»

Prvi Pineview netbook že pri FCC

vir: engadget
engadget - Skozi overjanje pri ameriškem FCCju mora vsaka naprava, ki za kakršnokoli komunikacijo uporablja radijske valove, kamor seveda spadata tudi v prenosnikih običajna WLAN in BlueTooth ter vedno bolj razširjen WWAN (povezava prek vgrajenega UMTS modema). FCC je bil v preteklosti že mnogokrat vir za sicer še nenapovedane izdelke, mednje pa spada tudi 250 GB različica PS3 Slim, ki jo je Sony skozi verifikacijo poskušal pretihotapiti pod drugim imenom. Tokrat je bil žrtev Lenovo, saj je FCC celemu svetu pokazal novega predstavnika serije IdeaPad, ki bo morda nosil oznako S10-3. Verifikacijo je zahteval Intel,...

15 komentarjev

Brezžična povezava s hitrostjo 1 Gbps na obzorju

Daily Tech - DailyTech pravi, da so se pojavili dokumenti o novi specifikaciji, ki sliši na ime IEEE 802.16m, ki bi naj prinesla vsaj 1 Gbps prenose proti uporabniku.

Skrivnost takih prenosov bi naj bila v t.i. MIMO tehnologiji (multiple-input/multiple-output). Trenutno se zadeva uporablja na 802.11g in 802.11n usmerjevalnikih, da dosegajo hitrosti do 108 Mbps.
IEEE komite je omenil, da ta tehnologija ni del WiMax tehnologije, bi pa naj bili tehnologiji kompatibilni.

13 komentarjev

Standard 802.11b dobil naslednika

SiOL - Organizacija IEEE je uskladila novo različico standarda za brezžična računalniška omrežja in jo poimenovala 802.11g. Slednja bo omogočala večjo prepustnost podatkov, teoretično do 54 Mbit/s, praktično pa polovico manj, a je napredek glede hitrosti predhodnika očiten. Oddahnili si bodo tudi proizvajalci naprav s standardom, ki ob lansiranju izdelkov na trg še ni uradno obstajal.

1 komentar

MacWorld San Francisco

'Prenosnik' ;-)

vir: Apple
Apple - V torek se je končal uvod v MacWorld San Francisco, kjer je Steve Jobs, predsedujoči podjetja Apple, predstavil novosti, ki so nam jih pripravili.
  • Izšla je nova različica programa Final Cut z imenom Final Cut Express. Programu, ki predstavlja standard za montažo filmov v Holivudu, so odstranili nekaj lastnosti in spustili ceno na $299.
  • Druga novost so nove različice "iAppsov". To so iMovie, iTunes, iPhoto in iDVD. Novost je pravzaprav integracija in povezava teh 4 programov: sedaj lahko v iPhoto vidimo playlisto iz iTunesov in direktno zapečemo DVD s slikami...
  • Nov internet brkljalnik Safari: ta browser naj bi bil vsaj trikrat hitrejši od IE, tako pri nalaganju strani kot pri zagonu samega programa.
  • Očitno se pri Applu počasi želijo znebiti Microsofta...

16 komentarjev

iPAQ serija 5000

Infosync - Po poročanju infoSynca naj bi HP izdal novo serijo dlančinikov iPAQ. Dlančniki še vedno nosijo Compaqovo ime, kljub združitvi s HewletPackardom. Pričakujemo jih lahko v začetku leta 2003 (v Sloveniji seveda kasneje), na voljo pa bo 6 modelov katerih specifikacije zaenkrat večinoma ostajajo neznanka.

Uspelo jim je izvedeti, da naj bi nekateri modeli omogočali GPS, GSM/GPRS in WLAN (seveda ena od teh lastnosti na model). Seveda bo vključen BlueTooth in IrDa. Količina pomnilnika pa bo v dražji različici 128MB, v cenejši pa 64MB. Klik!

3 komentarji

Brezvrvični računalnik

ZDNet - Čeprav pri prenosnikih kabli, ki iz njega štrlijo, niso ravno pereč problem (napajalnega bomo malce težje obšli), pa je vsak manjek kabla dobrodošel. HP bo v soboto javnosti ponudil svoj najnovejši abak: prenosnik Pavilion zt1000, ki se bo ponašal z ali BlueTooth ali 802.11b tehnologijo. Pričakujejo sicer večjo priljubljenost 802.11b modela, saj je modrostni zob kljub naprednosti še vedno dokaj v povojih (ne tepi me, dragi bralec; recimo raje, da BlueTooth še ni tako zelo razširjen). Vseboval bo Intelov Pentium III-M ali Celeron procesor s hitrostmi okoli 1.2 GHz, 14 ali 15 paličnim zaslonom ter CDRW/DVD ali DVD pogonom. Cene? $1.399 - $2.099. V Sloveniji?

0 komentarjev

Proizvajalci prenosnikov o Pentium III-M

The Register - Pentium III-M ali mobilni Tulatin procesorji so izšli, zato bi si bilo zanimivo ogledati, kakšni prenosniki nas čakajo v prihodnje. Do prenosnikov na mobilnem Tualatinu so do sedaj upravičena podjetja Acer, Compaq, Dell, Fujitsu, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, NEC, Sony, in Toshiba, vendar pa jih je zaenkrat le malo izdalo svoje načrte o prenosnikih na tem procesorju:
  • IBM je najavil Thinkpad T23 prenosnike. To bodo prvi prenosniki v družini T, ki bodo podpirali 802.11 brezžično povezavo, vsebovali pa bodo tudi varnostni čip za preverjanje pristnosti uporabnika. Poleg tega, bomo v novih prenosnikih videli tudi IBM-ove 48GB Travelstar diske, odlikovali pa se bodo tudi z več kot 3 urnim delovanjem z akumulatorjem. Seveda pa zaradi prej naštetih odlik ne bodo ravno poceni; cena Thinkpad T23 se bo gibala med $2,279 in $3,959.

  • HP je najavil prenosnike OmniBook 6100. Če gre verjeti HP-ju, potem bodo ti prenosniki delovali do 5 ur z enkratnim polnjenjem akumulatorja. Prenosnik bo...

0 komentarjev