»

V zahodnih sistemih so kitajski čipi za šifriranje

Wired News - O prepletenosti mednarodnih dobavnih verig, ki jih je domala nemogoče kirurško ločiti, pričajo kitajski mikrokrmilniki za šifriranje, ki jih najdemo v diskih, ki jih kupujejo tudi NASA, NATO in zahodne vojske. Wired je šel po sledeh Hualana, ki je že od leta 2021 na seznamu podjetij, ki jim ameriška podjetja ne smejo izvažati (Entity List).

Formalno je seznam sicer izvozna prepoved, torej seznam podjetij, ki jim ni dovoljeno prodajati ameriških izdelkov, ker aktivno podpirajo razvoj kitajske vojske. V praksi pa seznam velja tudi v obratni smeri, in sicer predstavlja podjetja, katerih izdelkom ne moremo zaupati. Hualan ima hčerinsko podjetje Initio, ki je na tem seznamu ni. Initio proizvaja mikrokrmilnike, ki jih uporabljali proizvajalci diskov in drugih pomnilniških naprav, ki podpirajo strojno šifriranje podatkov. Njihove čipe so na primer uporabljali tudi Lenovo, Western Digital, Verbatim, Zalman, iStorage, SecureDrive in Poway. Podjetje iStorage ima med svojimi strankami tudi...

16 komentarjev

ZDA omejile prodajo ameriške tehnologije še 36 podjetijem, SSD-ji bodo dražji

vir: CNet
Trendforce - ZDA so razširile seznam podjetij, ki jim je prepovedano prodajati ameriško tehnologijo in izdelke brez posebnih licenc. Na seznam so dodali 36 podjetij, med katerimi je najvidnejši predstavnik YMTC (Yangtze Memory Technologies Co), ki proizvaja čipe, ki se uporabljajo v SSD-jih. TrendForce ocenjuje, da bi lahko YMTC do leta 2024 izstopil s tega trga, kar bo povzročilo prehodno pomanjkanje čipov 3D NAND flash na svetovnem trgu.

YMTC ima namreč zaradi uvrstitve na seznam (tako imenovani Entity List) velike težave. Brez posebnih licenc, ki jih je težko dobiti, mu namreč ameriška in druga podjetja ne smejo več opreme, tehnologije in proizvodov ameriških podjetij. To pa bo povzročilo težave pri razvoju najnovejše tehnologije Xtacking 3.0 za 3D NAND flash. Pred uvedbo sankcij so analitiki pričakovali, da bo v prihodnjem letu YMTC povečal proizvodnjo za 60 odstotkov. Sedaj kaže, da se bo proizvodnja dejansko znižala za sedem odstotkov, kar je dramatično poslabšanje obetov. YMTC je...

45 komentarjev

Bela hiša: pomanjkanje čipov bo še z nami

Slo-Tech - Tudi v Beli hiši se strinjajo z napovedmi, ki jih poslušamo že več kot leto dni. Ministrica za trgovino Gina Raimondo je danes dejala, da pomanjkanja čipov še ne bo kmalu konec. Predstavila je poročilo CRS o stanju na trgu polprevodnikov, ki ga je pripravilo ministrstvo. V njem je moč prebrati, da obstaja veliko neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem po čipih, ki ne kaže znakov jenjanja. Povpraševanje je trenutno 17 odstotkov višje kot leta 2019, ponudba pač ne.

V raziskavi so prečesali podatke več kot 150 podjetij v dobavnih verigah v proizvodnji čipov. Podjetje ne vidijo možnosti, da bi se situacija normalizirala v naslednjih šestih mesecih. V poročilu ugotavljajo, da ima ameriška vlada sorazmerno malo vzvodov za reševanje situacije, ki je še posebej kritična pri proizvodnji vozil, medicinske opreme in telekomunikacijske infrastrukture. Prav tako je pomanjkanje čipov in s tem povezano draženje izdelkov eden pomembnih dejavnikov, ki prispeva k visoki inflaciji. Ta je v ZDA...

42 komentarjev

Pomanjkanje čipov priložnost za ponarejevalce

Slo-Tech - Pomanjkanje čipov, ki nas pesti že leto dni in bo po ocenah analitikov trajalo vsaj še do konca leta, utegnejo izkoristiti ponarejevalci. Doslej smo bili ponaredkov vajeni predvsem pri poceni USB-ključkih in podobni opremi, ki je po nerealno nizkih cenah prihajala iz neznanih tovarn. V zadnjem času so se pojavljali tudi ponarejeni iphoni, kindli in podobno.

V podjetju Gartner ocenjujejo, da se bo pomanjkanje čipov nadaljevalo še v letu 2022. Razlogi so mnogoteri, skupni imenovalec pa je rigidnost proizvodnje, ki je zaradi zelo visokih investicijskih stroškov ni možno ali smiselno na hitro povečevati. Ker so prvotnemu izpadu in odpovedim naročil sledila večja naročila, zaradi strahu pred pomanjkanjem pa vsi deležniki v dobavnih verigah naročujejo malo več od potreb, se presežna naročila kopičijo.

Pomanjkanje pa pomeni, da bodo kontrole manj stroge. V IDEA (Independent Distributors of Electronics Association) ocenjujejo, da se obeta val ponaredkov. Prodajajo se namreč čipi, za...

7 komentarjev

ZDA dodatno privijajo Huawei

Reuters - Kot piše Reuters, se ZDA pripravljajo na zaostritev ukrepov zoper Huawei, od katerega trenutno javni sektor ne sme kupovati opreme in kateremu ameriška podjetja ne smejo prodajati svojih izdelkov brez posebnega dovoljenja. Sedaj pa želijo ta režim razširiti še na tuja podjetja, saj je Huawei uspešno oblikoval dobavne verige brez ameriških podjetij.

V pripravi je sprememba Foreign Direct Product Rule, po kateri bodo morala tudi vsa tuja podjetja, ki uporabljajo ameriško opremo za proizvodnjo čipov, pridobiti ameriško dovoljenje pred poslovanjem s Huaweijem. Američanom gre posebej v nos tajvanski proizvajalec čipov TSMC, ki proizvaja čipe tudi za Huaweijev HiSilicon. Večina proizvajalcev čipov uporablja opremo, ki jo proizvajajo ameriška podjetja, kot so KLA, Lam Research ali Applied Materials. Ukrep še ni uradno naznanjen, tako da še ni jasno, ali ga bo ameriški predsednik naposled res potrdil.

Problem, ki ga tovrstni ukrepi prinašajo, je povezanost svetovnega gospodarstva....

37 komentarjev