»

Dogovor Google-Apple vreden 36 odstotkov oglasnih prihodkov v Safariju

Bloomberg - Nobena skrivnost ni, da Google plačuje visoke zneske, da je njegov iskalnik privzet v več brskalnikih. Leta 2021 ga je to stalo 26,3 milijarde dolarjev, a je bil končni izkupiček seveda še vedno pozitiven. V procesu, ki pred ameriškimi sodišči poteka proti Googlu, ker mu pravosodno ministrstvo očita kršitve protimonopolne zakonodaje, pa razkriva nove podrobnosti, ki jih Google ne bi želel v javnosti. Bloomberg poroča, da Google Applu odstopi kar 36 odstotkov vseh oglaševalskih prihodkov, ki nastanejo pri uporabi Applovega brskalnika Safarija.

To bi morala biti poslovna skrivnost, je pred sojenjem trdil Google. A nato je to informacijo v očitnem spodrsljaju razkril kar njihova priča Kevin Murphy, sicer profesor ekonomije na čikaški univerzi. To je Googlovega odvetnika Johna Schmidtleina vidno vznejevoljilo, a škoda ni mogel več preprečiti.

Googlu in Apple sta partnerja pri iskanju že od leta 2002. Dogovor Apple-Google je eden najpomembnejših, saj je Safari v številnih državah -...

0 komentarjev

Google leta 2021 plačal prek 26 milijard dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzet

Slo-Tech - Protimonopolni proces ZDA proti Googlu je postregel z zanimivim podatkom: velikan je predlani plačal kar 26,3 milijarde dolarjev, da je bil njegov iskalnik privzeta izbira v množici brskalnikov.

Trenutno v Združenih državah poteka eden najpomembnejših sodnih procesov v zgodovini IT industrije, namreč protimonopolna tožba tamkajšnjega pravosodnega ministrstva proti Googlu. V njej država trdi, da so sporazumi, ki jih je velikan sklenil z različnimi drugimi akterji na trgu, da ti njegov iskalnik postavljajo na prvo mesto oziroma kot privzeto možnost, v svojem jedru nepošteni, oziroma protikonkurenčne narave. V Mountain Viewu se skušajo braniti predvsem na način, da zmanjšujejo pomen takšnih pogodb in trdijo, da so na tržišču namesto tega vodilni predvsem zaradi lastne inovativnosti. Zaslišanja so se pričela 12. septembra in bodo trajala skupno 10 tednov; prvih 5 je priče klicalo ministrstvo, sedaj je že na vrsti Google. Doslej smo daleč največ kolobocij videli okoli dileme, kateri od...

43 komentarjev

Samsung razmišlja o zamenjavi Googla za Bing

Slo-Tech - Še pred letom dni bi bil takšen naslov možen le v znanstvenofantastični zgodbi, a umetna inteligenca in Bing Chat sta pošteno premešala karte. Microsoftov iskalnik Bing obstaja že dobro desetletje (od leta 2009), a ga do letos nihče ni štel za resnega konkurenta. Bing Chat s podporo za GPT-4 je vse to spremenil. Samsung sedaj resno razmišlja, da bi v prihodnosti na svojih napravah privzeto nudil Bing in ne Googlovega iskalnika. V Mountain Viewu so zaskrbljeni.

Ne gre le za prestiž, gre za občutne zneske in predvsem sporočilo trgu. Pogodba s Samsungom je po ocenah vredna tri milijarde dolarjev, z Applom (ki tudi poteče letos) pa celo dvajset milijard dolarjev. To so zneski, ki jih Google plačuje Samsungu in Applu, da usmerjata na njegov iskalnik, zato si lahko le predstavljamo, kolikšne so dejanske koristi za Google. In zato so pogajanja med Googlom in Samsungom, ki trenutno tečejo, zelo ostra.

Seveda ni nujno, da Samsung misli resni. Morda le blefira, a sedaj ima dejansko vzvod...

7 komentarjev

Googlova plačila Applu pod drobnogledom

Slo-Tech - Applov brskalnik Safari nikoli ni bil prava konkurenca Googlovemu Chromu in mestoma se je zdelo, da Apple sploh nikoli ni imel takšnega namena. S spletnim iskalnikom pa sploh nikoli niso poskušali, saj je to še težja naloga. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) meni, da je to tudi posledica Googlovih plačil Applu za uporabo njegovega iskalnika v Appplovih izdelkih. Po neuradnih podatkih zato poteka preiskava teh praks.

