»

OpenAI prenovil in pocenil GPT-3.5 Turbo in GPT-4 Turbo

Slo-Tech - OpenAI je izdal nekaj novih modelov svoje umetne inteligence in znižal cene za uporabo obstoječih. Medtem ko je ChatGPT za končnega uporabnika brezplačen, če do njega dostopi prek spletne strani, je dostop prek API za razvijalce drugih produktov plačljiv. Cene za vnos se znižujejo za polovico na 0,05 centa za 1000 žetonov, cene za izhod pa za 25 odstotkov na 0,15 centa za 1000 žetonov. To se sliši malo, a pri analizi daljših vsebin se število žetonov hitro nabere.

Druga novost pa sta dva nova modela. GPT-3.5 Turbo, ki ga poznamo v ChatGPT-ju, je dobil novo verzijo 0125 (25. januar), ki nadgrajuje že nekoliko starejšo 0613 (13. junij). Kaj dosti o spremembah niso povedali, razen da je verzija boljša in da ima odpravljenih nekaj hroščev, denimo težave pri vnosu besedil v nelatiničnih abecedah. Uporabniki bodo dostop do nadgrajene inačice dobili v naslednjih dveh tednih.

Še en novi model pa je GPT-4 Turbo verzije 0125, ki je za zdaj na voljo še v predogledni verziji. OpenAI je...

13 komentarjev

Amazon predstavil poslovnega sogovornika z umetno inteligenco: Q

Slo-Tech - Zdelo se je, da Amazon zaostaja za OpenAI (ChatGPT), Googlom (Bard), Microsoftom (Bing in Copilot), zato so se sedaj pridružili zabavi in merili na svoje največje stranke: poslovne uporabnike. Danes je Amazon predstavil novega pomočnika, ki uporablja umetno inteligenco. Imenuje se Amazon Q in je namenjen poslovnim uporabnikom, ne pa domačim radovednežem. Pomagati želi pri vsakodnevnih poslovnih opravilih, kot so povzemanje, izpolnjevanje obrazcev, odgovarjanje na ankete, priprava dokumentov itd.

Stališča podjetij do uporabne tovrstnih pomočnikov so različna, večinoma pa poudarjajo zadržanost do deljenja podatkov in poslovnih skrivnosti. Zato je marsikod samoinciativna uporaba tovrstnih orodij prepovedana. Amazon ima v svojih oblakih že ogromno podjetij, ki tja odlagajo kopice podatkov, ker mu zaupajo. Tod bo imel lažje delo kakor na primer OpenAI. Seveda pa lahko poslovni uporabniki v Q povežejo tudi podatke iz drugih virov, denimo Gmaila ali Slacka. Q je zato narejen z mislijo na...

10 komentarjev

Sam Altman se vrača v OpenAI

vir: Axios
Slo-Tech - Zdi se, da se je vrenje v OpenAI končalo brez velikih sprememb. Sam Altman se bo vrnil v podjetje kot izvršni direktor, potem ko so ga v petek odslovili. Hkrati pa se bo moral posloviti prvotni upravni odbor, ki ga je sprva odpustil Sama Altmana. Nadomestil jih bo novi odbor, ki mu bo predsedoval Bret Taylor, ki je bil svoj čas izvršni direktor v Salesforceu.

Tudi Sam Altman je zapisal, da so bila njegova dejanja v minulih dneh usmerjena v pomoč ekipi, da bi ostala skupaj. Ko se je v nedeljo zvečer odločil, da pot nadaljuje v Microsoftu, je bila to tedaj najboljša možnost, je dejal. Z novim upravnim odborom pa se bo vrnil v OpenAI.

Zakaj so Altmana odpustili, še vedno ni jasno. Navedeni razlog je bil zelo pavšalen, češ da naj bi neiskreno komuniciral z upravnim odborom in prikrival nekatere informacije. Tudi Microsoft kot največji investitor in 49-odstotni lastnik podjetja o potezi ni bil predhodno obveščen. V prihodnosti bosta torej v OpenAI imela večjo vlogo Sam Altman in...

