»

Sobotni programerski zalogaji

Sobotni-programerski-zalogaji

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Kaj: Uro in pol dolga programerska delavnica, ravno prav velik zalogaj, za katerega je zaželeno, da ste že kdaj uporabili računalnik ter, da vas programiranje z-a-n-i-m-a. Predznanje programiranja pa ni pogoj za udeležbo, ker verjamemo, da se ga lahko nauči vsak – samo začeti mora. Vsako srečanje bo strlo nov programerski oreh… ali dva… ali tri… ali štiri… In tako bomo skozi čas okrepili programerske mišice (tako v prstih kot v možganih). Sobotnih programerskih zalogajev se lahko udeležite enkrat ali večkrat. Vsebina se predvidoma ne bo ponavljala, ker si bomo vsakič pogledali nov izziv.

Za koga: Za zvedave navdušene bodoče znalke in znalce stare od 9 do 13 let.

Zaradi omejenega prostora so prijave obvezne. Sprejemamo jih preko spletne prijavnice do dneva dogodka: https://forms.gle/74RFZoLa4Z44f1Cr8

Kje: V prvem nadstropju Računalniškega muzeja.

Cena: Obisk programa je vštet v nakup muzejske vstopnice.

Vstopnice za obisk Računalniškega muzeja lahko kupite na muzejski blagajni ob...

7 komentarjev

Valentinovo v Računalniškem muzeju

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Ob pridušeni svetlobi, s pridihom romantične nostalgije, nam bodo na Valentinov večer, 14. 2. 2024, od 18. do 21. ure srca ritmično utripala v pixel grafiki ob retro igralnih izkušnjah.

To bo večer, ko vam bo dovoljeno, da se zaljubite ❣️❣️❣️

…v iskrenost retro konzol in iger za DOS, o katerih ste slišali pripovedovati druge, ki ste jih igrali v mladosti, ali pa jih (še vedno na skrivaj) igra vaša boljša polovica.

Skozi večer pa bo potekal tudi poseben retro-igričarski turnir za unikatno Valentinovo zlato disketo. 🕹️📺

Pocrkljajte se z nepozabnim Valentinovim v Računalniškem muzeju. Zagotovite si vstopnice za dogodek v spletni predprodaji: https://fienta.com/valentinovo-v-muzeju

0 komentarjev

Obletnica 40. rojstnega dne Macintosha v Računalniškem muzeju: Macintosh, hvala za miško!

Poziv k dogodku

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej - 24. januarja ob 18. uri bo v Računalniškem muzeju v Ljubljani dogodek v počastitev 40. obletnice Macintosha z okroglo mizo in gosti. Sodelujoči govorniki so: Matjaž Likeb, Matej Hrček, Jan Jagodič, Mag. Janez Damjan, Janez Starc in David Praznik.

Pridružite se nam in ostalim ljubiteljem Apple računalnikov ob proslavitvi 40. rojstnega dne Macintosha. Revolucionarnega računalnika, ki je tehnološko izražanje dvignil na nov nivo človeške kreativnosti in tako v svetu kot v Sloveniji spodbudil razvoj raznolikih storitev, tehnologij in vej miselnosti.

Razvoj Macintosha je v osnovi izšel iz skromne ideje o računskem aparatu, ki pa jo je vizija Steva Jobsa, da mora biti izvrsten izdelek namenjen osvoboditvi človeške kreativne genialnosti, spremenila v začetek revolucije hišnih računalnikov. Tako je Macintosh kot prvi na trg dostavil računalnik z grafičnim vmesnikom, tipkovnico ter ta-dam, ta-dam miško.

Oglejte si časovno premico razvoja Macintosha in njegovih predhodnikov preko izbranih...