Tovrstna plačila niso nobena skrivnost, saj Google plačuje tudi Samsungu in drugim proizvajalcem telefonov, da ti na svojih napravah Googlov iskalnik nastavijo kot privzet. Google plačuje celo Mozilli, da je v Firefoxu urejeno enako, kar je celo glavni Mozillin prihodek. A CMA meni, da so plačila Applu sporna predvsem zato, ker s tem Apple vzpodbujajo, da ne počne ničesar, predvsem da ne inovira. Da se problematičnosti tega aranžmaja zaveda tudi Apple, kažejo tudi zadnje vesti, da se Mozilla in Google pripravljata na izdajo svojih...

1 komentar

ZDA vnovič tožijo Google zaradi monopolizma v spletnem oglaševanju

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo in osmerica zveznih držav so sprožili novo tožbo proti Googlu, v kateri trdijo, da si je na nedovoljene načine pridobil monopolen položaj na področju spletnega oglaševanja v ZDA in ga zlorabil.

Google je z nekaj čez 200 milijardami dolarjev letnih prihodkov iz naslova oglaševanja največji oglaševalec na svetu. V rokah ima tako rekoč vse mehanizme za nadzor nad potjo oglasov od tistega, ki jih ustvari, do potrošnika, saj bedi tako nad barantanjem za oglasni prostor, kakor tudi nad nekaj največjimi svetovnimi spletnimi platformami. Do takšnega položaja je velikan prišel pretežno z nakupi; med drugim je denimo leta 2007 prevzeli DoubleClick in z njim povezano tržnico oglasnih prostorov. Zaradi tega se že poldrugo desetletje otepa očitkov o urejanju monopolnega položaja, ki imajo v zadnjih letih tudi zelo stvarne posledice: leta 2020 je pravosodno ministrstvo Združenih držav podjetje prvič tožilo zaradi monopolizacije spletnega iskanja in oglaševanja....

1 komentar

Apple zahteva od Googla devet milijard dolarjev?

vir: Flickr

vir: Business Insider
Business Insider - Toliko naj bi letos Google plačal (članek je plačljiv, alternativni vir), da bo njegov iskalnik v Applovem brskalniku Safari še naprej nameščen privzeto. Podatek o devetih milijardah je sicer obelodanil analitik Goldman Sachsa Rod Hall, ki je tudi napovedal, da se zna zahtevana vsota že leta 2019 povzpeti na 12 milijard USD.

Vsi ti zneski so neuradni, ampak Google naj bi leta 2014 za ta privilegij plačal milijardo, lani pa tri milijarde. Če Hallov podatek drži, je Apple letos svoj zahtevek kar potrojil, a drugo mesto po tržnem deležu na trgu pametnih telefonov, očitno omogoča tudi take poskoke. Analitik še pravi, da je Apple eden od najboljših generatorjev prometa na Googlovemu iskalniku, zato je precej verjetno, da bodo v Mountain Viewu zahtevano vsoto molče poravnali.

V članku se še sprašujejo ali je dvig cene...

35 komentarjev

Firefox naposled ne bo dobil reklam

Kmalu

Slo-Tech - Mozilla je sporočila, da se ne bodo uresničile februarske napovedi, da bo Firefox dobil reklame. Tedaj je namreč precej bojazni povzročila napoved, ki so jo številni napačno razumeli. Mozilla je bila namreč napovedala, da bo prodajala oglasni prostor v praznem oknu, ki se prikaže z odprtjem novega zavihka. To bi bilo mogoče le na začetku, ko je Firefox nameščen sveže, kasneje pa bi si uporabnik lahko sam nastavil, katere hitre povezave oziroma bližnjice želi imeti.

Razlog je bil seveda finančne narave, saj Mozilla išče načine, kako zmanjšati svojo odvisnost od Googla. Prihodki od Googla, ker je njegov iskalnik privzeta izbira tudi v Firefoxu, so namreč previsoka postavka, njena prihodnost pa je zaradi Googlovega...

6 komentarjev