»

Napaka v alkotestu

Schneier.com - V sodnem postopku proti državi, kjer se pritožujejo nad izidom testa alkoholiziranosti, je tožilec dosegel, da so na ogled dobili izvorno kodo alkotesta Draeger Alcotest 7110 MKIII-C. Proizvajalec se je sprva branil, da je koda odlična, razkritje le-te pa bi škodovalo njihovemu poslu (slednje se je izkazalo za resnično). Pridobljeno kodo je tožilec predal družbi Base One Technologies, ki jo je dodobra pregledala in našla nekaj zanimivh protez pri pisanju le-te. Izredno slaba struktura same kode, ki je posledica postopnega razvoja, žal ni edina težava, saj je polna potencialnih napak (bilo naj bi jih kar 19.400), samozaznavanje napak pa je obupno slabo, saj mora biti npr. pretok zraka previsok vsaj 32-krat zapored, da napako sploh javi.

Zaznava vsebnost alkohola v zraku je zmožna 4096 različnih vrednosti, koda pa to deli z 256, tako da ima končni rezultat le 16 različnih vrednosti, kar je seveda le del prvotne točnosti. Izredno čudno pa je tudi računanje povprečja različnih...

69 komentarjev

Razvili pametne vijake

Gizmodo - Verjetno vas je med bralci malo takih, ki vam sivih las nikoli ne bi povzročali preveč ali premalo priviti vijaki. Sedaj pa se postavite v kožo nevrokirurga ali ortopeda, ki si enostavnega ponovnega privijanja ne more dopustiti. V te namene je podjetje Stress Indicators razvilo vijake Smart Bolts z vgrajenim indikatorjem.

Optično absorptivna celica ali gostotno-odvisen filter spremeni spektralno transmitanco (valovno dolžino) svetlobe, ki prehaja skozi stekleno okno indikatorja v glavi vijaka. S spreminjanjem sestave tekočine v celici je možno uravnavati ustrezen navor, vijaki pa naj bi ustrezne...

22 komentarjev

Half Life II izvorna koda

Slashdot - Pred nekaj urami je v igričarsko sceno udarila novica, da po spletu kroži izvorna koda težko pričakovane igre Half Life II. Reakcija ljudstva je bila pričakovana. Večina se je takoj obrnila na njihov najljubši izvor nelegalnih vsebin in si poizkusilo zagotoviti kopijo. Marsikomu je uspelo in tako so se znašli pred približno 100 MB izvorne kode.

Večina od nas jasno ni programerjev, vsaj tako dobrih, da bi si lahko kakorkoli pomagali s tem oz. vsaj potrdili pristnost celotnega skupka datotek, so pa to analizirali vsebino drugi namesto nas in ugotovili sledeče:
  • Koda je najverjetneje pristna in od zadnje spremembe je pretekel približno en mesec;
  • koda med drugim obsega fizikalni model in...

21 komentarjev

Bo tudi naša vlada imela Billyjevo odprto kodo?

Finance - Vlade bodo dobile vpogled v izvorno kodo, varnostno dokumentacijo in stik z Microsoftovimi programerji, pravijo. Glavna razloga naj bi bila -- po mnenju večine opazovalcev -- vedno hujša konkurenca operacijskega sistema Linux in omajano zaupanje v varnost Microsoftove programske opreme.

V začetku letošnjega leta je Microsoft objavil Government Security Program, s katerim bo vladam in vladnim organizacijam omogočil vpogled v izvorno kodo operacijskega sistema Windows. Vlade bodo lahko dobile izvorno kodo za Windows 2000, ME, prihajajoči Server 2003 in CE, vpogled v Microsoftovo varnostno dokumentacijo, možnost komuniciranja z Microsoftovimi programerji in izvajanja svojih testov na izvorni kodi. Podobne programe je Microsoft nekaterim velikim strankam, tako vladam kot podjetjem, omogočal že prej, vendar v bolj omejeni obliki. Doslej so se programu že priključili Rusija, Velika Britanija in NATO, z 20 državami pa se Microsoft še pogaja. Klik!...

5 komentarjev

Pregled multimedijskih predvajalnikov za GNU/Linux

Linuxorbit -

Na LinuxOrbit so naredili zanimivo primerjavo najnovejših multimedijskih predvajalnikov za Linux. Primerjali so večino trenutno dostopnih izdelkov, od Totema do VLCC, XMMS in Xmovie programov. Ker je tudi med bralci Slo-Techa precej zanimanja za Linux distribucije, bo tudi omenjeni članek verjetno zanimiv. Klik!

Dodatek: RPM pakete za večino v članku opisanih programov za zadnje distribucije RedHat Linuxa (7.2 ter 8.0) najdete na FreshRPMs.

6 komentarjev

Želite videti izvorno kodo Windows?

Australian IT -

Ste debelo pogledali? Da, izvorna koda Windows je ena najbolj varovanih skrivnosti sveta (no, ja), sedaj pa se kani zgoditi, da bomo dopoli vpogled vanjo. "Hum?" bi rekli pravi Štajerci.

Torej Avstralci so pod okriljem svojega vladnega zaščitnega programa ponudili šestdesetim organizacijam vpogled v izvorno kodo Windows XP, 2000, CE ter .Net. Microsoftov tiskovni predstavnik Alex Mercer je poudaril, da je program v osnovi brezplačen, a se morajo organizacije strinjati z vrsto določb in dogovorov, da dobijo izvorno kodo. Spoštovanje intelektualne lastnine, pač. NATO in Rusija sta dogovor že podpisala, ostali pa to nameravajo stori kmalu oz. z Microsoftovimi besedami, pogajanja so pri koncu. Originalna novica.

2 komentarja

Izvorna koda Quake 2 objavljena!

Planet Quake - Morda že malce stara novica, vendar pa se bo med bralci Slo-techa zagotovo našel kdo, ki še ne ve, da se je Id končno usmilil tropov programerjev in jim ponudil celotno kodo nekdaj zelo popularne igre Quake 2. Vsi navdušenci, ki imate vsaj malo pojma o programiranju grafike, lahko kodo odslej brezskrbno spreminjate in vanjo vgrajujete nekatere novejše tehnologije, kot so npr. trueform. Kje dobiti izvorno kodo, pa izveste tukaj.

0 komentarjev

Uporaba Trueforma v igrah

The inquirer - Problem današnjih iger je še vedno precejšnja oglatost (če ne veste kaj mislim, se spomnite na oglata kolesa pri avtomobilih, oglate obraze, ...), ki malce poslabša uživanje v grafiki. Trueform je tehnologija, ki naj bi to popravila, vgrajena pa bo v bodoče Radeone 2. S pomočjo Trueforma bi Radeon 2 ponazoril poligone kot skupek ploskev (in ne trikotnikov), kar bi omogočalo boljše definiranje krivulj. Tukaj pa nastane prvi problem, saj podobno metodo kot Trueform uporablja že Nvidia, vendar ti dve tehnologiji nista združljivi med sabo. Precej problematično je, ker se bodo morali programerji odločiti, katero tehnologijo bodo podprli. Za uživanje v Trueformu je potreben majhen poseg v kodo programa/igre. ATI...

0 komentarjev