»

Hekerji napovedali vojno Microsoftu

The Register - Hekerji so združili moči in složno izdali programsko opremo, ki sabotira Microsoftova forenzična orodja, ki jih je redmondski gigant brezplačno ponudil organom pregona po svetu. Ker se Microsoftov program imenuje COFEE (Computer Online Forensic Evidence Extractor), so protistrup domiselno poimenoval Decaf. Ta budno pazi, kaj v računalniku teče, in ob priklopu USB-ključa s programom COFEE avtomatsko izvede nekaj protiukrepov.

COFEE je Microsoft ponujal že od leta 2007 in je omogočal avtomatsko enostavno analizo sistemov Windows (piškotki, zgodovina brskanja, začasne datoteke ...). Pretekli mesec je COFEE ušel na splet, kar je sprožilo razvoj protistrupa. Microsoft je hitel pozivati strani, da ga umaknejo, a na Wikileaks ostaja. In res, nastali Decaf pobriše vse začasne datoteke, zradira zapiske programa COFEE, onemogoči USB in si izmisli (spoof) vrsto MAC-naslovov. Za prihodnje verzije hekerji obljubljajo še nekaj izboljšav, med njimi možnost oddaljenega zaklepa računalnika....

12 komentarjev

Hipoalergene mačke

vir: BBC
BBC - Veliko ljudi ima težave z alergijami na domače živali, kot so na primer mačke. Alergijo povzroča protein Fel d1, ki s katerim so naravno "opremljene" te domače živali. Vendar kot kaže, to ni več tako velik problem, saj je ameriškemu podjetju Allerca uspelo vzgojiti prve hipoalergene mačke, ki ne povzročajo alergičnih reakcij.

To lastnost mačk so dosegli z genetskim inženiringom po naravni poti. Med seboj so namreč parili mačke, ki problematičnega proteina ne prenašajo naokoli. Taka je po besedah predstavnika podjetja vsaka 50.000 mačka. S projektom so začeli leta 2004 in sedaj prodajajo hipoalergene mačke za precej zasoljenih 3950 ameriških zelencev. Če ste alergični na mačke in imate...

51 komentarjev

Aretirali hekerja, ki je ogrozil pristanišče jedrskih podmornic

CNN - CNN poroča, da so v Španiji aretirali hekerja, ki je vdrl v vojaške računalnike v San Diegu in, kot pravijo obtožbe "resno ogrozil pravilno delovanje in varnost vzdrževalnega doka za jedrske podmornice".

Osemnajstletnika, ki naj bi skupaj s svojo hekersko združbo vdrl v več kot 100 računalniških sistemov in povzročil za več kot pol milijona zelencev škode so izsledili in aretirali tudi na podlagi pričanj štirih prič.

Gre za zdolgočasenega skriptarja (script-kiddie) ali za kiberterorista?

21 komentarjev

LindowsOS: licenčnine za proizvajalce

News Forge - Lindows.com so oznanili, da je bil odziv na zastavljene pogoje preprodajalcem računalniške opreme pozitiven. V nasprotju z Microsoftom, kjer plačujemo licenčnino na sistem oz. uporabnika, so pri Lindowsu poskusili drugačen pristop: prodajalec plača članarino $500 ter vsak mesec nadaljnih $500 pavšala, nakar lahko izvede toliko inštalacij omenjenega sistema, kolikor pač potrebuje ali želi. Klik!

Osebno bi bil verjetno zadovoljen, če bi bilo enako tudi pri Microsoftu. Vprašanje pa je, če bi bilo to sploh dobro za sam Microsoft, da trga ne omenjam.

4 komentarji

ZlobnaKoda: Java, IE in Proxy

The Register - Še ena kost MS-neprivrženim: ZlobniJavaAppletek izkorišča luknjo v v naslovu omenjene kombinacije, ki mu omogoča preusmeritev podatkov po tem, ko zapustijo Proxy strežnik. Tovrstna konfiguracija sicer ni ravno pogosta pri rezidenčnih uporabnikih, zna pa biti problem predvsem v podjetjih. Rešitev? I, Microsoftov Popravek, ali pa -- kot predlaga konkurent N -- nadgradnja na Netscape 6.2(.1).

0 komentarjev

Al Quaewindows

Newsbytes - Še ena kost anti-microsoftovski skupnosti: če gre verjeti Mohammadu Afroze Abdul Razzaku, ki so ga 2. oktobra aretirali v Bombayu, naj bi se nekaj bin Ladnovih strokovnjakom uspelo zaposliti pri Microsoftu, kjer so (zopet: 'naj bi') izvedli nekaj genetskega inženiringa na nastajajočem operacijskem sistemu (XP) ter vanj vgradili trojance, hrošče, varnostne luknje. Klik! Pravi hekerji.

9 komentarjev

O hlajenju samem

Mikhailtech - Mikhailtech (huh, prvo Anand, nato Mikhail... Čakamo na Franceljtech ) se je spravil napisati članek o hlajenju računalnika z zrakom. Za mučenika so vzeli lunijevega omiljenca, ohišje Fongkai FK-320 ter vanj vgradili močan napajalnik, vgradili hladilnike za diske, Blue orba ter še veliko ostalih zadevic, ki efektivno mešajo drek v ohišju. Nato je sledila okroglizacija IDE kablov ter namestitev "copper shima", distančnika med procesorjem ter hladilnikom. Dokaj zanimivo.

0 komentarjev