12 komentarjev

Vrenje v OpenAI, usoda Sama Altmana nejasna

vir: Axios
Slo-Tech - Ni povsem jasno, kaj se dogaja v podjetju OpenAI, od koder so v petek nepričakovano odpustili soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana. Ko je odjeknila vest o njegovem odhodu, so Microsoftove delnice - ker je Microsoft najpomembnejši vlagatelj v OpenAI - hipno izgubile 16 odstotkov vrednosti, a so nato po koncu uradnega trgovanja večino izgub nadoknadile. Po neuradnih informacijah je bil Microsoftov direktor Satya Nadella besen.

V sporu naj bi bila predvsem Altman in soustanovitelj, član upravnega odbora in glavni razvojnik Ilya Sutskever. Jabolko spora je prihodnost tehnologije in hitrost razvoja, kjer Altman zagovarja drznejši in bolj komercialno usmerjen pristop, Sutskever pa bolj previdnega in manj profitnega. OpenAI ima sicer neobičajno strukturo, saj je profitna pravna osebna v lasti neprofitne fundacije. Altman naj bi se zavzemal za več investicij, tako je na primer prepričeval Softbank v milijardni vložek, česar pa odbor ni odobraval.

Kmalu po vesti o...

27 komentarjev

Ustvarili bomo lahko lastne verzije ChatGPT

Slo-Tech - Sam Altman je danes razkril, da bo OpenAI uporabnikom velikega jezikovnega modela ChatGPT omogočil ustvariti lastne verzije modela, ki se imenujejo GPT-ji. To bo možno brez znanja programiranja, saj bodo zadostovala enostavna navodila v človeškem jeziku in dodatne informacije, ki jih bomo posredovali. Nato ga usmerimo v pravo smer, saj je vsak GPT lahko namenjen specifičnim nalogam.

Novost je za zdaj dostopna naročnikom plačljive verzije ChatGPT Plus. Za zdaj podrobnosti še niso znane, a ti novi modeli bodo načeloma dostopni tudi drugim uporabnikom. Vsi bodo lahko interagirali z njimi, ne bodo pa videli zgodovine pogovorov drugih uporabnikov ali avtorja. OpenAI bo v ta namen ustvaril "GPT Store", kjer jih bomo našli in začeli uporabljati. Poslovni uporabniki (GPT Enterprise) pa bodo lahko vzpostavili lastne modele zgolj za interno rabo.

OpenAI je navedel nekaj primerov, za kaj bi se lahko posamezni modele specializirali. Tako so omenili "Writing Coach" "Sous Chef", "Math Mentor",...

12 komentarjev

Prva tožba zoper OpenAI zaradi obrekovanja v ChatGPT

Slo-Tech - Vprašanje časa je bilo, kdaj bo OpenAI doletela prva tožba zaradi navedb, ki jih bo umetna inteligenca ChatGPT halucinirala. To je znana pomanjkljivost velikih jezikovnih modelov, ki si manjkajoče informacije preprosto izmislijo, saj je njegova glavna naloga ustvarjanje besedil, ne pa faktično točnih povzetkov. Radijski voditelj Mark Walters iz Georgie, ki je eden največjih zagovornikov pravice do nošenja orožja v ZDA, toži OpenAI, ker je ChatGPT ustvarjal neresnične navedbe o njem.

Novinar Fred Riehl je ChatGPT-ju podal povezavo do resničnega primera na zveznem sodišču in prosil za povzetek. ChatGPT se je odzval z besedilom, ki je bilo neresnično, v njem pa je o Waltersu zmešal resnične informacije in laži. Med drugim je na primer trdil, da je Walters domnevno poneveril več kot pet milijonov dolarjev Second Amendment Foundation. Walters ni bil nikoli niti osumljen česa takšnega. Riehl teh informacij seveda ni objavil, jih je pa preveril. Tako je verjetno tudi Walters izvedel...

