»

Nesojena Twitterjeva usoda Bluesky odprta vsem

Slo-Tech - Po letu dni zaprte bete, ki je bila dostopna le s povabilom, je platforma Bluesky sedaj odprta vsem. Platforma za mikrobloganje, ki jo financira Twitterjev ustanovitelj Jack Dorsey, ima približno tri milijone prijav. Njena izvršna direktorica Jay Graber bo morala sedaj dokazati, da je decentralizacija prava pot. Konkurenca je huda.

Kljub burnemu dogajanju je X (nekdanji Twitter) še vedno vodilna platforma v svoji niši. Meta ima sicer velike načrte s Threads, ki ima že 130 milijonov aktivnih uporabnikov, a širokih ljudskih množic še ni prepričal. Še precej manj uporabnikov ima Mastodon, saj je prepričal 1,8 milijona ljudi. Ključno vprašanje je torej, ali lahko Bluesky doseže preboj.

Na prvi pogled je Bluesky podoben zgodnjemu Twitterju, saj se je dobesedno razvil iz njega. Projekt se je začel v Twitterju, ko so razvijali decentralizirano infrastrukturo AT Protocol za družbena omrežja. Koda, ki poganja Bluesky, je zato odprta, svoje izdelke ali odjemalce pa lahko piše vsakdo. To se...

25 komentarjev

Znanstveniki zapuščajo platformo Twitter

vir: Nature
Nature - Po Muskovem prevzemu Twitterja so se razmere na družbenem omrežju spremenile, kar se odraža tako v uporabniški izkušnji kot tudi zapuščanju platforme. V reviji Nature so anketirali več kot 9000 znanstvenikov in ugotovili, da ti čedalje manj uporabljajo Twitter. Razlogov je več, prevladujoč problem pa je poslabšanje kakovosti razprave in uporabniške izkušnje zaradi naraščanja števil trolov. Twitter je postal gojišče dezinformacij, ekstremnih stališč in nadlegovanja.

Približno polovica anketiranih raziskovalcev je odgovorila, da Twitter v zadnjih šestih mesecih uporabljajo manj. Prav toliko se jih je v tem času pridružilo tudi drugim platformah, denimo Mastodonu ali Threads, ki pa niso popolna zamenjava. Raziskovalci poudarjajo, da je imel Twitter v preteklosti izrazito pozitiven izkupiček zanje, saj je omogočal večjo vidno raziskav in gradil skupnost. A razmere so postale kaotične. Povečujeta se število trolov in lažnih računov ter količina sovražnega govora, so izpostavili...

36 komentarjev

Metino omrežje Threads z eksplozivnim začetkom

vir: Meta
Meta - Družbeno omrežje Threads, Metin tekmec Twitterja, je v zgolj petih dneh privabilo 100 milijonov uporabnikov, kar je najvišja rast uporabnikov spletne platforme doslej. Toda okolje je še močno v povojih in v Evropi še ni dosegljivo.

Akrobacije Elona Muska, ki Twitter vztrajno spreminjajo v greznico sovražnega govora in teorij zarot, skušajo konkurenčna podjetja seveda pridoma izrabiti z lansiranjem lastnih alternativ. Medtem ko je omrežje Jacka Dorseyja Bluesky v zadnjih mesecih pospešilo zaprti preizkus, pa je po desni na področje mikrobloganja sedaj pridivjala še Meta. Prejšnji teden so presenetljivo hitro lansirali Threads, ki bi ga nekdo brez jutranje kave od daleč mimogrede lahko zamenjal za modrega ptička. Podobnost ni presenetljiva, saj se je izkazalo, da so pri projektu bistveno pomagali nekateri inženirji in oblikovalci, ki jih je Musk odpustil iz Twitterja, kar je muhastega milijarderja že pripravilo do groženj s tožbami.

Ljudje so očitno takšnih alternativ lačni, kajti...

26 komentarjev

Muskova naslednica na čelu Twitterja je Linda Yaccarino

vir: Axios
Axios - Elon Musk je po večmesečnih obljubah, da bo mesto vodilnega pri Twitterju prepustil nekomu drugemu, očitno našel pravega človeka: strokovnjakinjo za oglaševanje Lindo Yaccarino.

