»

Zaradi napake v Excelu izgubili 86 milijonov evrov

Vrednost napak pri upravljanju sklada

Slo-Tech - Norveški državni sklad, kamor se stekajo presežni prihodki od prodaje nafte, je zaradi napake pri izračunu referenčnega indeksa v Excelu izgubil 980 milijonov kron, kar je približno 86 milijonov evrov. Norveški sklad je tako velik, da se tudi minimalne napake seštejejo v milijonske izgube, četudi gre za desetinke odstotkov. Sklad je velik približno 1,4 bilijona evrov, lani pa je dosegel 10-odstotni donos.

Kot piše Financial Times, pomote in napake pri upravljanju tako velika sklada niso redkost, a tokratna izstopa po velikosti. Leta 2021 so na primer ustvarili 582 milijonov kron nepričakovanega dobička, ko so zaradi računovodske napake predolgo vztrajali v delnici, ki je sicer rasla.

V prvi polovici minulega leta so na primer zabeležili 81 primerov nepravilnosti, kar je količinsko manj od povprečja, a je bil finančni učinek večji. Večina škode je odpadla na omenjeni incident v vrednosti 980 milijonov kron, sicer pa so vse izgube obsegale 1,1 milijarde kron. Poslovanje sklada je...

36 komentarjev

Norveška bo vsak dan Meti izrekla milijon kron kazni

Slo-Tech - Norveški informacijski pooblaščenec (Datatilsynet) je danes Meti začel zaračunavati globo, ki vsak dan nanese dodaten milijon kron (88.000 evrov). To so napovedali že 17. julija in dali podjetju čas do 4. avgusta, da kršitve zakonodaje o varovanju osebnih podatkov odpravi. To se ni zgodilo.

Zato bodo izrekali globo, ki se bo vsak dan povečala za milijon norveških kron, kar bo trajalo do 3. novembra. Nato bo Datatilsynet primer bržkone odstopil evropskemu regulatorju EDPB (European Data Protection Board), kar utegne primer razširiti na Evropsko unijo. Ključni problem je obdelava osebnih podatkov za ciljano oglaševanje, denimo podatkov o lokaciji ali interakciji z vsebinami na omrežju Facebook

Meta se je odzvala z napovedjo, da bodo v Evropi uporabnike vprašali, ali soglašajo s ciljanim oglaševanjem na podlagi njihovega preteklega obiska ali ne. To so morali sprejeti tudi zaradi zahtev irskega informacijskega pooblaščenca. Datatilsynet trdi, da to ni dovolj, saj da mora podjetje...

11 komentarjev

Zaradi krize 20-odstotno znižanje višine Nobelovih nagrad

The Local - Nobelovi nagrajenci poleg časti in slave, ki spremljata zapis med nesmrtne znanstvenike, mirovnike oziroma literate, vsako leto prejmejo tudi zajetno vsoto denarja. Lani je tako posamezna nagrada prinesla 10 milijonov švedskih kron (1,12 milijona evra), letos pa bo ta znesek za 20 odstotkov nižji. Razlog je izrazito neznanstven in posveten - zaradi finančne krize je donos na Nobelovo zapuščino nizek.

Kratek pogled v zgodovino. Leta 1888 je umrl Ludvig Nobel, brat precej slavnejšega Alfreda Nobela. Mnogo časnikov je napačno poročalo, da je umrl Alfred Nobel in osmrtnice niso bile nič kaj...

7 komentarjev

Pritožba skrbnikov The Pirate Baya zavrnjena

Z leve: Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm in Peter Sunde

vir: PC Pro
PC Pro - Lanskega aprila je sodišče v Stockholmu razsodilo, da je četverica, ki je skrbela za strežnike The Pirate Baya, kriva pomoči pri omogočanju dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin (assisting making available), za kar so dobili zaporne kazni po leto dni. Na razsodbo so se pritožili in jo izgubili, a jim je prizivno sodišče skrajšalo zaporne kazni in povišalo globe.

Fredrik Neij bo moral odslužiti 10 mesecev, Peter Sunde osem in Carl Lundström štiri mesece. Gottfrid Svartholm Warg se še ni uspel zagovarjati, ker je bil bolan, zato do takrat njegova kazen ostaja eno leto, kot je bilo določeno na prvi stopnji. Sodišče pa jim je povišalo globo, ki bo namesto 32 milijonov kron znašala 46 milijonov kron (pet milijonov evrov)....

153 komentarjev

Ericsson odpušča vsled slabih rezultatov

CNet - Ericsson je včeraj objavil, da bodo odpustili 1500 zaposlenih. Konec prejšnjega tedna so objavili poslovne rezultate, ki so bili nepričakovano slabi. V četrtletju, ki se je končalo decembra, je njihov dobiček upadel za kar 92 odstotkov na pičlih 314 milijonov kron (31 milijonov evrov), medtem ko so se prihodki od prodaje znižali za 13 odstotkov na 58,3 milijarde kron (5,7 milijarde evrov).

Celoletni finančni izkaz za leto 2009 kaže padec dobička za 67 odstotkov na 3,7 milijarde kron (361 milijonov evrov), medtem ko se je prodaja obdržala na istem nivoju kot leto prej, to je 206,5 milijarde kron (20 milijard evrov).

Pred približno letom dni je Ericsson že najavil, da bo na cesto poslal 5000 ljudi, sedaj pa se jim pridružuje še 1500 novih. Z odpuščanjem in krčenjem stroškov nameravajo letno prihraniti poldrugo milijardo evrov. Na mesto izvršnega direktorja so z novim letom pripeljali tudi novega človeka, ki bo Hans Vestberg, prejšnji glavni finančnik (CFO).

0 komentarjev

Opera gre na prosti trg

OSNews - Podjetje Opera Software ASA je prikazalo finančne rezultate zadnjega četrtletja preteklega leta, ki so precej spodbudni. Skoraj 29 milijonov norveških kron prihodkov pomeni več kot 100-odstotno povečanje v primerjavi s predlanskim obdobjem. Skupaj so tako ustvarili okoli 6 in pol milijonov kron dobička, predlani pa so imeli ravno toliko izgube.

Razlogov za veselje torej ne manjka in po devetih letih delovanja se je podjetje odločilo ponuditi svoje delnice na prostem trgu, ki bodo na voljo od marca naprej na borzi v Oslu. Po besedah prvega moža, Jona S. von Tetzchnerja, bo ta poteza podjetju dala nove možnosti, da se uveljavi kot vodilni igralec na področju interneta. Klik!

Melkijad, a jih zdaj lahko kupi tudi katero konkurenčno podjetje?

9 komentarjev