40 komentarjev

Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Slo-Tech - Medtem ko so šole v New Yorku ugotovile, da se nima smisla boriti z mlini na veter, in so preklicale prepoved uporabe ChatGPT na svojih omrežjih, je v podjetjih seveda drugače. Apple je zadnje v vrsti podjetij, ki so zaposlenim prepovedale uporabo tovrstnih orodij, da podatki ne bi odtekali v svet.

Apple ni prepovedal le uporabe ChatGPT, temveč vseh sorodnih orodij umetne inteligence. Istočasno razvijajo lastnega pomočnika z umetno inteligenco, tujih pa ne marajo, ker bi tako lahko pobegnile interne in zaupne informacije. Poleg sogovornikov, kakršna sta Bing Chat ali ChatGPT, Apple ne dovoli uporabe niti GitHubovega Copilota, ki poenostavlja pisanje kode.

Ključni problem je, da ChatGPT in ostali komunicirajo z avtorji. Da bi se učili, si shranjujejo vnose uporabnikov. V preteklosti smo že videli napake, ko so v nekaterih primerih to celo razkrivali tudi drugim uporabnikov. OpenAI je sicer izdal plačljivi ChatGPT, ki omogoča izklop deljenja podatkov. A tudi brez tega je...

15 komentarjev

ChatGPT dobiva vtičnike, tudi za brskanje po spletu

Slo-Tech - Odkar je ChatGPT konec minulega leta dosegel javnost, je ostal v času zamrznjen veliki jezikovni model. Natreniran je bil na podatkih do leta 2021, zato ni vedel nič o modernem svetu po tem letu. Konkurenca - Microsoft Bing in sedaj tudi Google Bard - teh omejitev ni imela, saj je lahko brskala po spletu. V OpenAI niso sedeli križem rok, temveč so razvili vtičnike za ChatGPT, ki so s povabilom oziroma vpisom na čakalni seznam dostopni uporabnikom. Za zdaj bodo to naročniki plačljive verzije ChatGPT Plus.

Kot pojasnjujejo v podjetju, so uporabniki že od prve predstavitve ChatGPT spraševali po razširitvah. Tudi številni razvijalci so želeli podobne funkcionalnosti, ker bi to bistveno razširilo domet storitve. Vtičnike je izdelala vrsta partnerjev, med katerimi omenjajo podjetja Expedia, FiscalNote, Instacart, KAYAK, Klarna, Milo, OpenTable, Shopify, Slack, Speak, Wolfram in Zapier. Še posebej pa zanimiva pa sta dva, ki ju je razvil kar OpenAI sam - brskalnik po spletu in tolmač za...

0 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Tudi OpenAIjev pogovorni bot trpi za podobnimi hibami kot tekmeci

openai.com - Prejšnji teden je svoj pogovorni algoritem predstavil tudi OpenAI. ChatGPT je osnovan na jezikovnem modelu GPT-3, uporabniki pa so ga kljub vgrajenim varovalkam že sprovocirali v izgovarjanje vsakovrstnih neumnosti.

Fiasko računalniške sogovornice Tay je očitno pozabljen, kajti letos so velikani s področja strojnega učenja preporodili javno preizkušanje chatbotov, torej pogovornih algoritmov. Po Meti in Googlu so se sedaj opogumili tudi pri OpenAIju in predstavili ChatGPT, pogovornega bota, ki je seveda osnovan na njihovem proslavljenem velikem jezikovnem modelu GPT-3. Bot je na voljo prosto in trenutno tudi še brez oglasov, zato ga je v le nekaj dneh že preizkusilo milijon ljudi, ni pa še jasno, kako dolgo bo tako dostopen, ker vodja družbe Sam Altman pravi, da so cene procesiranja visoke. ChatGPT je deklarirano še za odtenek zmogljivejši od konkurentov; in sicer zato, ker so klasičnemu receptu botov na osnovi velikih jezikovnih modelov - se pravi popolnjevanju teksta z...

7 komentarjev