»

Zaradi prestopnega dne računalniški hrošč ohromil bencinske črpalke na Novi Zelandiji

Slo-Tech - O računalniških zmedi zaradi datuma smo nazadnje resneje pisali pred četrt stoletja, ko je strah pred hroščem tisočletja domala ohromil svet, na koncu pa se na silvestrovo konec leta 1999 ni zgodilo nič. Precej manj radikalen datum je 29. februar, ki napoči vsako četrto leto, a tudi ta se računalnikom lahko zatakne. Na Novi Zelandiji danes skoraj pol dneva niso mogli točiti goriva na samopostrežnih bencinskih črpalkah, ker so odpovedali plačilni terminali. Razlog je bil - datum.

Ni še povsem jasno, kaj se je zgodilo, poznamo pa anamnezo. Vsi bencinski servisi, ki so uporabljali plačilne terminale podjetja Invenco, so obstali. Plačevati je bilo možno zgolj na servisih, kjer so imeli tudi človeškega trgovca ali kjer so uporabljali opremo drugega proizvajalca. Izvršni direktor Invenca John Scott je potrdil, da so imeli težave z delovanjem in da so morali urgentno izdati popravek programske opreme, o podrobnostih pa ni povedal nič.

Težave so trajale približno 10 ur, začele pa so se...

13 komentarjev

Ob obletnici Lotusa 1-2-3 o združljivosti in prestopnih letih

Slo-Tech - Pred dva tisoč leti so bili prepričani, da bo leto 1900 prestopno leto. Leta 46 pred našim štetjem izumljeni julijanski koledar je vsako četrto leto določil kot prestopno leto, s čimer je povprečno trajanje leta v koledarju 365,25 dni. To je precej blizu dejanski dolžini tropskega leta (365,242 dni), a še vedno vsakih 400 let pridela približno tri dni napake. Zato je leta 1582 predstavljeni gregorijanski koledar dodal izjeme, da so stoletna leta neprestopna, razen če so deljiva s 400. Leta 1200, 1600 in 2000 so tako prestopna, 1700, 1800 in 1900 pa niso.

Vpišite v Excel datum 29. 2. 1900 in Excel se ne bo pritožil, temveč se bo strinjal, da je to normalni dan. Sreda, če smo bolj natančni. V resnici je torku, 28. 2. 1900, sledila sreda 1. 3. 1900. Excel začne šteti leta 1900, zato ni velike katastrofe, da so vsi dnevi v januarju in februarju 1900 premaknjeni za en dan v tednu. Obstaja tudi drug način, kjer Excel kot dan 1 obravnava 1. 1. 1904, s čimer ta težava odpade. A v...

6 komentarjev

IBM prodaja Notes, Domino in druge aplikacije za podjetja

TechCrunch - Kupec je indijsko podjetje HCL Technologies, s katerim sicer IBM že nekaj let sodeluje pri petih projektih. Razlog za prodajo je najverjetneje ta, da Veliki Modri potrebuje svež kapital za dokončanje prevzema Red Hata, ki so ga napovedali konec oktobra in za katerega bodo plačali epohalnih 34 milijard ameriških dolarjev.

Med prodanimi programskimi paketi so še Appscan, BigFix, Unica on-premises, Commerce, Portal in Connections. A najbolj je pri tem zazvenelo ime Notes, saj je bila programska oprema pod imenom Lotus Notes razvita že daljnega leta 1989 in je orala ledino v t. i. enterprise segmentu. Notes so v delovna okolja prve vpeljale sodelovanje, pa medsebojno pošiljanje sporočil in so tedaj bila ena od pomembnejših...

22 komentarjev

Danes ponoči prestopna sekunda

Slo-Tech - Danes ponoči ob 2.00 uri po slovenskem lokalnem času bomo po vsem svetu dodali prestopno sekundo, tako da bo ura pri nas tekla 1:59.59, 1:59.60, 2:00.00. Prestopna sekunda bo torej za eno sekundo podaljšala današnjo noč, kar je potrebno za uskladitev civilnega časa z dejanskim sončnim časom, ki je definiran glede na rotacijo Zemlje. Prestopne sekunde po potrebi dodajamo konec junija in konec decembra, v povprečju pa dodamo eno na slabi dve leti.

Prestopne sekunde smo začeli dodajati leta 1972, ko je bil definiran univerzalni čas UTC tako, da je ustrezal greenwiškemu času (GMT). Sončni čas, ki ga morajo UTC in civilni časovni pasovi zasledovati, je definiran tako, da je Sonce ob poldnevu...

71 komentarjev

Elektronske preglednice so stare 30 let

VisiCalc

vir: Wikipedia
Slashdot - Elektronske preglednice, katerih najbolj znana urejevalnika sta dandanes Microsoftov Excel in OpenOfficeov Calc, so letos naokrog že trideseto leto, piše Slashdot. Začelo se je s programom VisiCalc, ki sta ga za Apple razvila in distribuirala Software Arts in Personal Software (kasneje so se preimenovali v VisiCorp) davnega leta 1979. Program se je dopolnjeval do leta 1983, skupaj pa so prodali 700.000 kopij, kar je za pionirsko računalniško dobo zavidljiv dosežek. John C. Dvorak v svoji kolumni preglednice sicer dolži za (pre)veliko moč računovodij in jih krivi za cel kup finančnih malverzacij ter slabo kakovost končnih izdelkov danes, češ da v veliki množici primerov tako ali tako predstavljajo fiktivne...

2 komentarja

Odkrita namembnost mehanizma iz Antikythere

Slo-Tech - Revija Nature je objavila, da je skupini grških, angleških in ameriških raziskovalcev uspelo razvozljati namembnost mehanske naprave iz 2. stoletja pr.n.š., znane tudi kot mehanizem iz Antikythere.

Mehanizem v velikosti škatle za čevlje je našel potapljač v začetku 20. stoletja. Sestavlja ga 30 bronastih zobatih koles, ki imajo do 224 zobnikov. Namembnost naprave je bila dolgo časa podvržena špekulacijam. Med drugim se je o tem razpisal tudi Arthur C. Clarke.

Odkritje namembnosti mehanizma je omogočila 3D rentgenska tomografija, ki omogoča tridimenzionalen pogled v notranjost naprave. Prav tako so optično poslikali površino in...

57 komentarjev

Googlove preglednice

Slo-Tech - Google je odprl beta verzijo aplikacije, ki je namenjena delu s preglednicami. Svoje preglednice lahko tudi delimo s prijatelji, sodelavci ali poslovnimi partnerji, ki jim dodelimo status opazovalca (kjer tabele lahko pregledujejo) ali status urednika (kjer jih lahko tudi urejajo). S tem odpadejo problemi z združljivostjo različnih različic programov za delo s preglednicami, kot npr. Excel ali Calc. Kar pa storitev naredi resnično uporabno, pa je multiediting v realnem času. Vsi povabljenci lahko hkrati delajo na preglednici, poleg tega pa sproti komunicirajo prek Googlovega klepetalnika (google chat). Poleg tega Google skrbi za samodejno shranjevanje podatkov.



Preglednice lahko izvažamo, jih stiskamo, na voljo je kup različnih...

40 komentarjev