»

Evropska unija, Indija in sedaj še Savdska Arabija

Slo-Tech - Ledino je orala Evropska unija, konec minulega leta ji je sledila Indija, letos je oglasila še Kalifornija, Brazilija pa o ukrepu še razmišlja. Nepričakovano je naslednja država v vrsti Savdska Arabija, ki je včeraj uzakonila obvezen priključek USB-C na pametnih telefonih. Zakon se bo začel izvajati 1. januarja 2025, za prenosne računalnike pa 1. aprila 2026.

S tem se pridružujejo evropski pobudi, v nekaterih pogledi pa je še strožja. V EU bo USB-C za pametne telefone obvezen od 28. decembra 2024, za prenosnike pa šele od decembra 2026. V Savdski Arabiji so podobno kot EU priključek predpisali še za druge mobilne naprave: tipkovnice, slušalke, zvočnike, brezžične usmerjevalnike. Z ukrepom naj bi privarčevali 45 milijonov dolarjev, letno pa naj bi prodali dva milijona manj polnilnikov. To pa pomeni tudi toliko manj smeti.

66 komentarjev

EU posvarila Apple pred zavajanjem pri integraciji priključka USB-C

Slo-Tech - Ko je Evropska komisija lani odločila, da bodo morali imeti v prihodnosti vsi pametni telefoni z žičnim polnjenjem podporo za USB-C, je bilo vsem jasno, da je odločitev uperjena predvsem proti največjemu grešniku Applu. Ta bi se tehnično lahko izognil USB-C, če bi imeli novi telefoni le brezžično polnjenje, a verjetno je čas za tako radikalno potezo še nedozorel. So se pa februarja letos razširile govorice, da želi Apple direktivo razumeti nekoliko po svoje. Če bi uporabljali navadne kable USB, bi se telefon polnil počasneje. Apple bi namreč prodajal tudi svoje kable USB-C, ki bi imeli posebne čipe, ki bi jih naprava zaznala in odklenila polno funkcionalnost pod pretvezo zagotavljanja kakovosti. Evropska komisija je odločno reagirala.

Ni v navadi, da se Evropska komisija odziva na govorice. V tem primeru so ocenili, da je to potrebno, zato je komisar Thierry Breton Applu poslal pismo, v katerem je podjetje opozoril, da so tovrstne ideje nesprejemljive. Direktiva ne dovoljuje...

53 komentarjev

Dan USB-C bo 28. decembra 2024

Slo-Tech - Znan je datum, ko bodo morali imeti vsi novi telefoni v EU polnilnike USB-C, če se bodo polnili žično. Po sprejetju direktive jeseni je sedaj jasno, da se bo začela uporabljati 28. decembra 2024. To je torej datum, ko se bodo začele uporabljati njene določbe, ki se nanašajo na pametne telefone in podobne mobilne naprave, ne pa tudi na prenosnike. Ti bodo imeli še dve leti daljše prehodno obdobje.

Evropska direktiva, ki je bila konec novembra objavljena v uradnem listu, ima uradno oznako Direktiva 2022/2380, formalno pa gre za dopolnitve Direktive 2014/53/EU. Direktiva začne veljati čez 18 dni (27. 12. 2022), uporabljati pa se začne dve leti pozneje.

V resnici se 28. decembra 2024 ne bo zgodilo nič pretresljivega. Večina proizvajalcev telefonov že danes uporablja USB-C, pomembna izjema pa je Apple. Tehnično gledano bodo morali novi modeli po tem datumu imeti USB-C, torej bo to zavezujoče za iPhone leta 2025. Pričakovati pa je - tako kažejo tudi Applove izjave - da se bo to zgodilo...

21 komentarjev

Sodišče Evropske unije razveljavilo milijardno globo za Intel

Europa.eu - Evropska komisija je leta 2009 Intelu zaradi zlorabe prevladujočega tržnega položaja izrekla globo v višini 1,06 milijarde evrov, kar je bila do letošnje kazni Googlu najvišja evropska globa. Ko je Splošno sodišče leta 2014 zavrnilo Intelovo pritožbo, se je Intel pritožil še na Sodišče Evropske unije. To je danes odločilo, da je Intelova pritožba upravičena. Zadevo je vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo, torej Splošnemu sodišču.

Spomnimo, da je Komisija Intelu 13. 5. 2009 izrekla globo v višini 1,06 milijarde dolarjev, ker je na trgu procesorjev x86 kršil pravila o konkurenci. Od oktobra 2002 do decembra 2007 je Intel izvajal aktivnosti, ki so bile namenjene izključitvi konkurenta AMD s trga. Intelov tržni delež je presegal 70...

33 komentarjev

MPAA, RIAA in sedaj še BSA!

CNet - Poleg glasbene in filmske industrije se je na P2P omrežja spravila še IT industrija. Bolj konkretno BSA.

Po njihovih besedah naj bi industrija programske opreme izgubila 29 milijard dolarjev zaradi P2P omrežij. Številka, ki je kar dvakrat večja kot je bila lani.

V članku, ki ga je objavil CNet, se najbolj pritozujejo nad Azijo, Afriko in Rusijo.

Izguba ali neustvarjeni dobiček? Razlika je, vsaj večini, več kot očitna. Vsekakor je pa vedno dobro, da se krivca poišče na sosedovem in ne na domačem dvorišču.

8 komentarjev

Evropska Unija: Digitalni policaj

Vnunet - Kakor sem dobil vtis, da bi Američani najrajši imeli popoln nadzor že kar nad osebkom, ne le njegovo korespondenco s soljudmi, tako se mi (osebno) zdijo dejanja evropske unije veliko bolj razumljiva (pa saj imajo včasih kakšne 'divje', a še vedno ne tako kot čezlužniki).

Tokrat 'naš' ljubi bruseljski krožek želi, da bi 'ponudniki telekomunikacij' (beri: ponudniki emailov ter mobilne telefonije) podatke (loge) hranili do kar leta dni. To seveda ne vključuje celotne vsebine, ampak 'le' pošiljatelja, naslovnika ter čas. EUlik!

0 komentarjev