»

Oglaševalci še naprej zapuščajo X zaradi Muskovih antisemitskih objav

The New York Times - Dva tedna po Muskovi kontroverzni objavi na omrežju X se odhajanje podjetij s platforme še ni končalo (plačljiv vir, alternativa) in bi lahko zanjo predstavljalo hudo težavo ob že tako nezavidljivem finančnem položaju.

15. novembra je Elon Musk na svojem omrežju X, nekdanjem Twitterju, odobravajoče odgovoril na objavo, ki je širila antisemitsko teorijo zarote, po kateri naj bi Judje "širili sovraštvo proti belcem" in Zahod preplavljali z migranti iz držav tretjega sveta. Izjava je zainteresirano javnost v ZDA razburila do te mere, da jo je obsodila celo Bela hiša, medtem ko so milijarderju v bran stopili razni skrajneži, ki jih je po prevzemu platforme množično spustil nazaj nanjo. Stvarnejši učinek pa je šele sledil, in sicer v reakciji množice podjetij, ki na omrežju X oglašujejo. Ko je namreč dan po Muskovi objavi analitska družba Media Matters pokazala, da se njihovi oglasi vrtijo ob rasističnih in drugače kontroverznih objavah, ki jih je sprožilo predvsem dogajanje po...

70 komentarjev

Znanstveniki zapuščajo platformo Twitter

vir: Nature
Nature - Po Muskovem prevzemu Twitterja so se razmere na družbenem omrežju spremenile, kar se odraža tako v uporabniški izkušnji kot tudi zapuščanju platforme. V reviji Nature so anketirali več kot 9000 znanstvenikov in ugotovili, da ti čedalje manj uporabljajo Twitter. Razlogov je več, prevladujoč problem pa je poslabšanje kakovosti razprave in uporabniške izkušnje zaradi naraščanja števil trolov. Twitter je postal gojišče dezinformacij, ekstremnih stališč in nadlegovanja.

Približno polovica anketiranih raziskovalcev je odgovorila, da Twitter v zadnjih šestih mesecih uporabljajo manj. Prav toliko se jih je v tem času pridružilo tudi drugim platformah, denimo Mastodonu ali Threads, ki pa niso popolna zamenjava. Raziskovalci poudarjajo, da je imel Twitter v preteklosti izrazito pozitiven izkupiček zanje, saj je omogočal večjo vidno raziskav in gradil skupnost. A razmere so postale kaotične. Povečujeta se število trolov in lažnih računov ter količina sovražnega govora, so izpostavili...

36 komentarjev

Tudi omrežje Twitter preimenovano v X

Slo-Tech - Od zjutraj družbeno omrežje Twitter ne nosi več svojih ikoničnih imena ter logotipa ptička, kajti Elon Musk nadaljuje s preobrazbo podjetja v ... nekaj z imenom X.

Vse odkar je Elon Musk lansko jesen prevzel eno od najpomembnejših spletnih družbenih omrežij na svetu, se ga trudi napraviti profitabilnega in ga obenem razviti v nekaj bolj po svojem okusu, kar med drugim vključuje tudi razne denarne storitve. Doslej so uspehi njegovih poskusov kolebali nekje med polomijami in katastrofami, pri katerih se strokovna javnost začudeno sprašuje, mar ni muhasti milijarder pri odločanju o nadaljnjih korakih nemara v podobnem stanju kot v tisti ikonični oddaji z Joejem Roganom. Med nenavadnejše poteze gotovo sodi tudi vsesplošno preimenovanje podjetja in omrežja v X, pri čemer je bil prvi korak, sprememba imena družbe, storjen aprila. Danes je na vrsti še platforma kot taka.

Musk je dogodek napovedoval od včeraj zvečer in večino noči zainteresiranim gledalcem ter poslušalcem skušal na -...

156 komentarjev

Twitter ni več odprt

Slo-Tech - Saga o Twitterju dobiva pravo skandinavsko širino, saj je Elon Musk v najnovejšem zapletu preprosto zaprl brezplačen dostop za neprijavljene uporabnike. Že zgolj za branje sedaj potrebujemo račun, s čimer Elon Musk igra tvegano igro, da bo tako povečal število uporabnikov. Možen je tudi obraten scenarij, to je zaton platforme zaradi zaklepanja v lasten mehurček.

Že doslej Twitter ni bil navdušen nad neprijavljenimi obiskovalci, ki niso imeli dostopa do vseh funkcij (npr. pregledovanja citirajočih čivkov), sčasoma pa se je pokazalo pojavno okno, da se je treba prijaviti. A za silo je vendarle šlo. Nič več, saj je neprijavljeni obiskovalci ne vidijo več ničesar. A tudi prijavljeni obiskovalci so dobili omejitev.

Uradno, da bi preprečili nasilno pobiranje vsebina s Twitterja (scraping), lahko prijavljeni obiskovalci pogledajo le 600 objav na dan. Še huje velja za nove uporabnike, ki so omejeni na 300 objav. Kdor želi več, mora imeti modro kljukico, in tedaj bo lahko videl 6000 objav...

73 komentarjev

Muskova naslednica na čelu Twitterja je Linda Yaccarino

vir: Axios
Axios - Elon Musk je po večmesečnih obljubah, da bo mesto vodilnega pri Twitterju prepustil nekomu drugemu, očitno našel pravega človeka: strokovnjakinjo za oglaševanje Lindo Yaccarino.