47 komentarjev

Dr. Enigma Hacking Demo v Računalniškem muzeju (četrtek, 25. maja ob 18h)

Enigma I (foto: Alessandro Nassiri, CC BY-SA 4.0) in Mehano Barbie pisalni stroj

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Navdušujoče ilustrirano predavanje o razbijanju Enigminih šifer z demonstracijo izvirnega, ikoničnega šifrirnega stroja Enigma, ki je krojil usodo 2. Svetovne vojne. ... in manj znan nedolžen otroški pisalni stroj znamke Barbie, izdelan v Sloveniji. Poleg številnih funkcij za oblikovanje besedila, kot so razmik med črkami in podčrtavanje, je bila ta otroška igrača zmožna kodiranja in dekodiranja tajnih sporočil z uporabo vgrajenega načina šifriranja.

Enourno predavanje o Enigmi nas bo popeljalo skozi njeno zanimivo zgodovino, tehnično razlago in človeško zgodbo za enim najpomembnejših razdiranj šifer na svetu. Sledi pol ure dolga demonstracija dr. Baldwinovega osebnega stroja Enigma, kjer si ga bo občinstvo lahko ogledalo, ga fotografiralo, in se ga dejansko dotaknilo, preizkusilo resnično, pristno Enigmo ter zastavilo dodatna vprašanja.

Dr. Mark Baldwin (znan tudi kot dr. Enigma) je svetovni strokovnjak za Enigmo in profesionalni govorec z 20-letnimi izkušnjami. Skupaj s svojim...

9 komentarjev

Čisto pravi Računalniški muzej v Ljubljani

Slo-Tech - Saj ni res, pa je: tudi Slovenija je dobila čisto pravi računalniški muzej!
Korenine muzeja segajo v zlate čase Kiberpipe, v leto 2004. Od takrat so njegovi prostovoljci in prijatelji muzeja donirali in zbrali najbogatejšo zbirko informacijske dediščine v Sloveniji. Ta šteje že preko 6500 primerkov strojne in programske opreme, računalniške literature in revij pa tudi zabeležene ustne zgodovine. Danes ima muzej lastne, na novo prenovljene prostore na 700 m2 v treh etažah.



V kolikor kanite pogledati čudesa digitalne preteklosti je pravi naslov Celovška cesta 111 zraven Kina Šiška. Zaenkrat je za obiskovalce odprt vsak četrtek in petek 15-21h ter ob sobotah 9-15h. Tam lahko v živo raziskujete in uporabljate staro programsko opremo, kjer ne smete zamuditi rekonstrukcije klicnega dial-up interneta in surfanja po arhivskih spletnih straneh prek Netscape Navigatorja in ustvarjanja ASCII arta na kultnem slovenskem terminalu Paka 3000. Skupaj z uradno otvoritvijo 18. junija je v svojo...

18 komentarjev

Četrti No-lan party v Kiberpipi - C64 party

Kiberpipa - V ponedeljek, 10. 12. 2007 ob 17.00 se bo v Kiberpipinem računalniškem muzeju na Kersnikovi ulici začel že četrti tradicionalni No-lan party. Za kaj sploh gre? No-lan party je družaben dogodek za vse gejmerske generacije, kjer se lahko prijavljeni tekmovalci pomerijo v izbranih legendarnih računalniških igrah. Kako smo se imeli na prejšnjem No-lanu si lahko ogledate v Kiberpipini spletni galeriji.

Tokrat bo malenkost drugače. Za en večer bomo pozabili na PCje in se...

14 komentarjev

Otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja

Slo-Tech - V petek, 16. 12. ob 19.00 ste vabljeni v Kiberpipo na predavanje, ki bo osvetlilo dogajanje v zvezi z računalniškem muzejem ter debato o računalniški zgodovini in težavnosti pri iskanju resničnih podatkov v zvezi z računalniki starejšega datuma. Ob 20:00 pa na uradno otvoritev Kiberpipinega računalniškega muzeja.

Po krajši predstavitvi muzeja, muzejskih eksponatov, knjižnice in ogledu prostora se bomo zaklepetali ob pijači in prigrizkih. Vljudno vabljeni vsi nostalgiki, ljubitelji domačih računalnikov, igric in vsi ostali, ki ste si od nekdaj želeli vedeti, zakaj se je tipkovnica ZX Spectruma ljubkovalno imenovala "radirka".

33 komentarjev