»

Na Danskem so piratske skupine v velikih škripcih

TorrentFreak - Številne piratske skupine, ki so izdajale nove vsebine, so imele sedež ali pomemben del svojih sodelavcev na severu Evrope, ki je svoj čas veljal za neuradno varno zatočišče. Položaj pa se spreminja, saj je v zadnjih mesecih posebna enota danske policije (National enhed for Særlig Kriminalitet) zaostrila svoje postopanje in aretirala številne člane. Sodelujejo tudi z organizacijo Rettighedsalliancen, ki se zavzema za spoštovanje avtorskih pravic. Danska je postala ena najnevarnejših držav za pirate, piše TorrentFreak.

Pred dvema mesecema so 37-letnika obsodili na 60-dnevno pogojno kazen, ker je prek sledilnikov za BitTorrent prenašal več tisoč avtorsko zaščitenih del. Plačati je moral še 10.000 danskih kron kazni (okrog 1300 evrov). Že leta 2020 sta na Danskem ugasnili strani DanishBits and NordicBits, a sta vrzel kmalu zapolnili Asgaard in ShareUniversity. Tudi ti sta kmalu padli. Na Danskem se od leta 2020 vrstijo obsodbe uporabnikov strani za piratiziranje. Najnovejše aretacije...

91 komentarjev

Na Danskem bodo zaradi napačnih lokacijskih podatkov ponovno pregledali 10 tisoč sodb

Slo-Tech - Na Danskem bodo ponovno preverili več kot 10.000 sodnih odločitev, pri katerih so bili kot dokazni material uporabljeni tudi lokacijskih podatkov mobilnih operaterjev. Pravosodno ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da jih je policija obvestila o odkritju resnih napak v podatkih. Zaradi tega tudi naslednja dva meseca ne bodo uporabljali lokacijskih podatkov pri aretacijah ali kot dokazni material v tekočih postopkih pred sodiščem, je povedal danski pravosodni minister Nick Hækkerup. Predvidevajo, da bodo v teh dveh mesecih ugotovili, kako resne so napake in kaj jih je povzročilo.

...

32 komentarjev

Google bo gradil nov računalniški center na Danskem

Googlov center v mestu Hamina na Finskem

Slo-Tech - Google je napovedal gradnjo novega računalniškega centra, ki ga bodo čez tri leta odprli na danski obali. V kraju Fredericia na jugovzhodu Jutlandije bo leta 2021 zaživel 600 milijonov evrov vreden center. Na Danskem ima dva velika centra že Apple, in sicer prvega od leta 2015, drugi pa bo začel delovati prihodnje leto.

Google poudarja, da bo novi center v celoti poganjala energije iz obnovljivih virov. To so si zagotovili z nakupom PPA (Power Purchase Agreement) za dobavo energije iz danskih vetrnih (na morju in kopnem) elektrarn ter sončnih elektrarn. Podobno je Google storil tudi na Finskem, kjer obnovljivo energijo zagotavljajo švedske vetrne elektrarne.

Center na Danskem bo peti Googlov center. Trenutno imajo po enega v Belgiji, na Finskem, Irskem in Nizozemskem. Vsem...

13 komentarjev

Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

Europol - V usklajeni akciji so policisti iz več držav zaprli hekerski forum Darkode, kjer so si člani izmenjevali in prodajali varnostne ranljivosti, orodja za vdiranje ter ukradene informacije, obenem pa so pridržali 28 ljudi, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. S tem so odsekali lovke največjemu tovrstnemu nezakonitemu forumu, kjer je občevanje potekalo v angleščini. Na internetu sicer po ocenah preiskovalcev obstaja okrog 800 podobnih forumov, a je bil Darkode med največjimi, najbolj obiskanimi in najbolje založenimi.

Europol je potrdil, da so v operaciji, ki jo je vodil FBI in pri kateri je sodelovala evropska enota EC3 (European Cybercrime Centre), sodelovali organi pregona...

20 komentarjev

Vodja LulzSeca Sabu obsojen na leto dni preizkusne dobe

Slo-Tech - Vodja nekdanje hekerske skupine LulzSec Hector Xavier Monsegur, ki ga poznamo pod hekerskim vzdevkom Sabu, je bil včeraj obsojen na zaporno sedemmesečno kazen, ki ustreza preživetemu času v priporu, kar pomeni, da so ga izpustili. Poleg tega bo leto dni pod strogim nadzorom pri svojem delu z računalniku. Sodišče je sledilo predlogu tožilstva, ki je poudarilo, da je Sabu sodeoval z organi pregona in s svojim znanjem preprečil več kot 300 hekerskih napadov.

Ob razbitju skupine LulzSec leta 2012 je namreč FBI razkril, da so Sabuja aretirali že junija 2011 in da je vse odtlej sodeloval z njimi. Pri tem je posredoval veliko koristnih informacij, ki so med drugim vodile do aretacije Jeremyja Hammonda, ki je odgovoren za vdor...

48 komentarjev

Več podrobnosti o koordinirani akciji evropskih policistov zoper piratske strani

Slo-Tech - Znanih je nekaj več informacij o hkratnih racijah po 14 državah v Evropi, ki so jih izvedle lokalne policije in zaplenile kopico računalniške opreme iz prostorov, kjer so gostovali strežniki za nelegalno razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Poleg zasegov opreme so aretirali tudi 10 oseb, večino v Belgiji.

Tine Hollevoet, tiskovni predstavnik belgijske policije, je povedal, da so v Belgiji priprli pet oseb. Vse so stare med 25 in 30 leti in se s piratstvom niso ukvarjali zaradi finančnih koristi, ampak ker so želele vsebine brezplačno priobčiti na spletu. Skupno so nevtralizirali tudi 48 strežnikov z nelegalnim materialom, je dodal. V drugih državah je bilo aretiran še pet oseb.

Kot poroča TorrentFreak, so policisti prizadejali kar resno škodo raznim warez skupinam. Pri svojem delovanju so se osredotočili na glavne strani (topsites) in ne na posamezne izdajateljske skupine (release groups) ali njihove člane, kar pojasnjuje nizko število aretacij. Te so bile vrh...

130 komentarjev