»

Kanada: nasveti chatbotov na lastnih straneh so za podjetja zavezujoči

Slo-Tech - Številna podjetja so na svoje spletne strani vgradila robote za pomoč uporabnikom (chatbot), ki jih poganja umetna inteligenca, zato so njihovi odgovori včasih tudi pomanjkljivi ali zavajajoči. Enega prvih sodnih epilogov smo videli v Kanadi, kjer je potnik tožil letalsko družbo, ker mu je umetna inteligenca zagotovila, da bo lahko dobil del cene vozovnice povrnjene.

Jake Moffatt je leta 2022 letel iz Vancouvra v Toronto zaradi smrti svoje babice. Air Canada ponuja popuste na letalske vozovnice, ki jih v zadnjem hipu kupimo zaradi smrti v družini. Moffatt je pomočnika izrecno vprašal, ali je upravičen do tega popusta in dobil odgovor, da to drži. V odgovoru je pisalo, da lahko v 90 dneh od izdaje vozovnice priloži dokazila, da prejme povračilo v višini popusta. Nato je poklical tudi pomoč uporabnikom, kjer mu je človeški sogovornik izračunal, da bo dobil vrnjenih približno 440 kanadskih dolarjev za vsak let. Moffatt je nato rezerviral vozovnice.

A ko je po potovanju vložil...

11 komentarjev

Epidemijo koronavirusa prva napovedala umetna inteligenca

Slo-Tech - Število žrtev najnovejšega koronavirusa (2019-nCoV), ki trenutno še večinoma pustoši po Kitajski, se je v zadnjih 24 urah podvojilo. Toda za razliko od leta 2003, ko je grozil SARS, imamo to pot novo orožje. Skakanje virusa po svetu napoveduje umetna inteligenca in pri tem ji gre zelo dobro. BlueDot je razvilo kanadsko podjetje in je na izbruh opozorilo 31. decembra. Svetovna zdravstvena organizacija je to storila 9. januarja, ameriški Center za zaščito pred boleznimi (CDC) pa 6. januarja.

BlueDot uporablja dostopne informacije, ki jih dandanes res ni malo, a se pri tem namenoma izogiba družbenim omrežjem. Tam je šuma preveč. Pobira pa informacije s portalov z novicami, dodano vrednost pa mu daje dostop do globalnega sistema za izdajo letalskih vozovnic. Tako lahko zazna, kje se pojavi kakšen izbruh virusa, in potem tudi napove najverjetnejšo pot širitve. Da se bo koronavirus širil iz Wuhana v Bangkok, Seul, Tajpej in Tokio je pravilno napovedal.

BlueDot je ustanovil Kamran Khan,...

75 komentarjev

KLM: Letite odgovorno, letite manj

Slo-Tech - Redko se zgodi, da kakšno podjetje izda reklamo, kjer ljudi prepričuje, naj njihove izdelke ali storitve uporabljajo manj. To pot se je tega lotil nizozemski nacionalni letalski prevoznik KLM v okviru nove akcije Letite odgovorno. Gre za varovanje okolja (in tudi prodajo dražjih vozovnic CO2ZERO). A za marketinško akcijo se vseeno skrivajo resnični izzivi sodobnega sveta.

Zelo malo osebnih odločitev tako močno vpliva na posameznikov ogljični odtis kakor nakup letalske vozovnice. Povratni čezatlantski let ustvari poldrugo tono ogljikovega dioksida na potnika, kar je primerljivo z letnimi izpusti ob 25-kilometrski vožnji v službo z avtomobilom. Druga velika osebna odločitev je prehranjevanje z mesom, ki prav tako poskrbi za...

62 komentarjev

Prilagajanje spletnih cen profilu uporabnikov buri duhove

The Wall Street Journal - Internet je odlično orodje v rokah osveščenega potrošnika, saj mu omogoča enostavno primerjavo cen v več trgovinah in racionalno odločitev, kje naj naroči izdelek. V principu internet dopušča, da uporabniki iztržijo najnižjo ceno in tako krepi konkurenco. Vsaj tako se je zdelo na začetku manije spletnega nakupovanja. Resnica pa je precej drugačna. Cene v spletnih trgovinah niti slučajno niso tako univerzalne, kot se zdi na prvi pogled, ampak se premeteno prilagajajo kupcem, kot smo ugotavljali že julija letos. Situacija se slabša.

Raziskava Wall Street Journala je odkrila, kako isti izdelek v isti spletni trgovini (konkretno je šlo za spenjač) stane različno, odvisno od...

56 komentarjev

BlackBerry PlayBook se prodaja bolj slabo

vir: CNet
ComputerWorld - Kanadsko podjetje RIM, ki je znano po družini izdelkov BlackBerry, se v zadnjem času spopada s precej težavami, ki bodo negativno vplivale na poslovni izid. Glavni razlog za slabe rezultate je nizka prodaja njihovega tabličnega računalnika PlayBook, ki je na voljo od aprila.

Sprva je stal 500 dolarjev, a uporabniki nad to ceno niso bili navdušeni. V prvem kvartalu dobavljivosti so jih prodali pol milijona, v drugem 250.000 in v zadnjem le še 150.000. Številke so padle kljub temu, da je RIM opazno znižal ceno, tako da je mogoče PlayBook v akcijskih ponudbah dobiti že za vsega 200 dolarjev. V izjavi za javnost pojasnjujejo, da so...

22 komentarjev

Google prevzel ITA Software

CNet - Google je objavil vest, da bodo prevzeli podjetje ITA Software, ki se ukvarja s posredovanjem informacij za popotnike različnim spletnim stranem. Za podjetje bodo v Mountain Viewu odšteli 700 milijonov dolarjev, pridobitev pa bodo uporabili za prikaz podatkov o letalskih letih in rezervacijah kart iz Googlovega iskalnika.

ITA, ki ima 500 zaposlenih, uporablja posebne algoritme in tehnologijo, s katerimi so spremenili način rezervacij vozovnic in iskanja ugodnih letih. Z njimi sodelujejo skoraj vse večje letalske družbe, storitve pa ponujajo tudi turističnim agencijam in spletnim iskalnikom. ITA vsrka vse informacije o letalskih voznih redih, cenah, zasedenosti, jih prežveči in posreduje partnerjem. Vsi ti se lahko znajdejo v težavah, če bo Google po prevzemu sodelovanje prekinil.

Google, ki želi ponuditi nakup vozovnic neposredno s svojih strani, se bo najverjetneje znašel pod drobnogledom protimonopolnih inštitucij. Zvezna trgovinska komisija je podobno dolgo preiskovala...

9 komentarjev