Odkar je Elon Musk lanske jeseni prevzel Twitter, je njegov ... zanimiv način vodenja tega socialnega omrežja botroval tako krohotu kakor velikim skrbem zaradi razraščanja ekstremizma, prevar in sovražnega govora. Podjetje je spričo tega izgubilo večino nekdanjih poglavitnih oglaševalcev in posledično zabredlo v zelo živo rdeče številke. Ravno tu naj bi najbolj pomagala nova izvršna direktorica. Linda Yaccarino je namreč dolgoletna izkušena voditeljica oddelkov za oglaševanje, nazadnje 12 let pri NBCUniversalu, kjer je dala odpoved z današnjim dnem. Slovi kot trda pogajalka z mnogimi zvezami v vrhovih najmočnejših ameriških podjetij, od Appla naprej, in njen prvi izziv bo nazaj pripeljati kar se da veliko oglaševalskega denarja.

Z Muskom naj bi se sicer "našla" na aprilskem srečanju na temo oglaševanja v...

115 komentarjev

Twitter bo raziskovalcem za API računal 42.000 dolarjev mesečno

Wired UK - Ko je Twitter februarja napovedal, da bo brezplačnega dostopa prek API za akademsko uporabo konec, je završalo. Med vsemi komercialnimi družbenimi omrežji je bil prav Twitter najbolj odprt, zato so ga največkrat uporabljali za različne raziskave. V zadnjih treh letih je bilo objavljenih več kot 17.500 znanstvenih člankov, ki so uporabljali podatke s Twitterjevega omrežja. Vse to je bilo mogoče, ker je Twitter omogočal dostop do približno odstotka vseh čivkov strojno in brezplačno. Tega je sedaj konec.

Wired poroča, da bo Twitter ponudil tri nove pakete za akademske uporabnike. Najcenejši paket bo stal 42.000 dolarjev mesečno in bo nudil dostop do 50 milijonov čivkov. To se sliši veliko, a predstavlja le okoli 0,3 odstotka vsega prometa na platformi, kar je sorazmerno malo. Dražja paketa za 125.000 in 210.000 dolarjev bosta omogočala dostop do 100 in 200 milijonov čivkov mesečno. Omejitve bodo tudi pri filtriranju podatkov, in sicer bo imel najmanjši paket omejitev 25.000 pravil,...

10 komentarjev

Evropska komisija preventivno opozarja bodočega Twitterjevega lastnika

Slo-Tech - Nad Muskovim skorajšnjim prevzemom Twitterja ni univerzalnega navdušenja, temveč odzivi segajo od velikanskega odobravanja do pozivov uporabnikom k alternativam. Musk je za veliko prahu poskrbel sam s svojimi ekscentričnimi komentarji in vztrajnim ponavljanjem, da se zavzema za svobodo govora v najbolj dobesednem pomenu besede. Medtem ko se Twitter trenutno vsaj na načelni ravni bori proti dezinformacijam, sovražnemu govoru, nadlegovanju in nezakonitim vsebinam, bi bil Musk precej bolj popustljiv, če gre soditi po njegovih izjavah; sebe imenuje absolutist svobode govore (free speech absolutist).

Precej manj pa je Musk toleranten do drugačnih mnenj pri svojih zaposlenih. Ko je Tesla odpuščala, so odslovljeni podpisovali sporazume, ki so vsebovale klavzule s prepovedjo blatenja podjetja (non-disparagement clause). To v industriji ni nič nenavadnega, vsekakor pa ni ravno v slogu absolutne svobode govora. Musk ima na Twitterju blokiranih precej ljudi in organizacij, ki mu sedaj -...

72 komentarjev

Družbena omrežja proti neresnicam: do kam smejo?

Slo-Tech - Facebook je sporočil, da širi svojo politiko glede sovražnega govora, ki sedaj vključuje vse objave, ki zanikajo ali izkrivljajo dejstva o holokavstu. Že dlje časa so odstranjevali objave, ki kakorkoli odobravajo zločine iz sovraštva in množične poboje, kar vključuje tudi holokavst. Novost pa je, da je odslej prepovedano tudi zanikanje in izkrivljanje dejstev o holokavstu. Izvršni direktor Mark Zuckerberg je ob tem povedal, je šlo za težko odločitev med svobodo govora in trpljenjem, ki ga je povzročil holokavst, a se je po predočitvi podatkov o širjenju antisemitskega nasilja odločil za prepoved.

To pomeni, da za razliko od politike nepodpiranja proticepilstva, kjer so prepovedali le plačljivo oglaševanje, zanikovalci holokavsta na platformi ne bodo mogli objavljati ničesar. Facebook redno odstranjuje sovražni govor in je samo v drugem letošnjem kvartalu odstranil 22,5 milijona objav. Facebooku je sledil tudi Twitter, ki je prav tako razširil svoja pravila uporabe in odslej

99 komentarjev