Odkar je Elon Musk lanske jeseni prevzel Twitter, je njegov ... zanimiv način vodenja tega socialnega omrežja botroval tako krohotu kakor velikim skrbem zaradi razraščanja ekstremizma, prevar in sovražnega govora. Podjetje je spričo tega izgubilo večino nekdanjih poglavitnih oglaševalcev in posledično zabredlo v zelo živo rdeče številke. Ravno tu naj bi najbolj pomagala nova izvršna direktorica. Linda Yaccarino je namreč dolgoletna izkušena voditeljica oddelkov za oglaševanje, nazadnje 12 let pri NBCUniversalu, kjer je dala odpoved z današnjim dnem. Slovi kot trda pogajalka z mnogimi zvezami v vrhovih najmočnejših ameriških podjetij, od Appla naprej, in njen prvi izziv bo nazaj pripeljati kar se da veliko oglaševalskega denarja.

Z Muskom naj bi se sicer "našla" na aprilskem srečanju na temo oglaševanja v...

115 komentarjev

Prvi mož Mastodona še vedno zavrača ponudbe o sofinanciranju

Financial Times - Eugen Rochko, ustanovitelj družbenega omrežja Mastodon, je sodeč po izjavah za Financial Times (plačljiv vir, alternativa) v zadnjih mesecih zavrnil najmanj pet resnih ponudb zunanjih vlagateljev iz Silicijeve doline in tudi po nedavnem navalu novih uporabnikov ostaja pri načelu, da bo platformo ohranil neprofitno.

Po vsestranskih akrobacijah, ki jih na svojem novem peskovniku po imenu Twitter uprizarja Elon Musk, je določen delež čivkačev pokukal tudi v smeri alternativ. Poleg Tumblrja, ki spričo tega doživlja pravi preporod, pa Reddita, je med prvimi na spisku sorodnih platform gotovo Mastodon. Po podatkih Sensor Towerja je število dnevnih prenosov aplikacije neposredno po Muskovem prevzemu Twitterja s približno 6000 poskočilo na prek 200.000, a se je nato vnovič umirilo - do pred nedavnim, ko je Twitter zajel nov val blokiranja računov, sunkovitih sprememb pravilnika in pa začasna prepoved povezav do drugih omrežij. Število aktivnih uporabnikov Mastodona je tako s 300.000...

10 komentarjev

Elon Musk postal edini vladar Twitterja

Slo-Tech - Ko je Elon Musk prevzel Twitter, je takoj odpustil nekatere vodilne uslužbence, med drugim izvršnega direktorja, finančnega direktorja, vodjo pravne službe in pomočnika direktorja za pravne zadeve. Sedaj je Musk postal edini direktor podjetja, saj je razpustil upravni odbor, tako da je sedaj njegov edini član. Sam pravi, da je to le začasna rešitev.

Musk je tudi ponudil odkup vseh Twitterjev obveznic. Medtem je drugi največji lastnik Twitterja savdski princ Alwaleed bin Talal, kar je v ameriškem kongresu že povzročilo nekaj nelagodja. Demokratski senator iz Connecticuta Chris Murphy je napovedal, da bo Odbor za tuje investicije preveril varnostne posledice savdskega solastništva v podjetju.

Kaj točno bo Musk napravil iz podjetja, še ni jasno. Zaposleni v podjetju, kjer je med drugim napovedano množično odpuščanje, nad sago niso navdušeni. Musk se sicer deklarira za absolutista na področju svobode govora, ki je po njegovem mnenju ni dovoljeno omejevati v nobenem primeru. To pa bi...

78 komentarjev

Twitter in Musk dobila tri tedne časa, da se dogovorita o prevzemu

Slo-Tech - Sodnica Kathaleen McCormick, ki sodi v tožbi Twitterja proti Elonu Musku, ker je ta želel odstopiti od sklenjene pogodbe o nakupu prevzema, je dala strankama tri tedne časa, da spor rešita sami. Glavna obravnava bi se morala začeti 17. oktobra, a je premaknjena v november. Sodnica je postavila rok do 28. oktobra. Če prevzem do tedaj ne bo dogovorjen, bo razpisala datume obravnav za november.

Elon Musk je zahteval preložitev sojenja na prihodnje leto, a mu je sodišče le deloma prisluhnilo. Dobil je namreč tri mesece časa, da podjetje prevzame po prvotno oglaševani ceni 54,2 dolarja na delnico. Elon Musk v zadnji izjavi za sodišče zagotavlja, da je to pripravljen storiti do konca oktobra, hkrati pa je prst sedaj uperil v Twitter. Trdi, da podjetje ne želi sprejeti njegove ponudbe in da vztraja pri sodni rešitvi spora.

Twitter se je na to ostro odzval z besedami, da ovira za umik tožbe ni njihovo nestrinjanje s prevzemom, temveč Muskovo neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti....

9 komentarjev

Musk spet v težavah zaradi izjav na Twitterju

Teslina vozila čakajo na pot v Evropo

Bloomberg - Ko je Elon Musk lani na Twitterju objavil, da bo Tesla postala privatna, torej da jo bo odkupil in umaknil z borze, za kar naj bi bil že imel zagotovljena sredstva, se je kratko malo zlagal. Izvršni direktorji seveda ne smejo javno trositi neresnic, zlasti kadar te vplivajo na ceno delnic, zato se je nad Muska takoj zgrnila agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC). Poravnal se je s plačilom 40 milijonov dolarjev globe (pol Musk, pol Tesla) in odstopom z mesta predsednika upravnega odbora, Tesla pa je morala uvesti tudi nadzor nad uporabo Twitterja. In sedaj je Musk spet v težavah zaradi predolgih prstov na Twitterju.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je sodišču naznanila, da je...

24 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev