»

V Nigeriji iz pripora pobegnil eden izmed uslužbencev Binancea

Slo-Tech - V Nigeriji so pred natanko mesecem dni pridržali Nadeema Anjarwallo, ki je bil menedžer za afriško regijo v kriptomenjalnici Binance. Skupaj z Američanom Tigranom Gambaryanom je bil aretiran, ker v Nigeriji preiskujejo potencialna kazniva dejanja, ki jih je zagrešila menjalnica. Iz Nigerije so sporočili, da je Anjarwalla pobegnil iz pripora in zapustil državo.

Anjarwalla ima kenijsko in britansko državljanstvo. Po navedbah nigerijskih oblasti je državo zapustil s pretihotapljenim potnim listom, kar pa njegovi družinski člani zanikajo. Ob aretaciji so mu zaplenili britanski potni list, niso pa našli kenijskega. Iz Binancea pa so sporočili le, da so izvedeli, da Anjarwalla ni več v nigerijskem priporu in da sodelujejo z oblastmi pri razrešitvi situacije. Medtem poteka preiskava, kako je lahko Anjarwalla pobegnil iz zapora.

V Nigeriji obtožujejo Binance, da so se izogibali davkom, med osumljenci pa je kot vodilni uslužbenec tudi Anjarwalla. Binance naj bi se izogibal plačilu davka...

6 komentarjev

Starlink prihaja v Nigerijo in Mozambik

Slo-Tech - Dasiravno je Starlink namenjen internetni povezljivosti po celotnem planetu s poudarkom na manj razvitih področjih, je bil Starlink doslej na voljo v Evropi, Severni Ameriki in Oceaniji s Čilom in Brazilijo kot edinima izjemama. Sedaj pa Starlink prihaja v Nigerijo, Mozambik in na Filipine, je sporočil izvršni direktor Elon Musk. S tem se Starlink prvikrat komercialno širi v nerazvite države.

Filipi so prva država v jugovzhodni Aziji, ki je Starlinku izdala licence za uporabo potrebnega radiofrekvenčnega spektra. Nekaj ur pozneje se je Musk pohvalil, da jim je to uspelo tudi v Nigeriji in Mozambiku. Nigerijski regulator je potrdil, da je v začetku tedna odobril uporabo ustreznih frekvenc. Starlink se je registriral kot običajen ponudnik dostopa do interneta, zato bo moral licenco obnoviti čez 10 let. Po podatkih regulatorja so pogajanja trajal od lanskega maja. V Mozambiku so licence potrdili februarja letos. S tem je Starlink prispel na vse kontinente, se je pohvalil Elon Musk.

...

13 komentarjev

V Afriki izkoreninili divji tip otroške paralize

Slo-Tech - Po večdesetletnem trudu je v Afriki izkoreninjena otroška paraliza z virusom divjega tipa (v resnici so trije, a dva sta bila že pred leti). Zadnji potrjeni primer so v Nigeriji zabeležili pred štirimi leti, danes pa je ARCC (Africa Regional Certification Commission) uradno razglasila bolezen v Afriki za izkoreninjeno. Končni rezultat je omogočil program v zvezni državi Borno v Nigeriji, kjer so intenzivno cepili otroke in spremljali širjenje bolezni. Regionalni direktor afriškega dela Svetovne zdravstvene organizacije Matshidiso Moeti je dejal, da gre za velik in pomemben podvig z izjemno vztrajnostjo, potem ko so bili že mnogokrat blizu, pa se je situacija znova poslabšala. Še pred nekaj leti je bila Nigerija odgovorna za polovico vseh primerov bolezni. Edini žarišči na svetu ostajata Afganistan in Pakistan.

Izkoreninjenje divjega tipa virusa v Nigeriji je bil velikanski podvig, ki je vključeval nesebično delo zdravstvenih delavcev, ki so se morali prebiti v odročne vasi,...

74 komentarjev

V Nigeriji prijeli glavnega internetnega prevaranta

Slo-Tech - Nigerijske spletne prevare so ene najstarejših internetnih prevar, o katerih čivkajo že ptički na vejah, a nepridipravi z nekaj modifikacijami svojih shem še vedno nabirajo milijone. Ena pozitivna novica vseeno prihaja iz Nigerije, kjer so prijeli kolovodjo več mednarodnih prevar, ki so navrgle več kot 50 milijonov evrov. Štiridesetletni Nigerijec, ki je poznan zgolj pod vzdevkom Mike, je bil aretiran v mestu Port Harcourt na jugu države. V akciji sta sodelovala Interpol in nigerijska Komisija za gospodarski in finančni kriminal (EFCC).

Mike je bil vodja obsežnih operacij, ki so potekale v Nigeriji, Maleziji in Južni Afriki, pomagače za pranje denarja pa je imel v Evropi, ZDA in na Kitajskem. V njegovih...

8 komentarjev

Nigerijski spletni prevarant obsojen na 19 let

CNN - Nigerijci so pravi mojstri raznih spletnih prevar, saj so prav v tej afriški državi razvili in kasneje v podrobnosti dodelali prevaro 419. Slednja je celo svoje ime dobila po številki člena nigerijskega kazenskega zakonika. Kakorkoli, tovrstne prevare so se s preklopom s telefaksa na elektronsko pošto izjemno razpasle, tako da praktično ni človeka, ki ga kak nigerijski bogataš prek e-pošte še ne bi zaprosil za usluge pri prenosu milijonov čez mejo.

Končno se premika tudi v Nigeriji, kjer pri preganjanju teh nepridipravov niso bili ravno entuziastični. Tako mediji poročajo, da je sodišče v Ikeji v jugozahodni Nigeriji študenta Lawala Adekunia Nurudeena obsodilo na 19 let zapora, ker je opeharil 56-letno Avstralko. Slednjo je spoznal leta 2007 na spletu, ko je iskala partnerja prek spleta. Nurudeen se je pretvarjal, da je belopolti vdovec, britanski inženir, čigar žena in otrok sta pravkar umrla v prometni nezgodi. Kasneje ji je natvezil, da je zdravnik, in dejal, da se je noro...

20 komentarjev

OLPC v škripcih v Nigeriji

Groklaw - O iniciativi OLPC (one laptop per child, en prenosnik na otroka) smo že poročali. Gre za poskus računalniškega opismenjevanja otrok tretjega sveta, ki bodo prejeli poceni prenosnike (ki so se podražili s stotih na skoraj dvesto dolarjev), na katerih se bodo naučili rokovanja z računalnikom.

Sliši se odlično, a Nigerijci niso tako navdušeni. Nigerijski izdelovalec tastatur LANCOR jih obtožuje kršitve patenta in zahteva 20 milijonov dolarjev za povzročeno škodo in sodno prepoved distribucije OLPC-jevih računalnikov v Nigeriji. Slednje jim je celo uspelo, saj so na sodišču v Nigeriji sprožili obravnavo in jo OLPC-ju mojstrsko zamolčali, tako da je sodišče na podlagi enostranske predstavitve dokazov razsodilo v prid LANCOR-ju in prepovedalo distribucijo računalnikov OLPC v Nigeriji. Povzetek celotne sage si lahko preberete na Groklawu.

107 komentarjev