»

Qualcommovi PC čipi bodo Snapdragoni X

Qualcomm - Pri Qualcommu so razkrili ime svoje prihodnje družine sistemskih čipov za zmogljivejše PC računalnike, ki naj bi prispela prihodnje leto: Snapdragon X.

Qualcomm je s sistemskimi čipi Snapdragon dobro utrjen na področju zmogljivejših pametnih telefonov, seveda pa si prizadeva prodreti tudi drugam, to se pravi na področje PCjev in strežnikov. Snapdragoni že poganjajo nekatere šibkejše in cenejše osebne računalnike, kot so chromebooki in Microsoftovi Surface Laptop Go. Tu gre za snapdragone 7c in 8cx, oziroma po Microsoftovem poimenovanju, čipe SQ. Vsi so šibkejše sorte, vsaj v primerjavi z izdelki na arhitekturi x86, s katerimi področje obvladujeta Intel in AMD, in zanje poganjanje nativnih aplikacij za Okna zaradi emulacije predstavlja zahtevno breme. Toda podjetje je že več let globoko v razvoju strategije, s katero želijo na področju okenskih računalnikov napraviti nekaj podobnega, kot je uspelo Applu s prelomnimi sistemskimi čipi Apple M: razvoj zmogljivih računalniških...

16 komentarjev

Naslednji Exynos res nosi RDNA2 grafično arhitekturo

Samsung - V Samsungu so po tednih govoric le naznanili sistemski čip za pametne telefone Exynos 2200, katerega grafični del je zasnovan na AMDjevi arhitekturi RDNA2. Toda bistvenih podrobnosti še niso razkrili.

Samsung je imel za 11. januar napovedano tiskovno konferenco s predstavitvijo prihajajočega sistemskega čipa za pametne telefone Exynos 2200, ki pa so jo na licu mesta odpovedali, oziroma prestavili na februar, ob najavo novih telefonov Galaxy S22, ki naj bi sicer prispeli v drugem tednu meseca. Razloga za nenadno odpoved predstavitve niso podali, so pa čipu vendarle odmerili nekaj prostora pred dnevi, in sicer v precej površinski objavi. Procesorsko je zasnovan na zadnji različici Armove arhitekture, ARMv9, in je torej v osrednjem delu zelo podoben Qualcommovemu Snapdragonu 8 Gen 1: eno jedro je Cortex-X2, tri so Cortex-710 in štiri Cortex-510, medtem ko 5G modem podpira milimetrske valove.

Posebnost pa je grafični del čipa, Xclipse 920 - ker je zasnovan na AMDjevi arhitekturi...

5 komentarjev

Qualcomm napovedal naslednjo generacijo snapdragonov

Snapdragon 8 Gen 1

vir: Qualcomm
Qualcomm - Pri Qualcommu so napovedali paradnega konja naslednje generacije svojih sistemskih čipov Snapdragon, 8 Gen 1. Obenem še niso obupali nad PC čipi 8cx, razvijajo pa celo igričarskega G3x, za katerega so jim pri Razerju razvili prototip ročne konzole.

Na prehodu v december običajno poteka Qualcommova konferenca Snapdragon Tech Summit, na kateri predstavijo napredek pri svojih priljubljenih sistemskih čipih, ki še vedno tvorijo jedro precejšnjega deleža pametnih telefonov. Med letošnjimi novicami najprej v oči skoči sprememba sheme poimenovanja izdelkov, saj je po lanskem skoku na Snapdragon 888 počasi pričelo zmanjkovati številskega prostora. Naslednik se tako imenuje 8 Gen 1, podobno pa se bo zgodilo tudi s šibkejšimi sedmicami, šesticami in štiricami. 8 Gen 1 je zgrajen okoli nove arhitekture Armovih jeder, ARMv9, ki so jo Britanci sicer predstavili spomladi. To pomeni, da procesor Kryo v novem Snapdragonu sestavlja eno hitro jedro Cortex-X2, tri srednje hitra jedra Cortex-710 in...

0 komentarjev

Varnostne ranljivosti v DSP vezju čipa Snapdragon

Slo-Tech - Varnostna firma Check Point je odkrila kopico ranljivosti v delu sistemskega čipa Snapdragon, ki je namenjen obdelavi signalov (DSP). Qualcomm je že objavil popravke, ki pa jih morajo Google in proizvajalci telefonov še dostaviti.

Digital Signal Processor ali DSP je čip, namenjen hitri in varčni obdelavi signalov, na primer kompresiranju videa in zvoka, pa tudi recimo kontroli nad hitrim napajanjem. V sodobnih sistemskih čipih ga pospravijo v vezje, ki ždi poleg centralnega procesorja, GPUja in ostalih podsistemov. DSPje običajno razvijajo ločeno od preostanka SoCja, zaradi česar so za sistemske integratorje "črna škatlica", to pa obenem pomeni oteženo odkrivanje in odpravljanje varnostnih lukenj. Ravno zaradi tega so se DSPja v najbolj razširjenem sistemskem čipu na svetu, Qualcommovem Snapdragonu, lotili v varnostnem podjetju Check Point in našli prek 400 hroščev v krmilnem ter razvojnem (SDK) programju. Ti niso nedolžni, saj naj bi zlikovcem omogočali razmeroma enostavno izrabo...

7 komentarjev

Samsung obupal nad razvojem lastnih procesorskih jeder

AnandTech - Samsung ukinja inženirsko skupino v teksaškem Austinu, kjer so razvijali CPU jedra Exynos M za sistemske čipe Exynos. Sam razvoj sistemskih čipov in drugih njihovih komponent nemoteno teče dalje.

Snovalci mobilnih naprav imajo več različnih možnosti, kako Armovo tehnologijo pretvoriti v dejanske sistemske čipe, ki naprave poganjajo. Najenostavnejša opcija je preprosto povzeti celoten dizajn vezij, medtem ko se večja podjetja včasih odločijo za zahtevnejši, a svobodnejši način: licencirajo arhitekturo in na njeni podlagi oblikujejo lastne rešitve. Leta 2012 so se pri Samsungu namerili razvijati lastna procesorska jedra za svoje SoCje. Pod oznako Exynos M1 smo jih prvič uzrli pred tremi leti v Exynosu 8890, medtem ko bo prihajajoči SoC Exynos 990 nosil jedrca M5 ... ki pa bodo tudi zadnja.

Samsungova tehnologija doslej ni uspela preseči Armovih privzetih dizajnov, kar pomeni, da je družba po nepotrebnem trošila denar, zato smo že dober mesec poslušali ugibanja, da bodo oddelek...

12 komentarjev

Galaxy S4 v Evropi večinoma brez osemjedrnika

Samsung je podlegel noriji nad LTE-jem

vir: Android Central
Android Central - Na predstavitvi Samsungovega novega paradnega konja v svetu mobilnih telefonov, Galaxy S4, je bila nedvomno ena izmed najbolj osupljivih lastnosti uporab kar 8-jedrnega centralnega procesorja. Sistemski čip hišne zasnove, Samsungov Exynos, namreč uporablja štiri jedra na arhitekturi ARM A15, ko je potrebno zagotoviti veliko moči, ne glede na porabo energije, a uporablja do štiri jedra na arhitekturi ARM A7, ko je potrebno varčevati z baterijo - gre za tehnologijo big.LITTLE, ki ga je pripravil kar sam ARM. Načeloma so sicer vsak trenutek lahko aktivna le štiri jedra, ne pa vseh osem hkrati.

Na predstavitvi je bilo jasno povedano tudi, da bodo nekatere različice na voljo s...

61 komentarjev