»

Musk nadaljuje prevzemanje profilov

Slo-Tech - Korporacija X, nekdanji Twitter, nadaljuje prevzemanje profilov, ki so v lasti uporabnikov, a jih sedaj X želi zase. Naprej je takšna usoda doletela profil @X, kar bi lahko tedaj razumeli kot enkratni dogodek, a je šlo očitno za najavo trenda. X je sedaj zaplenil še profil @music, ki ga je bil upravljal Jeremy Vaught, imel pa je 450.000 sledilcev.

Na svojem osebnem profilu je pojasnil, da je profil @music ustvaril leta 2007 za promocijo glasbe iz Second Life. Sčasoma je profil rasel in prerasel Second Life ter postal eden izmed profilov za objave o glasbi. Vaught je sicer po poklicu razvijalec programske opreme, zato profil nikoli ni postal njegova redna služba. Občasno je dobil kakšno ponudbo za prevzem, a za 5000 dolarjev ga ni želel prodati.

X se je odločil, da mu ga lahko kar vzame. Obvestili so ga, da bo odslej ta profil del X-a. Ponudili so mu nekaj alternativ: @musicfan, @music123 in @musicmusic. Dokler se ne odloči, so mu začasno dodelili ga @musicfan. Prvotni profil...

23 komentarjev

Izdal tajne dokumente, nato ga je izdal račun na Steamu

Slo-Tech - Zadnji teden so se vse ameriške obveščevalne službe in preiskovalci ukvarjali z vprašanjem, kdo je na splet postavil tajne vojaške dokumente, v katerih so bili tudi številni podatki o vojni v Ukrajini, pa o Kitajski, Rusiji, Bližnjem vzhodu itd. Sedaj je FBI kot glavnega osumljenca izpostavil 21-letnega Jacka Teixeiro, ki je del obveščevalne službe v Massachusetts Air National Guard. Teixeira je že pridržan.

Na priljubljeni platformi Discord, ki se je začela uporabljati med igralci igri, a je danes bistveno več, ima Teixeira svoj strežnik Thug Shaker Central. Ta je imel 20-30 rednih uporabnikov, ki so jih zanimali orožje in videoigre. Večinoma je šlo za najstnike ali mlade odrasle. Na tem strežniku naj bi bili dokumenti dostopni že več mesecev (vsaj od oktobra), tam pa jih je objavil prav Teixeira. Šlo je za več sto strani poročil obveščevalne službe, ki jih je Teixeira fotografiral in objavil, ker je bilo to lažje od prepisovanja, kar je počel spočetka. A šele ko je pred dnevi...

88 komentarjev

SOVA še vedno skovika na vaših žicah

Slo-Tech - Ste varni pred prisluškovanjem obveščevalcev SOVE (in vseh njihovih pogodbenih podizvajalcev)? Pravzaprav ne. Pravica do tajnosti pisem in drugih občil, ki je na papirju ustavna kategorija, s konvencijami varovana človekova pravica, je v slovenski praksi očitno le mrtva črka na papirju. Prvi indici o tem so se pri nas pojavili že vsaj pet let preden nam je na naše veliko zgražanje Snowden povedal, da to počno tudi američani.

Slovenski obveščevalci namreč že vsaj od leta 2008 zgolj po odločitvi svojega direktorja dostopajo do vseh mednarodnih zvez slovenskih telekomunikacijskih podjetij. To v praksi pomeni, da podobno kot v ZDA slovenski operaterji pošiljajo kopijo mednarodnega prometa SOVI in ji s tem omogočajo dostop do vseh podatkov, ki se pretakajo v tujino.

Zaradi tega že več kot desetletje poteka ping pong med Informacijskim pooblaščencem in SOVO, ki pa do danes ni prinesel nobenih rezultatov razen obsežnega materiala, ki bi nedvoumno imel precejšnjo zabavno vrednost, če ne...

37 komentarjev

Nizozemski obveščevalci so v živo spremljali rusko vmešavanje v ameriške volitve

Slo-Tech - Hekerji nizozemske obveščevalne agencije AIVD so že leta 2014 pridobili dostop do ruske hekerske skupine, ki je delovala iz univerzitetnih prostorov blizu Rdečega trga v Moskvi in je bila pod nadzorom ruske obveščevalne službe SVR, piše nizozemski časnik de Volkskrant. Ruska skupina, ki jo na zahodu poznamo kot Cozy Bear, je kasneje vdrla v strežnike ameriške demokratske stranke in z objavljanjem dokumentov neposredno vplivala na ameriške predsedniške volitve, trdijo Nizozemci. Ti so vdrli tudi v video nadzorni sistem (CCTV) Cozy Bear in si v živo ogledali, kdo vdira in kdo ukazuje - Cozy Bear je podrejen SVR.

Nizozemci so že leta 2015 opozorili ZDA, da so opazili rusko vdiranje v strežnike demokratske stranke, nadlegovanje njenih...

121 komentarjev

Komu vse je Hacking Team dobavljal policijske trojance

Njihov twitter račun.

vir: CSO Online
CSO Online - Lani tega časa smo pisali o milanski firmi Hacking Team, ki se ukvarja s pripravo in prodajo trojanskih konjev policijskim in drugim državnim varnostno-obveščevalnim službam. Skratka, za lepe denarce so prodajali in oddajali rootkite, botnete in drugo potrebo opremo, s katero so potem vladne službe pritajeno prisluškovale in nadzirale računalnike in mobilne naprave kriminalcev. Gre za donosen posel, pri čemer pa je podjetje vedno ostro zanikalo, da bi poslovalo tudi z režimi, ki so znani po kršitvah človekovih pravic - se pravi režimi, ki bi jih takšna programska oprema zanimala bolj za iskanje političnih nasprotnikov kot pa kriminalcev.

Kot zdaj kaže, to ni bilo povsem res. Sinoči, ravno med finalom finala...

18 komentarjev

NSA prisluškovala Franciji, slednja sprejela lasten zakon o nadzoru

Slo-Tech - Wikileaks je objavil sveženj obveščevalnih poročil in dokumentov, ki dokazujejo obsežno vohunjenje ZDA za eno svojih najtesnejših zaveznic Francijo. V zadnjih dvajsetih letih so ZDA prestrezale komunikacijo francoskih predsednikov Françoisa Hollanda, Nicolasa Sarkozyja in Jacquesa Chiraca, francoskim ministrom in veleposlaniku v ZDA ter številnim visokim sodelavcem vlade. Da je NSA prisluškovala tako nemški kanclerki kakor francoskim oblastem, je Snowden razkril že leta 2013. Wikileaksov sveženj dokumentov pa je pomemben zato, ker razkriva, kaj točno so Američani o Francozih spremljali.

Dokumenti kažejo, da je NSA zanimala grška finančna kriza, prihodnost EU, odnosi med Nemčijo in Francijo, francosko...

3 komentarji

FBI protestnike v okviru gibanja Occupy Wall Steet obravnaval kot teroriste

Policijske akcije niso zajemale zgolj preprečevanja nasilja, ampak tudi aktiven boj proti sami organizaciji protestov.

vir: Guardian
Guardian - Med božičem in novim letom pridobljeni in objavljeni interni dokumenti ameriške zvezne policije FBI rišejo zaskrbljujočo sliko nadzora, kontrole in zlorabe pooblastil zoper mirne protestnike v več mesecev trajajočem gibanju Occupy Wall Street (OWS). FBI je slednje obravnaval kot osumljence za terorizem ter posledično proti njim uprl vso silo po 11. septembru ustvarjene protiteroristične infrastrukture. Še huje, delovali so predvsem na željo in ob pomoči zasebnega bančnega sektorja, kot neke vrste zasebna varnostno-obveščevalna služba.

Dokumente je objavila nevladna fundacija Partnership for Civil Justice, pridobili pa so jih na podlagi zahtevka za informacijo javnega značaja (FOIA pri njih), seveda v močno redaktirani, s črnim flomastrom...

23 komentarjev