslavlja iz podjetja. Kam se odpravlja in kaj bo počel, še ni jasno. Dejal je le, da se bo posvetil projektu, ki ima zanj veliko osebno vrednost. Medtem je Altman dejal, da je Sutskever eden največjih umov te generacije, ki je ključno prispeval k razvoju podjetja. Razlogov za odhod nihče od njiju javno ni pojasnjeval.

Sutskever je bil eden izmed glavnih antagonistov drame, ki se je pred šestimi meseci dogajala v podjetju. Tedaj so skoraj čez noč odpustili Sama Altmana, čemur je sledil močan upor zaposlenih in resni opomini tudi iz Microsofta, ki je glavni vlagatelj v podjetje. Po nekaj napetih dneh, med katerimi je Altman dobil tudi zelo resno ponudbo za delo v Microsoftu, se je z vodilnimi sodelavci vrnil v OpenAI. Sutskever, ki je malodane organiziral puč, se je kasneje posul s pepelom in dejal, da je šlo za velikansko napako.

Sutskeverjevo mesto bo v podjetju zasedel...

12 komentarjev

OpenAI izdal GPT-4o

Slo-Tech - OpenAI je danes izdal novo verzijo velikega jezikovnega modela GPT-4o, ki je hitrejši in zmogljivejši od predhodnikov, ko gre za obdelovanje besedil, slik in zvoka. Tehnična direktorica Mira Murati je dejala, da bo brezplačno na voljo vsem uporabnikom, bodo pa imeli naročniki plačljive verzije na razpolago do petkrat več računske moči. Nove zmožnosti bodo javnosti predajali postopoma, začenši z besedilom.

Črka o pomeni "omni", so dodali v OpenAI. Pri obdelovanju in razumevanju besedila je enako sposoben kot GPT-4 Turbo, izboljšave pa so predvsem pri tekstu v drugih jezikih poleg angleščine. Sam Altman dodaja, da sta vmesnika za zvok in video najboljša doslej, kar je seveda treba vzeti z zrnom soli. Model je multimodalen, kar pomeni, da se enako dobro znajde v kakršnikoli kombinaciji zvoka, videa in besedila. Za razvijalce bo na voljo tudi API, ki pa bo plačljiv, a pol cenejši od GPT-4 Turbo. Razumevanje zvoka pa pomeni, da se bo možno z modelom pogovarjati kot z vsakim asistentom.
...

31 komentarjev

Anthropic lansiral tretjo generacijo modela Claude

Anthropic - Pri Anthropicu so predstavili družino velikih jezikovnih modelov Claude 3, s katero neposredno žugajo Geminiju in GPT-4.

Medtem ko se pod soji luči vrši dvoboj med navezo OpenAI-Microsoft in Googlom, ter Meta v bližini nekaj motovili z lamami, si skuša na področju velikih jezikovnih modelov svoj kos pogače odrezati tudi kopica manjših izzivalcev. Med bolj prepoznavnimi je družba Anthropic, ki so jo pred tremi leti ustanovili odpadniki iz OpenAI, ki so Samu Altmanu po povezavi z Microsoftom očitali prehitro komercializacijo. Sami razvijajo modele družine Claude, katere posebnost je vdelava spiska dodatnih zavor in smernic, po katerih naj bi se strojna pamet ravnala, čemur pravijo "constitutional AI". Zanimiva je tudi njihova dolgoročna strategija, po kateri želijo prispeti do algoritmov, ki bi se znali - vsaj na določenem ožjem področju - učiti sami in bi bili lahko osnova močnim pametnim pomočnikom. To se pravi, podobno kot pri OpenAI, le da še kanec bolj ambiciozno.

Medtem ko...

25 komentarjev

Musk v nenavadni tožbi zoper OpenAI, ker dela dobiček

Slo-Tech - Elon Musk je vložil tožbo proti OpenAI in še proti njegovemu direktorju Samu Altmanu, ki pa se bere prej kot slaba šala in ne resna tožba. Podjetju očita partnerstvo z Microsoftom, zaradi katerega naj bi podjetje zašlo s svoje poti neprofitne organizacije in postalo "de facto Microsoftova podružnica", ki zasleduje dobiček. To pa naj bi predstavljalo kršitev dogovora iz leta 2015, ki so ga podpisali Musk kot soustanovitelj, Sam Altman in predsednik OpenAI Greg Brockman. Musk sicer v OpenAI nima več nobenega lastniškega deleža.

Musk na primer trdi, da je dizajn GPT-4, ker ni javno razkrit, dejansko Microsoftov lastniški algoritem. OpenAI bi moral delovati v korist človeštva in vse svoje dosežke brezplačno odpreti javnosti, piše v tožbi. Muska seveda moti tudi, da je Microsoft v OpenAI v minulih letih vložil 13 milijard dolarjev, medtem ko je sam ustanovil podjetje xAI, ki je decembra predstavil konkurenčno storitev Grok.

OpenAI je zapustil leta 2018 zaradi nestrinjanja z vodenjem,...

45 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev