»

Google ukinil VPN, ker ga nihče ne uporablja

Slo-Tech - Google je uporabnikom storitve Google One VPN že sporočil, da bodo še letos storitev ukinili. Točnega datuma še niso razkrili, a odločitev je že sprejeta. Za ukinitev še enega Googlovega izdelka so se odločili, ker preprosto ni imel dovolj uporabnikov.

Google One VPN so zagnali leta 2020 in je bil sprva omejena na naročnike paketa Google One, ki so za 2 TB prostora plačevali 10 evrov mesečno. Šele lani so storitev krog upravičencev razširili in odtlej je na voljo vsem naročnikom Google One, torej tudi v najcenejši inačici za dva evra mesečno. A tudi to ni bilo dovolj, da bi nabrali dovolj uporabnikov.

Poleg Google One VPN podjetje ponuja še dva izvedenki VPN, in sicer Pixel VPN za lastnike istoimenskih telefonov in Google Fi VPN za naročnike Google Fi. Ali bodo ukinili tudi ti dve, za zdaj še ne razkrivajo. A vendarle - ni tako presenetljivo, da storitev VPN podjetja, ki je največji zbiralec podatkov na internetu, ni bila zelo priljubljena.

17 komentarjev

Podatki z Google Drive izginjajo

Slo-Tech - Uporabniki Googlove oblačne shrambe Drive presenečeno ugotavljajo, da je izginilo več datotek in vse spremembe zadnjih mesecev. Razlog za težave še ni znan, jih je pa Google potrdil. Preiskava še poteka, uporabnikom pa svetujejo, da ta čas v korenski mapi ne spreminjajo ničesar.

Težave so se začele že minuli teden, ko je uporabnik iz Južne Koreje ugotovil, da so mu izginile vse novejše datoteke in da je stanje v Google Drivu enako kot maja letos. Novejših datotek ni bilo niti v košu, prav tako Google Drive ni kazal nobene aktivnosti. V naslednjih dneh se je z enakimi težavami javilo še več uporabnikov, kar je potrdil tudi Google. Inženirji so se lotili preiskave incidenta, ki sicer ni prizadel vseh uporabnikov, temveč le peščico.

Dokler Google težave ne razreši, uporabniki do svojih datotek ne morejo. Za zdaj so še vsi optimistični, da se bo to zgodilo kmalu. A ob tem velja opozoriti, da oblak ni čudežni varni pristan za datoteke, temveč računalnik nekje drugje in ne pri nas...

3 komentarji

Google ukinil omejitev števila datotek v Drivu

Slo-Tech - Medijski pritisk včasih podjetja prisili v spremembe, še zlasti kadar jih ne stanejo mnogo. Ko je minuli teden po internetu zaokrožila vest, da je Google v oblačni hrambi omejil število datotek na pet milijonov, se je podjetje hitro odzvalo. Omejitev so odpravili, je tiskovni predstavnik za Google Workspace potrdil včeraj.

Ljudje so namreč ugotovili, da je Google omejitev uvedel namenoma in da ni šlo za kakšnega hrošča ali tehnološko omejitev. V podjetju so sicer dejali, da so omejitev vzpostavili zaradi preprečevanja zlorab. Tega vnaprej niso sporočili, temveč so ljudje omejitev izkusili na lastni koži. Čeprav je po Googlovih besedah omejitev vplivala na zelo malo uporabnikov, so jo odstranili. Dodali so še, da bodo v prihodnosti tovrstne spremembe sporočali pregledneje in pravočasno.

Bržkone pa je ključni dejavnik odsotnost podobnih omejitev pri konkurenci. Dropbox, OneDrive in Amazonova shrambe ne omejujejo števila datotek. Omejitev je bila moteča predvsem za zakupnike...

1 komentar

Google Drive omejen na pet milijonov datotek

Slo-Tech - Sredi letošnjega februarja je Google v oblačni shrambi Drive uvedel omejitev števila datotek, ki ni povezana z velikostjo ali zakupljeno količino prostora. Ne glede na kapaciteto, ki jo zasedajo, uporabniki ne morejo imeti več kot pet milijonov datotek. Uporabniki so težavi začeli množičneje poročati ta teden, analiza prijavljenih hroščev v Google Drive API pa je pokazala, da gre za februarsko spremembo.

Google uradno nikjer ne omenja te omejitve. Ko uporabniki kupijo prostora na Gogole Driveu, o tem nikjer nič ne piše. Google Workspace ima na primer omejitev 5 TB, Google One pa tudi do 30 TB (za 150 dolarjev mesečno). Za oboje velja omejitev pet milijonov datotek, je možno razbrati iz pričevanj. Googlov tiskovni predstavnik je potrdil, da omejitev pet milijonov datotek obstaja in da ne gre za hrošča, temveč namensko odločitev z namenom preprečiti zlorabo sistema, ki bi lahko vplivala na njegovo stabilnosti.

Podobno omejitev ima Google Drive tudi pri deljenju datotek. Z ostalimi...

11 komentarjev

Japonska univerza izgubila 77 TB podatkov

Slo-Tech - Univerza v Kjotu je zaradi tehnične napake izgubila 77 TB podatkov, vključno z nekaterimi varnostnimi kopijami. Incident se je zgodil med 14. in 16. decembrom, med njim pa je izginilo 34 milijonov datotek 14 raziskovalnih skupin. Od teh so štiri tako prizadete, da dela ne bodo mogle obnoviti iz drugih varnostnih kopij. Vse prizadete uporabnike so o težavi že obvestili, podrobnosti pa javnosti niso razkrili.

Univerza v Kjotu sodi med najuglednejše svetovne univerze. Znana je zlasti po svojih raziskavah na področju kemije, dobri pa so tudi v biologiji, fiziki, vedah o materialih in medicini. Za računske probleme uporabljajo sistem Hewlett Packard Cray in podatkovni sistem DataDirect ExaScaler. Po incidentu, ko je rutinski postopek ustvarjanja varnostne kopije iz še nepojasnjenih razlogov uničil podatke, so ustavili vso varnostno kopiranje. V tem mesecu bodo vzpostavili nov sistem za ustvarjanje varnostnih kopij, hkrati pa bodo poleg polnih kopij shranjevali tudi inkrementalne...

27 komentarjev

Dropbox bo v brezplačni verziji podpiral le tri naprave

Slo-Tech - Priljubljena storitev za shranjevanje datotek v oblaku in sinhronizacijo je potihoma omejilo število naprav, na katerih imajo lahko uporabniki sinhronizirane datoteke. Doslej niti za brezplačne uporabnike ni bilo omejitve, od tega meseca pa so omejeni zgolj na tri naprave. Kdor jih želi več, mora naročiti plačljivo inačico Plus ali Professional.

Razlogov za spremembo Dropbox ni navedel, gre pa verjetno za željo, da bi prodali več plačljivih paketov. Starejši uporabniki, ki imajo sinhronizirane več kot tri naprave, bodo lahko še...

78 komentarjev

Amazon zelo pocenil shrambo v oblaku

Amazon - Konkurenca na področju shranjevanja podatkov v oblaku je huda in temu primerne so tudi ugodne cene za potrošnike. Amazon je ta teden vrgel rokavico konkurenci in predstavil dva prenovljena paketa, ki prinašata bistveno znižane cene.

Unlimited Photos Plan je namenjen v glavnem shranjevanju fotografij, ki jih lahko v njihovem oblaku shranimo neomejeno. Dobrodošla prednost je podpora formatu RAW, v katerem fotografije shranjujejo poklicni fotografi pred nadaljnjo obdelavo, saj v tej obliki slike običajno zasedejo precej več prostora kot v JPG. Naročniki Prime ter lastniki naprav Amazon Fire imajo neomejeno možnost shranjevanja slik že sedaj (in tako bo brez dodatnih stroškov tudi ostalo), preostali pa jo bodo lahko naročili za 12 dolarjev letno. Poleg tega v kompletu dobijo še 5 GB...

46 komentarjev

Na Harvardu analizirali pet milijonov knjig

Analiza cenzure

Slo-Tech - Raziskovalci z različnih fakultet na Harvardu so izvedli izjemno zanimivo analizo pisane besede od izuma tiska do danes, s katero so proučevali kulture fenomene v času in jih poizkušali kvantizirati. Pri tem jim je zelo pomagal obsežen Googlov korpus skeniranih knjig - uporabili so približno tretjino in na njej izvedli statistično analizo.

Uporabili so dobrih pet milijonov knjig. Za predstavo povejmo, da so to štirje odstotki vseh v zgodovini napisanih knjig. Vsebujejo več kot petsto milijard besed, od tega...

5 komentarjev

iTunes se širi po Evropi

Reuters -

Pri Applu so objavili, da nameravajo ta mesec storiti velik korak s svojim spletnim servisom za prodajo glasbe iTunes, ko ga bodo razširili na dobršnem delu Zahodne Evrope. Trenutno iTunes deluje v ZDA, VB, Franciji in Nemčiji, skupno pa so prodali prek 125 milijonov datotek. Pri Applu priznavajo, da je iTunes velik hit v Ameriki in v Veliki Britaniji, drugje pa se uveljavlja mnogo težje zaradi močno zakoreninjenega piratstva v ljudeh.

Apple pravi, da bodo iTunes razširili na pet novih držav v EU, zagotovo na Italijo in Nizozemsko. Analitiki pravijo, da bo imel Apple z uvajanjem in trženjem iTunesa v Evropi večje probleme kot v ZDA. Glavni razlogi so jezikovna pestrost, piratstvo in množična uporaba P2P-programov tipa WinMX, eMule, KaZaA in podobnih, poroča Reuters.

4 komentarji